JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny offentlig tjenestepensjon

Pensjonssamtaler i vranglås

Samtalene om ny offentlig tjenestepensjon har brutt sammen. Regjeringen vil ikke at resultatet skal legges fram for medlemmene i en uravstemning.
FULL STANS: Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) har invitert hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden til samtaler om offentlig tjenestepensjon. Men partene kommer ingen vei

FULL STANS: Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) har invitert hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden til samtaler om offentlig tjenestepensjon. Men partene kommer ingen vei

Jan-Erik Østlie

may.berg@lomedia.no

– Det er sterkt beklagelig. Det er regjeringen som sier stopp – ikke vi, sier LO Stats leder Tone Rønoldtangen.

Det er arbeidsminister Anniken Hauglie (H) som har invitert hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden til samtaler om offentlig tjenestepensjon.

I bunnen for samtalene ligger pensjonsutredningen, som regjeringen la fram i fjor høst.

Les også: Statsråden skylder på organisasjonene

Pensjoner - en naturlig del av tariffoppgjør

– Vi har på samme måte som i 2008, krevd at prosessen med offentlig tjenestepensjon skal avsluttes med uravstemning i det påfølgende mellomoppgjøret for å høre hva medlemmene sier. Det vil si i mellomoppgjøret i 2017. Det sier regjeringen nei til. Det er veldig beklagelig at regjeringen har denne holdningen til pensjon. Pensjon er en viktig del av ansattes lønns- og arbeidsbetingelser, og derfor naturlig å forhandle om i tariffoppgjør, sier Rønoldtangen.

Det er flere problemstillinger som ligger uløst etter pensjonsreformen i 2008. Den viktigste gjelder levealdersjusteringen, som gjør at yngre arbeidstakere i staten må jobbe stadig lenger for å oppnå 66 prosent av sluttlønn i pensjon.

Hovedorganisasjonene står sammen mot regjeringen i kravet om at forhandlingsresultatet skal tas inn i tarifforhandlingene til neste år.

– Det er regjeringen som har kastet kortene, og det er regjeringen som må plukke dem opp igjen, sier Rønoldtangen.

NTL-leder John Leirvaag synes det er oppsiktsvekkende at regjeringen lar prosessen bryte sammen.

– De vil frata oss muligheten for å gå inn i den samme prosessen som vi fikk i 2008-2009, sier Leirvaag.

Les også: Derfor en offentlig tjenestepensjon gull verdt

Organisasjonene står sammen

Arbeidstakerorganisasjonene står sammen i kravet om streikerett. Spørsmål om pensjon er en så viktig del av lønns- og arbeidsvilkårene i offentlig sektor at god forankring er helt avgørende, mener Unio-leder Ragnhild Lied.

– Vi er klare for å ta denne prosessen, men grunnlaget for forankringen er at vi tar sluttproduktet inn i tarifforhandlingene neste år. Det er der det er total avvisning fra regjeringens side, sier Lied til NTB.

Hun peker på at hovedorganisasjonene var enige om at man nå hadde et godt grunnlag for å starte på nytt i det som har vært en årelang pensjonsprosess.

– Det er en lang tradisjon for at endringer der har vært gjenstand for forhandlinger. Det man blir enige om der, blir grunnlaget for lovfestingen, sier Unio-lederen.

– Regjeringen har kastet kortene i den forstand at man har sagt at vi ikke kommer videre i diskusjonen om å fornye offentlig tjen4estepensjon. Det er det behov for, det er alle enige om, sier Akademikernes leder Knut Aarbakke til NTB, som sier at han er klar "på en halvtimes varsel" hvis regjeringen skulle ombestemme seg.

Del av meklingen?

Pensjonsspørsmålet er også inne i årets hovedoppgjør, som endte i brudd natt til 1. mai.

Om pensjon fortsatt vil bli tema i meklingen etter bruddet i dag, er uvisst. Hvis ikke, har riksmekleren blitt kvitt et vanskelig tema. Meklingsfristen er 25. mai.

Rønoldtangen vil ikke uttale seg om hva dagens brudd vil bety for meklingen. Hun avventer en offisiell redegjørelse fra regjeringen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse