JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Justisministeren åpner for å avslutte leieavtalen med Norgerhaven fengsel

– Vi nå i en posisjon hvor det kan være mulig å avslutte leieavtalen med Nederland før planlagt tid, sier justisministeren.
SLUTT PÅ NORGERHAVEN: Minister Per-Willy Amundsen er åpen for at det ikke er behov for å leie fengselsplasser i utlandet.

SLUTT PÅ NORGERHAVEN: Minister Per-Willy Amundsen er åpen for at det ikke er behov for å leie fengselsplasser i utlandet.

Leif Martin Kirknes

katharina@lomedia.no

Det er 491 ledige plasser i norske fengsel – 263 på høy sikkerhet og 228 på lav sikkerhet – , ifølge Kriminalomsorgsdirektoratet. Behovet for varetekstplasser er også langt lavere enn forventet.

Nå åpner justisministeren opp for å avslutte leieavtalen med Nederland.

– Vi har en leieavtale med Nederland som løper til 1. september 2018. I statsbudsjettet har vi fullmakt til å forlenge denne til september 2019. Fristen for dette er 1. mars. Nå har vi to måneder på oss til å vurdere behovet for forlengelse av leieavtalen. Den tiden skal vi bruke godt, sier justisminister Per-Willy Amundsen til NFF-magasinet.

Slik ser de nye fengselsuniformene ut

40 prosent sendt med tvang

Siden september 2015 har domfelte fra Norge sonet i Norgerhaven fengsel, hvor det er plass til 242 fanger. Den siste tida har fengselet vært langt fra fullt. Nå er det 44 ledige plasser. Rundt 40 prosent av fangene i fengselet er sendt med tvang.

Kan bli mer dublering i Norge

Om avtalen avsluttes, må flere innsatte trolig dele celle.

– Det er mulig at behovet for ekstra plasser kan ivaretas gjennom midlertidig dublering i norske fengsler inntil tilstrekkelig kapasitet er på plass. Det skal stå 300 nye fengselsplasser klare i Agder i løpet av 2020, slik at perioden for dublering er begrenset.

442 ledige fengselsplasser i Norge. Likevel vil regjeringen sende fanger til Nederland

Også aktulet å nedskalere leieavtalen

Justisministeren mener fengselsplasser i utlandet har vært en stor suksess. Han er glad for at soningskøen er borte og håper de ikke vil øke igjen.

– For at det skal være aktuelt å avslutte leieforholdet, må vi ha rimelig sikkerhet for at endringen ikke bringer oss tilbake til de forholdene med soningskø som forelå før regjeringsskiftet i 2013. En alternativ løsning for Norgerhaven kan være å nedskalere leieavtalen. Det er også med i vurderingen, sier Per-Willy Amundsen.

NFF kjemper videre for å beholde 90 millioner

Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) er svært fornøyd med at leieavtalen går mot en avslutning. De har lenge kjempet for å avslutte avtalen.

– Vi har fått gjennomslag for en svært viktig sak, sier Asle Aase, nestleder i NFF.

I statsbudsjettet er det bevilget 302 millioner kroner til leie av fengselet. Om avtalen avsluttes i september, sparer regjeringen 90 millioner kroner. De midlene trenger kriminalomsorgen sårt, mener forbundet.

– De 90 millionene må pløyes inn i en utarma etat. Det er svært viktig at pengene som var avsatt i budsjettet til en forlengelse blir værende i kriminalomsorgen, sier Aase.

– Det er signalisert at det kan bli aktuelt med dublering frem til Agder står ferdig, og da vil NFF påpeke viktigheten av at det følges opp med ressurser, sier nestlederen.

FANGENE SKAL HJEM: Trolig avslutter regjeringen leieavtalen av Norgerhaven fengsel.

FANGENE SKAL HJEM: Trolig avslutter regjeringen leieavtalen av Norgerhaven fengsel.

Anette Karlsen

Les også:

Norgerhaven fengsel skulle være en enkel løsning på soningskøen. Slik ble det ikke
Leserinnlegg: Domfelte, soningskøen og trange budsjetter

Ledige celler

• Antall ledige plasser på høy sikkerhet i Norge: 263
• Antall ledige plasser på lavt sikkerhet i Norge: 228
• Antall ledige plasser i Norgerhaven fengsel: 44

Kilde: Kriminalomsorgsdirektoratet

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Ledige celler

• Antall ledige plasser på høy sikkerhet i Norge: 263
• Antall ledige plasser på lavt sikkerhet i Norge: 228
• Antall ledige plasser i Norgerhaven fengsel: 44

Kilde: Kriminalomsorgsdirektoratet