JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
RÅD: Den gamle miljøvernministeren Thorbjørn Berntsen har gode råd til både fagbevegelsen og Arbeiderpartiet.

RÅD: Den gamle miljøvernministeren Thorbjørn Berntsen har gode råd til både fagbevegelsen og Arbeiderpartiet.

Håvard Sæbø

Thorbjørn Berntsen: – Jeg har for lengst mistet trua på det derre «økonomisk-vekst-samfunnet». Vi har drekki og eti nok!

Thorbjørn Berntsen (84) har vært med på hele oljereisen og velstandsreisen. Men nå mener han arbeiderbevegelsen bør tenke seg om. Hvor mye kan vi forbruke?15.10.2019
09:54
18.11.2019 09:03

hanne@lomedia.no

Den gamle sluggeren entret podiet på Fellesforbundets landsmøte til stående ovasjoner. Arbeidsmiljølovens far, som også har begge beina solid plantet i både Fellesforbundet og Arbeiderpartiet, var invitert til sine egne for å innlede om bedriftsdemokrati.

p

Miljøet, fagbevegelsen, partiet

En time tidligere fikk Magasinet for fagorganiserte en prat med ham om miljø, om fagbevegelsen og om Arbeiderpartiet.

Den tidligere miljøvernministeren synes det er flott at ungdommen blir dratt med i miljøspørsmål som de kanskje ikke hadde blitt uten Greta Thunberg.

– Men jeg satt og så på tv-serien om Einar Gerhardsen her om kvelden. Der var det noen valgplakater fra mellomkrigstida med digre fabrikkpiper som spydde ut fæl røyk. Jeg tenkte på hennes utsagn: «How dare you» og tenkte: Einar, åssen kunne du finne på noe sånt. Men det ligger en historisk prosess der som vi ikke må glemme. Hvordan hadde det stått til her henne uten industrireisningen? Vi visste jo ikke så mye om forurensning den gangen. Det kom opp først i 1980-åra, med Brundtland-kommisjonen, påpeker han.

Som rørlegger og senere tillitsmann og politiker fikk han med seg hele oljereisa. Han jobbet på Akers Mek. Verksted i Oslo der Ocean Viking ble bygd, plattformen som fant den første olja i Nordsjøen lille julaften i 1969. Så kom Berntsen til Stortinget og Industrikomiteen der han var med på å lage de ti oljebudene, etablere Statoil og Oljedirektoratet.

– Da var kravene «Olje og gass i land i Norge», og først i køen gikk SV, ler han. – Ja, tidene forandrer seg.

Norskerenna var for djup for å legge rør til Norge fra Ekofisk, dermed ble det ilandføring av gass i Emden i Tyskland og olje i TeeSide i Skottland.

Oljealderen er over

Men uansett hvordan du vrir og vender på dette, så fører brenning av fossile brensler til utslipp av klimagasser, påpeker Berntsen, og legger til at problemet selvsagt er at det er knyttet mange arbeidsplasser til petroleumsvirksomheten. – Men vi kan ikke holde på med dette i all evighet. Det er ingen tvil om at olja er på vei inn i «Indian Summer». Vi kan ikke gjøre som strutsen og stikke hodet langt pokker i vold ned i sanda, sier han.

Da Thorbjørn Berntsen jobba på Aker, så var det skipsbygging rundt hele Oslofjorden. Det var 10–11 skipsbyggerier. Alt er nå borte.

– Men det går seg til. Det har det gjort bestandig. Dette er bare et eksempel på prosesser som går sin gang.

Like mye uro da

Det var like mye uro den gangen på endringene som kom, mener han. Selv var han havna på Stortinget, og fikk besøk av tillitsvalgte som ville ha hjelp til å skaffe kontrakter. Men det var ikke lenger noen etterspørsel, og skip og plattformer var blitt så store at de fikk ikke plass på disse verftene. Utviklinga bare skjedde, mener han.

– Det endte med mye førtidspensjonering blant gutta. Mange begynte på jernbaneverkstedet på Grorud, og noen fikk jobb andre steder. Det er klart at det var et problem, sier Berntsen.

Nå har han landet på at det ikke skal letes etter mer olje. Den tida er over. Nye industriarbeidsplasser er ikke hyllevare, men han er trygg på at med tiden kommer det til å løse seg.

«Et flagrende ullteppe»

Han fnyser av moteordet «grønt skifte», som han mener er like innholdsløst som et flagrende ullteppe. Folk kaster ordet ut av seg uten å legge noe innhold i det, mener han.

– Jeg har jo drevet med grønt skifte i hele mitt politiske liv. Nå er det 140 bedrifter i Norge som samler inn farlig avfall. Det er de som er det grønne skiftet. De har drevet på med det i årevis!

Og han er klar om det han tenker av politikk akkurat nå:

– Jeg har for lengst mistet trua på det derre «økonomisk-vekst-samfunnet». Vi har drekki og eti nok! Kloden har ikke ressurser nok til at alle skal få det som oss!

Må omdefinere rollen

Han ser at fagbevegelsen har sine tradisjoner, og er til for å skape bedre levekår for folk. Men slutter det noen gang?

– Hele opplegget går ut på å få mer i påsan. Kjøpe mer, bruke, kaste, fortere og fortere. Er det noen mening i dette? Da det var tomt i brødboksen var det mening. Men er det noen mening når du faen ikke får igjen lokket på brødboksen engang?

Her har ikke fagbevegelsen greid å omdefinere rollen sin til den tida vi lever i og de utfordringene vi står overfor i dag, mener han og siterer Trygve Bratteli som spurte: Hva er bortenfor velferdsstaten?

Berntsen sier han ikke har svaret, men svarer likevel: – Vi må finne en annen måte å innrette oss på enn bare økonomisk vekst.

Dersom drivkreftene i økonomien er sånn at vi må ha vekst, men at veksten må være grønn for å unngå miljøproblemer, så kan vi ta halvparten av veksten og bruke den innenlands for å bygge samfunnet, og den andre må vi gi bort til en annen del av verden, sier Thorbjørn Berntsen.

Han tror ikke rettferdig fordeling kan oppnås bare gjennom frivillige forhandlinger. Det må noen politiske grep til, noe som da vil bryte inn i hele den norske modellen.

Senterpartiet traff tida

– Trygve Slagsvold Vedum reiste rundt i valgkampen og hadde en del eksempler som folk kjente seg igjen i, som politireformen, flystasjonen på Andøya, lærerutdanninga på Nesna, sykehuset i Sandnessjøen. Symbolsaker som han utnytta i rett tid, og valgresultatet ble som det ble, kommenterer han.

– For to ting må være på plass for folk: Akuttberedskap og fødetilbudet må være innenfor rekkevidde på kort tid. Det må være sånn at folk føler seg trygge. Vi kan ikke ha tre timer til sånne tilbud, sier Berntsen. Og innrømmer at det nå er tvil om at foretaksmodellen var en god modell, og at Ap hadde ansvaret for den, med Gudmund Hernes som helseminister.

For å reise kjerringa for partiet, så er han enig med den samme Hernes som nylig har sagt at det nye Arbeiderpartiet må ha mer av det gamle. At profilen blir tydeligere.

– Om det var opp til meg, så ville jeg dreid over til å stille spørsmål om forbrukersamfunnet. Er forbrukersamfunnet politikkens endelige mål? Hvem skal forbruke? Og fordelingspolitikken. Fattige og rike.

For EØS

Han står på partiet og Jørn Eggums side i EØS-saken. Det er ikke flertall for utmelding nå, påpeker han.

– Jeg satt jo i regjeringa da vi fikk EØS-avtalen. Den inneholder så mye. De siste sju-åtte årene er det jo Erna Solberg som har ansvar for å ikke utnytte handlingsrommet.

Hard EØS-debatt på Fellesforbundets landsmøte her

Men hvilke saker innafor handlingsrommet er det vi kan gjøre noe med?

– Vi får bli flinkere til å hente fram disse tingene og bruke dem, og gjøre noe med dem. Vi kan lage dokument 8-forslag og vise at vi gjør noe, selv om de kan bli stremt ned i Stortinget. Da viser vi at vi gjør noe!

Går ikke helt hjem

– Bør Arbeiderpartiet få nye ledelse?

– Jeg sier ikke et eneste bedritent ord om Jonas. Vi har valgt den ledelsen og den må vi backe opp. Jonas står på, men vi må bare konstatere at han ikke går helt hjem. Men vi kjører på så godt vi kan fram til neste landsmøte, sier Thorbjørn Berntsen.

På vårt spørsmål om Raymond Johansen kunne vært et alternativ, svarer han:

– Raymond er en kjempegutt, han. Men jeg vil ikke lansere noen kandidater. Vi må først være ærlige mot oss sjøl, så ser vi hva som skjer, sier Thorbjørn Berntsen før han forlater intervjuet.

Så går 84-åringen og holder et kvarters innlegg på Fellesforbundets landsmøte, hvor han rakk å både sitere Marx og Mao, og kvittere ut gode historier fra arbeidsplassen på Akers Mek.

Til stor jubel fra landsmøtet.

Thorbjørn Berntsen (84)

Arbeiderpartiet

Miljøvernminister 1990–1997.

Stortingsrepresentant fra 1977 til 1997,

vararepresentant allerede i 1971.

Nestleder i Ap i 1989.

Skipsrørlegger i Nylands verksted i 1951–1966.

Har også vært klubbformann på Akers Mek. Verksted og Formann i avd. 1 Oslo Jern og Metall.

Hovedmannen bak den arbeidsmiljøloven i Norge.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
15.10.2019
09:54
18.11.2019 09:03Mest lest

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Hanna Skotheim

Vernepleier Tuva: – Jeg opplever uønsket seksuell oppmerksomhet åtte av ti vakter

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

Emmie Olivia Kristiansen

AAP dekker ikke behandlingene Christine trenger: – Myndighetene kan ikke skremme folk friske med lave stønader

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Ida Bing

Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Hanna Skotheim

Advarer mot heksejakt på Nav-ansatt som ba klient kjøpe grill og drikke vann fra springen

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Tori Aarseth

Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

Yngvil Mortensen

Rødt og SV blir opprørt av Linns historie: – Folk blir ikke noe friskere av at ytelsene kuttes

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

Brian Cliff Olguin

Butikkansatt Linda (53) mistet jobben under pandemien. Nå er hun lei og vurderer å bytte bransje

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

Morten Hansen

Vil kaste konduktørene ut av toget. Frykter lovløse tilstander

Tri Nguyen Dinh

Mellomoppgjøret for 6.000 maskinførere er ferdig

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

Tri Nguyen Dinh

«Glemt» paragraf kan hjelpe renholderen Grethe og andre arbeidsfolk

Colourbox.com

«Firerbanden» overkjører regjeringen – gir 650 millioner kroner mer til pensjonistene

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Michael Brøndbo

Byrådet i Oslo går av etter mistillit mot Lan Marie Berg

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

Sissel M. Rasmussen

At Norge er et samfunn med små forskjeller, er langt på vei en myte, hevder professorer

Debatt

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Ole Palmstrøm

«Vi er like mye verdt som andre arbeidere i andre bransjer», skriver Naemy Trandum Aasen

Analyse:

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

Torgny Hasås

Derfor ble det streik på streik og mye uro i årets lønnsoppgjør. En oppsummering

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

Eivind Senneset

Fellesforbundet ruster seg til kamp mot høyreekstreme: – Kan ikke sitte stille og se på, sier Jørn Eggum

Debatt

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Ihne Pedersen

«Med dagens regjering og deres statsfobi hadde vi nok vært oljerikdommen foruten», skriver Mímir Kristjánsson

KAN GLEDE SEG: Jonas Gahr Støre (Ap), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Audun Lysbakken (SV) ønsker å danne regjering sammen. Nå gir svarene fra Fagforbundets medlemmer vind i seilene. Her fra partilederdebatten på TV2 i 2019.

KAN GLEDE SEG: Jonas Gahr Støre (Ap), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Audun Lysbakken (SV) ønsker å danne regjering sammen. Nå gir svarene fra Fagforbundets medlemmer vind i seilene. Her fra partilederdebatten på TV2 i 2019.

Marit Hommedal / NTB

Disse partiene støtter Fagforbundets medlemmer før valget

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

Privat

– Jeg tror vi må legge ned en ordentlig innsats for å bli flere medlemmer i forbundet

Emilie Enger Mehl, Senterpartiet.

Emilie Enger Mehl, Senterpartiet.

Ragne B. Lysaker, Senterpartiet

Senterpartiet vil ikke melde Norge ut av EØS før et alternativ er på plass


Flere saker