JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Min jobbsko

Da Børge var fersk i jobben, gikk han for billige vernesko. Det ble dyrt

Signalmontør Børge Masterdalshei ved Spordrift AS i Mo i Rana har lært leksa om betydningen av å være rett skodd for jobben.
VERNESKO: Skoa til Børge Masterdalshei tåler en jernbjelke på tåa, en spiker i sålen, syre og varme. – Og så er de varme om vinteren og veldig lette, sier han.

VERNESKO: Skoa til Børge Masterdalshei tåler en jernbjelke på tåa, en spiker i sålen, syre og varme. – Og så er de varme om vinteren og veldig lette, sier han.

Morten Hansen

13.02.2020
12:10
14.02.2020 08:55

morten.hansen@lomedia.no

– I jobben min må man være i form i hodet. Gjør jeg feil, får det konsekvenser. Har man gode sko, har man det komfortabelt. Da er man mer konsentrert også, sier Masterdalshei.

Han er signalmontør i Spordrift – og veldig opptatt av hva han putter føttene sine i. Han vil ikke gå tilbake i fotsporene han trådte, sine første dager på jobb i 2006.

Da lærte han hvor viktig skotøyet er på den kalde måten.

Dette er første sak i en serie hvor vi ser nærmere på arbeidsutstyret til folk på ulike arbeidsplasser.

Varer lengre

Som nyansatt ville han ikke være råflott, men gikk for de billige verneskoene. Det ble en kostbar affære.

– De var ikke gode i det hele tatt. Jeg byttet dem etter et halvt år, forteller Masterdalshei.

Nå har han «Sievi Alaska Thermo XL+ S3HRO», en vernesko med varme. Han slår fast at det er god økonomi å kjøpe dyre sko.

– Har man kvalitetssko, varer de lengre. Skoene blir bare bedre jo mer man går i dem. Man håper at de varer så lenge som mulig. Det forrige paret hadde jeg til sålen løsnet.

Saken fortsetter under bildet.

Billige sko blir dyrt i lengden, sier Signalmontør Børge Masterdalshei ved ­Spordrift i Mo i Rana.

Billige sko blir dyrt i lengden, sier Signalmontør Børge Masterdalshei ved ­Spordrift i Mo i Rana.

Morten Hansen

Pukk blir som grus

Masterdalsheis føtter går både på asfalt og pukk – i snø og slaps i løpet av en arbeidsdag. Skoene han bruker skal tåle det meste. Ikke minst er det belastende for beina å gå i det grove pukket som ligger i skinnegangen.

– Med de skoa jeg har nå er det som å gå på en vanlig grusvei, fastslår signalmontøren.

Ikke minst er det viktig å holde beina tørre og varme. Masterdalshei skryter av arbeidsgiveren som lar fothelsen gå foran økonomien. I fjor var det en veldig kald vinter på Nordlandsbanen. Da fikk de som trengte det kjøpe sko med varme i.

p

– Mange av oss frøs på tærne hele tiden. Med de nye skoa var det bare å skru på varmen. Det blir ikke skikkelig varmt, men de gir akkurat passe lunk. Arbeidsdagen går som en lek, smiler Masterdalshei.

Alt du trenger å vite om jobbsko. Sju spørsmål og svar

Smertene forsvant

Han er helt enig med dem som hevder godt fottøy gir god helse. Selv slet han med vondt i ryggen i flere år.

– Jeg brukte å gå i sko som hadde tynn såle på fritiden. Men etter at jeg byttet de ut med sko med god demping, forsvant ryggsmertene. Siden har jeg ikke kjent noe til ryggsmertene. Jeg velger å legge skylda for den vonde ryggen på dårlige sko, sier Masterdalshei.

Børges jobbsko:

Pris: 3500 kroner. 3166 kroner med rabatt (dekket av arbeids­giver).

Skritt: 9500 per dag

Vekt: 1100 gram

Byttefrekvens: Har ett par for sommer og ett for vinter. Bytter cirka annenhvert år.

Valgmuligheter: Vi kan kjøpe hva vi vil av sko fra en leverandør vi har. Utvalget er veldig bra.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
13.02.2020
12:10
14.02.2020 08:55