JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spekter-oppgjøret: Bare fly og tog som er uavklart

Til høsten kan det bli både flystreik og togstreik

Årets tariffoppgjør i Spekter-området har blitt gjennomført nesten uten konflikter. Men i løpet av høsten kan det bli streik både i luften og på jernbanesporet.
ROLIG VÅR: LO Stats nestleder, Eivind Gran, konstaterer at vårens tariffoppgjør i Spekterområdet har blitt gjennomført uten de store utfordringene. To områder skiller seg ut. NSB og Avinor. Til høsten blir det mekling - med muligheter for streik både i luft og på skinner.

ROLIG VÅR: LO Stats nestleder, Eivind Gran, konstaterer at vårens tariffoppgjør i Spekterområdet har blitt gjennomført uten de store utfordringene. To områder skiller seg ut. NSB og Avinor. Til høsten blir det mekling - med muligheter for streik både i luft og på skinner.

Ole Palmstrøm

morten.hansen@lomedia.no

Fortsatt gjenstår det noen oppgjør før årets tariffoppgjør i Spekter-området er ferdig. Både NSB og Avinor skal til Riksmekleren i løpet av høsten. Det må også Flytoget, hvor Norsk Jernbaneforbund og virksomheten ikke er blitt enige.

– Resten har gått rimelig bra. Blant annet ble oppgjøret i Bane Nor, som var i mekling før oppgjøret, gjennomført uten bistand, og avtalen ble godkjent i uravstemningen, sier Gran.

Lønnsforhandlingene i NSB går til mekling: Strid om bemanning og opplæring for konduktørene

To meklinger

Han konstatere at det har vært en konfliktfattig vår.

– Vi er veldig godt fornøyd med at vi har på plass ti av 13 områder, uten de store konfliktene, sier Eivind Gran, nestleder i LO Stat.

Så langt har to virksomheter vært nødt til å møte hos Riksmekleren. Der ble både NRK og Nettbuss enige om ny tariffavtale. I NRK ble det riktignok en streik, men det var med Norsk Journalistlag - som ikke er en del av LO Stat.

Dette fikk LO-organiserte i NRK til å si ja

Nytt helseområde

I tillegg holder LO Stat og Spekter på med å etablere nye tariffavtaler for virksomheter i et nyopprettede tariffområde. Dette er helsevirksomheter som har vært i område 10, men som ikke driver sykehusdrift.

– Der er det konfliktfritt inntil de eventuelt blir uenige, konstaterer Gran.

Spekter-oppgjøret: Fikk på plass slitertillegget

Vil samle jernbanen

Endringer og eventuelle opprettelse av nye tariffområdet er et tema som fortsatt er aktuelt. Gran mener det er på tide å ta en runde på organiseringen av tariffområdet innenfor jernbanesektoren.

– Bane Nor ble holdt utenfor områdeinndelingen i dette oppgjøret. I den kommende tariffperioden skjer det mange endringer innenfor sektoren. Jeg mener det er mye som taler for at vi trenger et jernbaneområde, sier Gran.

1. Kultur

Løst i forhandlinger, kun et par avtaler i bistand, og godkjent i uravstemning. Ferdig 19. juni.

2. Norges Bank

Løst i forhandlinger uten bistand. Godkjent i uravstemning 23. mai.

3. Avinor

Mekling med frist 28. juni midnatt ble satt på sommerpause. Meklingen starter opp igjen tirsdag 4. september.

4. Virksomheter med definerte samfunnsoppdrag

Seks avtaler i bistandsforhandlinger der uenighetene ble løst. Godkjent i uravstemning 25. juni.

5. Nettbuss

Løst i mekling 8. april. Godkjent ved uravstemning 27. april.

6. NRK

Løst i mekling 14. mai. Godkjent i uravstemning 5. juni.

7. NSB

Skal i mekling med frist 27. august.

8. Posten Norge

Løst i forhandlinger uten bistand. Godkjent i uravstemning 8. juni.

9. Øvrige avtaler i bistand

Tre til fase 3-forhandlinger med uenighet. AIM Norway og Green Cargo løst i fase 3-forhandlingene. Flytoget – NJF tatt ut av området, og går i separat mekling 29. august. Området er i uravstemning med svarfrist 28. august.

10. Helseforetak

Forhandlinger sluttført på A2-nivå uten lokale B-delsforhandlinger. Godkjent i uravstemning 22. juni.

11. Øvrige Helseforetak

Partene gjennomfører en prosess for å opprette et eget område for helseforetak som ikke driver sykehusdrift. Frist for etablering av dette overenskomstområdet er 1. desember.

12. Helse, velferd og oppvekst

Fem avtaler i bistand, tre til fase 3-forhandlinger med uenighet, som ble løst i disse forhandlingene. Området er i uravstemning med svarfrist 28. august.

13. Sykehus med driftsavtale

Forhandlinger ført som for område 10. Godkjent i uravstemning 22. juni.

Partene åpner for å skrote IA-avtalen

Lønnsøkning på 3,5 prosent for sykepleiere i helseforetakene

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse