JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Offiser-sjef vil bli LO Stat-leder

Norges Offisersforbund (NOF) lanserer sin forbundsleder Egil Andre Aas som ny leder av LO Stat. – LO Stat må bli mer tydelig, sier Aas.
Egil André Aas har vært forbundsleder i Norges Offisersforbund siden 2010, og sittet i LO Stats forhandlingsutvalg siden 2005. Nå har han sagt ja til å stille som kandidat til ledervervet i LO Stat.

Egil André Aas har vært forbundsleder i Norges Offisersforbund siden 2010, og sittet i LO Stats forhandlingsutvalg siden 2005. Nå har han sagt ja til å stille som kandidat til ledervervet i LO Stat.

Ole Palmstrøm

morten.hansen@lomedia.no

– Jeg har sagt ja til å stille til kandidat som LO Stat-leder for jeg mener jeg har den erfaringen, kontaktnettet og kunnskapen om LO Stat som skal til for å lede en så stor organisasjon, sier Egil Andre Aas.

• Følg oss på Facebook

NOF-lederen lanseres av lands- og forbundsstyret i Norges Offisersforbund som ny leder av LO Stat, når Tone Rønoldtangen går av senere i høst.

– Han er en veldig erfaren tillitsvalgt som har gått gradene både i NOF og i LO Stat. Fra han startet som rekrutterings- og opplysningssekretær i 1992 til han ble forbundsleder i 2010. Det er ikke mange som har så god kjennskap til LO Stats organisasjon og avtaleverk som Aas, sier Torbjørn Bongo, nestleder i NOF.

Aas har blant annet sittet i forhandlingsutvalget i LO Stat siden 2005 og i styret i LO Stat siden 2010. Han har også sittet i engere utvalg ved de to siste hovedoppgjørene.

Les også: NTL Sentralforvaltninga foreslår forbundssekretær Ragnar Bøe Elgsaas som ny leiar i LO Stat

Mer synlig utad

Aas mener tiden er inne til å tenke nytt. Han mener LO Stat er blitt for usynlige, og har mistet noe av sin posisjon i forhold til de andre hovedsammenslutningene.

– Det ble ekstra tydelig i det siste oppgjøret. Mens det tidligere har vært LO Stat som har hatt definisjonsmakten, og de andre har kommet etter, var det nå YS og Unio som tok styringen. Den posisjonen må vi ta tilbake, fastslår Aas.

Han mener det er flere områder som kan forbedres og utvikles. Mer samarbeid sentralt og synlighet utad er to av områdene som han mener kan bli bedre.

– Vi er dyktige på tariff og skolering – både sentralt og ute på distriktskontorene. Men vi er kanskje ikke god nok til å få det ut. Merkevaren LO Stat er blitt litt borte. Vi har en tanke om at det er forbundene som skal fronte sakene. Kanskje burde også LO Stat mer på banen, sier Aas.

Pensjonsbombe kan knekke NSB. Men regjeringa vil ikke love å redde selskapet

Forsvarer av fellesskapet

Han mener det kanskje er mer viktig enn på lenge. Økt privatisering og større press på rettigheter har gjort det tøffere for enn på lenge.

– Vi ser det kanskje spesielt i Spekter-området, med fragmenteringen i for eksempel jernbanesektoren. Jeg mener LO Stat skal være flinkere til å stå skulder ved skulder med for eksempel Jernbaneforbundet. For dette handler ikke bare om jernbanene, det handler om fellesskapets ressurser. Og LO Stat er en forsvarer av staten og fellesskapet, fastslår Aas.

Selv om det kanskje vil være de små forbundene som tjener på et mer synlig LO Stat, tror Aas også de store forbundene vil være tjent med det.

– Jeg tror ikke det er en ulempe at det er to som står opp for en sak, istedenfor bare en. Jeg mener det er en styrke, sier Aas.

Så mye taper Akademikerne etter lønnsoppgjøret i Staten

Påvirke opinion og politikere

Tariffoppgjørene og arbeidet med avtaleverket er de områdene som tradisjonelt har vært det mest sentrale for LO Stat. Aas mener hovedsammenslutningen kanskje er kommet til et punkt hvor LO Stat må arbeide bredere.

– LO Stat må i større grad bli en tilrettelegger for at forbundene skal komme i posisjon. De må bli mer synlig. Det holder ikke å være størst i staten. Navnet og organisasjonen må komme fram i lyset. Vi må bli synlig både for medlemmene og opinionen. Vi har tenkt at det er ikke så viktig for forbundenes medlemmer at de vet hva LO Stat gjør. Jeg tror det er viktig at de ser at LO Stat forhandler på vegne av forbundene. Ikke minst når det gjelder å påvirke opinionen og politikerne, sier Aas.

Høyre vil kutte ferieuke for ansatte over 60 år

Skal være ledende i staten

Han er nøye med å understreke at LO Stat er dyktige både sentralt og ved kartellkontorene. Aas trekker fram likelønn som et av områdene hvor LO Stat har vært ledende.

– LO Stat har vært avgjørende i arbeidet med likelønn, og vi er kommet langt. Når det er sagt, er det ingen grunn til å stoppe opp og tenke at vi er fornøyd. Har vi lært noe, er det at ting kan reverseres. Det er den viktigste grunnen til at LO Stat skal være den ledende hovedsammenslutningen i staten, sier Aas.

– Forsvarets langtidsplan vil ramme tusenvis av arbeidstakere

Har stått i stormen

NOFs nestleder understreker påpeker at Aas har et bredt kontaktnett, både innad i fagbevegelsen og utad.

– Han er god til både å inkludere og lytte, men samtidig er han tøff og tydelig. Ikke minst mener vi det er viktig i den tiden vi er inne i nå, sier Bongo.

Han påpeker at Aas har god erfaring med å lede en organisasjon i tøffe omstillingsprosesser.

– Han har vært en god leder i et forbund som har måtte håndtere tøffe omstillinger og nedskjæringer. Han har stått i stormen, samtidig som han har gitt tillit og støtte til de som han jobber med. Uten at vi har gjort noen sonderinger i de andre forbundene, mener vi at han er den lederen LO Stat behøver nå, sier Bongo.

LO angriper forslag om nye arbeidstider. Mener skadevirkninger på helsa blir bagatellisert

«Ingen grunn til at de over 60 skal ha mer ferie eller fordeler enn andre»

Ansatte i departementene må rydde pulten hver dag i det nye regjeringskvartalet

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse