JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
UROVEKKENDE: Brevvolumet i Danmark faller drastisk. Det bekymrer postbud Jess Hansen (t.v) og  Lars Chemnitz, leder  for de danske postansattes fagforening.

UROVEKKENDE: Brevvolumet i Danmark faller drastisk. Det bekymrer postbud Jess Hansen (t.v) og Lars Chemnitz, leder for de danske postansattes fagforening.

Morten Hansen

Ikke deilig å være postansatt i Danmark

PostNord i Danmark vil ha postomdeling bare én dag i uka, og kutte antall ansatte med omlag 30 til 40 prosent de neste to-tre årene. – Stemningen er nervøs, sier postbud og tillitsvalgt Jess Hansen.27.04.2017
14:01
27.04.2017 14:01

morten.hansen@lomedia.no

– Det er mye usikkerhet blant oss postansatte nå, forteller Jess Hansen.

Han er postbud i Frederikssund, en snau time utenfor København.

Hansen ble ansatt i Posten Danmark i 1988. Men selv med 30 års ansiennitet føler han seg ikke trygg på at han får flere år.

– Vi har fått beskjed om at kanskje så mange som 4000 stillinger kan bli borte i PostNord, og at arbeidsdagen vil bli endret. De fleste av oss lurer på hvordan arbeidet vil bli. Og ikke minst om fortsatt vil ha en jobb. Så det er en blanding av fortvilelse og bekymring blant oss som jobber i PostNord, sier Hansen.

Konsernsjef Tone Wille, Posten Norge: Det blir kutt i dager med postomdeling, spørsmålet er når

Digital suksess

Folk og bedrifter sender stadig mindre brev. I Danmark sender de enda mindre enn her hjemme. Danske myndigheter er kommet enda lengre i digitaliseringen enn i Norge. Det merkes hos den danske delen av PostNord.

I år 2000 ble det sendt 1,5 milliarder brev. I fjor postet danskene 300 millioner.

– De siste årene har brevvolumet falt med 20 prosent, og vel så det. Vi er nå nede på én femtedel av det volumet som vi hadde på det meste. Det er alvorlig, fastslår Lars Chemnitz, leder av 3F Post – de danske postansattes fagforening.

– Det er et resultat av en suksess for den statlige digitaliseringen. All offentlig kommunikasjon skal foregå digitalt. Man må ha dispensasjon, for eksempel hvis man er veldig gammel, for å sende brev til det offentlige. Det er ingen suksess for oss, konstaterer Chemnitz.

Post tre dager i uka, om Finlands regjering får det som den vil

15 000 jobber er borte

Mens Post Danmark i glansdagene hadde 25 000 ansatte – de aller fleste medlemmer i hans forbund, er det i dag om lag 9500 ansatte.

Færre skal det bli. På kort tid.

For de siste to-tre årene har PostNord i Danmark gått med underskudd. Det er det selskapet nå prøver å gjøre noe med. Fra 2018 vil danskenes postvaner endres. Pakker og ekspressbrev vil det fortsatt være mulig å få daglig. Men postbudet kommer bare én dag i uka med den vanlig brevposten.

Den ulønnsomme posten, som ukeaviser og reklame, skal bort fra veskene til postbudene. Men det er ikke nok. PostNord har bedt eierne om nærmere tre milliarder norske kroner. Chemnitz håper svaret er positivt.

– Vi får ikke penger til drift. Men vi kan få penger til omstilling. Det trenger vi. Det er mange som vil stå uten jobb, og som trenger hjelp til å finne en ny. Hjelp til å finne ut hva de kan, og hjelp til litt utdannelse.

Utdanning og kurs

Fagforeningslederen forteller at de som mister jobben får brukt deler av oppsigelsestiden til å komme seg videre. Utdanning og kurs er sentralt.

– Det første for de som har mistet jobben er et kurs for å finne ut hva de kan og hva de vil. Selv om det bare er noen få dager, så er de som har deltatt veldig fornøyde. Mange tror de bare kan jobbe som postbud. Men i løpet av disse timene skjønner de at de kan mye. Etter dette er det mulighet til å ta arbeidsrelaterte kurs på seks uker. Det er ikke mye, men det er en start. Og vi tror at de som har mistet jobben får en litt lettere overgang til arbeidslivet utenfor PostNord, sier Chemnitz.

Ute av maskinrommet

Selv om 3F og ledelsen i selskapet har et godt samarbeid i omstillingsarbeidet, er ikke samarbeidet like godt som før. I likhet med i Norge hadde fagforening og ledelse en felles forståelse om hva som var det beste for selskapet. Tøffe tider har gjort dette samarbeidet vanskeligere.

– Jeg bruker å si at vi før var i maskinrommet. Våre medlemmer har vært vant til det. Den epoken er slutt. Vi kommer ikke til å være i maskinrommet lengre. Vi må bare innse det. Vi kommer ikke til å få gode løsninger. Det blir «lort» uansett, fastslår Chemnitz.

Han forteller at 3F har trukket seg litt ut av prosessen. De har forlatt maskinrommet. Igjen står ledelsen i PostNord.

– Vi kan ikke være en stor del av planleggingen av det som skjer nå. Litt fordi vi har fått ny ledelse i selskapet. En ledelse som er mye mer markedsorientert enn den forrige. Og litt på grunn av krisens karakter. Derfor trekker vi oss litt tilbake for å gi dem tid til å bli ferdige med planleggingen. Så skal vi sette oss ned å forhandle. Men vi har en felles forståelse for at vi må gjøre noe. Nå er vi nødt til å få en felles forståelse og støtte til de som ikke skal være med lenger, sier Chemnitz.

Venter på beskjed

Jess Hansen konstaterer at den forståelsen begynner å sige inn blant de som jobber ute i selskapet. Flere har begynt å vurdere en framtid utenfor selskapet.

Da den forrige oppsigelsesbølgen kom i 2016, var det mange som ble nødt til å finne seg noe annet å gjøre. Posten var ikke lengre en arbeidsgiver man hadde hele livet. Mange av de som nå står i fare for å miste jobben, kjenner kollegaer som forsvant den gang.

– De fleste av oss vil jo fortsette i jobbene våre. Men vi vet jo ikke hvor lenge det varer. Samtidig har man historiene om kollegaene, som har fått seg en annen jobb, i bakhodet. Det gjør at det helt sikkert er mange som vurderer å finne seg en ny jobb, eller ta utdanning, sier Hansen.

Men de aller fleste venter på å få en endelig beskjed. Den håper Hansen kommer snart.

– Vi vil ha en avklaring på hva som skal skje. Forhåpentligvis kommer den i løpet av våren. Den bør i alle fall komme før sommerferien. Vi har seks måneders oppsigelse, så skal noe skje fra første januar, bør vi få beskjed i juni. Vi kan ikke gå rundt og vente lenge. Stemningen er anspent, fastslår Hansen.

PostNord vil fjerne disse tre tillitsvalgte
Postkoms forbundsleder om framtida for Posten Norge: – Dette er ikke en vond drøm vi vil våkne opp fra

PostNord Danmark

• PostNord ble dannet i 2009, etter at Post Danmark AS og det svenske Posten AB ble slått sammen.
• Den svenske (60 prosent) og danske (40 prosent) stat eier selskapet.
• PostNord i Danmark er i krise, og ber derfor eierne om 2,3 milliarder danske kroner i forbindelse med omstillingen av selskapet.
• Vil kutte opptil 4000 stillinger, 500 i administrasjonen, de kommende fire år. De fleste vil bli borte de kommende to-tre årene.
• Legger opp til at danskene, fra 2018, vil få vanlig post kun én gang i uka.

Kilde: PostNord

27.04.2017
14:01
27.04.2017 14:01Mest lest

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Tormod Ytrehus

Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Ole Martin Wold

Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg

Jan-Erik Østlie

SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder

Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.

Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.

Håvard Sæbø

Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice

– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.

– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.

Håvard Sæbø

Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie

Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.

Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.

Tormod Ytrehus

I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Anna Granqvist

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?

Jan-Erik Østlie

LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

Håvard Sæbø

LO har satt ned foten i krangel om lageransatte

Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.

Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.

Erlend Angelo

Tine legger ned sitt meieri på Voss: – En trist dag

ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

Håvard Sæbø

Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering

Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.

Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.

Sissel M. Rasmussen

Her er en kort forklaring på hva lockout er

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Tormod Ytrehus

Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én

Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.

Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.

Helge Rønning Birkelund

Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri

Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.

Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.

Illustrasjon: Lina Raknes

Fire store endringer i det nye lovverket for grøftearbeid

Debatt

Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.

Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.

Hanna Skotheim

«Debatten om fattigdom er viktig. Så viktig at den må være faktabasert», skriver Nav-veileder

Christopher Beckham  vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Christopher Beckham vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Lene Svenning

HK-leder Christopher Beckham ser seg ekstra over skulderen etter helgens masseskyting

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund,  havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Jan-Erik Østlie

LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Jan Inge Haga

Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund

Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland samlet til streikemøte i Bergen i mai før meklingen. Nå er uravstemningen i havn og i foreningen avga nesten 80 prosent av medlemmene sin stemme, godt over landsgjennomsnittet.

Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland samlet til streikemøte i Bergen i mai før meklingen. Nå er uravstemningen i havn og i foreningen avga nesten 80 prosent av medlemmene sin stemme, godt over landsgjennomsnittet.

Paul S. Amundsen

Et solid flertall av elektrikerne stemte ja til meklingsresultatet


Flere saker