JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jobbsko og HMS:

Hvilke sko bør jeg bruke på jobben? Sju spørsmål og svar

Er det lurt med myk eller hard såle på skoen? Når må arbeidsgiver kjøpe sko til ansatte? Hvilke sykdommer kan dårlig skotøy føre til? Bedriftsfysioterapeut Helene Nilssen ved HMS-senteret Øvre Romerike svarer.

colourbox.com

katharina@lomedia.no

– Hva er viktig å tenke på når en velger jobbsko?

– En arbeidssko skal føles behagelig. Den skal sitte godt på foten og være godt egnet i forhold til underlaget. Som en grunnregel sier vi at alle arbeidssko bør ha hælkappe og mulighet til å regulere stramming. For myk såle anbefales ikke. Det er viktig å bruke en sko som er beregnet på langvarig belastning. Alle føtter er forskjellige, så bruk tid på å finne en sko som passer foten din godt.

– Hvilke sko bør en unngå?

– Sko som sitter løst i foten, som slippers, crocs og flate sommersko, for eksempel converse, bør definitivt unngås som arbeidssko.

p

– Hva er god skohygiene?

– Unngå for tette sko, som gir klamme og svette bein. Skift sko i løpet av dagen, og pass på at du har rene og tørre bein før du tar på deg sokker om morgenen.

– Hvilket ansvar har arbeidsgiver for at ansatte har riktig skotøy?

– Arbeidsgiver har ansvar for at det utføres risikovurderinger i bedriften. Vurderingene vil kunne si noe om hvilken type arbeidssko som er riktige i forhold til eksponeringen de ansatte utsettes for. Det er den enkelte arbeidstakers plikt å bruke den skoen som egner seg i arbeidet.

– Hvilke regler og lover regulerer skobruk?

– Dersom den ansatte utsettes for risiko som tilsier at det skal brukes vernesko, er dette et krav hjemlet i Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning (kap. 15), arbeidsgivers plikt til å ivareta sikkerheten (Arbeidsmiljøloven 3-2) og arbeidstakers medvirkningsplikt (Arbeidsmiljøloven 2-3). Arbeidsgiver plikter å stille disse skoene til rådighet for de ansatte. Det er ikke hjemler i lovverket som sier at den enkelte har krav på å få en sko som passer sin fot, kun at den skal verne mot risikoen den ansatte eksponeres for.

p

– Hvilke plager kan en få når en bruker «feil» sko?

– Det er vanskelig å si at en plage kun kommer av feil skotøy. Plager i kroppen påvirkes av mange faktorer, blant annet hvordan vi beveger oss og underlaget vi går på. Treningsgrunnlag, muskler, skjelettets funksjon, vekt og kosthold spiller også inn. Når det er sagt, så kan blant annet hallux valgus (smerter som følge av feilstilling av stortåen), plantarfascitt (hælsmerter som stråler fremover foten), akillestendinose (smerter i akillessenen) og kne-, hofte- og ryggplager komme av at arbeidstakeren bruker sko som ikke passer vedkommendes fot.

– Hvor viktig er det å variere mellom ulike sko?

– Det er viktig å variere hvilke sko du bruker, og gjerne ha et par du bytter på i løpet av arbeidsdagen. Har du en stående og gående jobb er dette spesielt viktig. Husk også å bytte ut skoen når den er utslitt.

Bedriftsfysioterapeut Helene Nilssen har 10 års erfaring fra bedriftshelsetjenesten og har jobbet mye med utfordringer knyttet til sko og fot i ulike bransjer.

Bedriftsfysioterapeut Helene Nilssen har 10 års erfaring fra bedriftshelsetjenesten og har jobbet mye med utfordringer knyttet til sko og fot i ulike bransjer.

HMS-senteret Øvre Romerike

Warning
Annonse
Annonse