Harde fronter i EØS-debatten på Fellesforbundets landsmøte
Maratondebatten viser at Fellesforbundet fortsatt er delt om EØS, tross forsøk på kompromisser. Nei-sida argumenterte for at det eneste ansvarlige er å avvise avtalen, mens ja-sida advarte mot å gamble med arbeidsplassene.
Ståle Knoff Johansen mener nok er nok.
Erlend Angelo
eline@lomedia.no
– Du representerte ikke oss i transport i talen din Jørn. Vi vet hva som skjer som medlem av EØS. Bransjen vår ødelegges hver bidige dag!
Saken fortsetter under bildet.
Joakim Hagen var ikke imponert over at forbundsleder Jørn Eggum ikke trakk fram transportarbeidernes tydelige nei til EØS.
Erlend Angelo
Med denne kraftsalven rettet mot forbundsleder Jørn Eggums tale til landsmøtet tidligere på dagen, var Joakim Hagen fra Møre og Romsdal transportarbeiderforening første mann ut under stormløpet mot talerstolen i Folkets hus. I det som kom til å bli en kraftprøve av en debatt, ble det raskt klart at Fellesforbundet er minst like splittet i synet på EØS som ved tidligere landsmøter.
Sjekk hva Jørn Eggum sa i sin åpningstale
Det er først på onsdag at avgjørelsen faller, da stemmer landsmøtet over forslagene.
Nei fra transport
Delegater fra transportbransjen, som deltar på sitt første landsmøte i Fellesforbundet etter at Transportarbeiderforbundet gikk inn i juni, markerte seg raskt på nei-sida.
– EØS har nærmest rasert transportbransjen. Hvis debatten her i dag viser at EØS ikke er til det beste for et flertall av våre medlemmer, da er det vår fordømte plikt å si fra om det, sa Roger Moum.
Transport-kollega Roald Arentz harsellerte over handlingsrommet i EØS:
– Inne på det rommet er det omtrent like mye trafikk som på Namsos-banen.
Som sluttet med persontrafikk i 1978, må det legges til, for de av leserne som ikke er eksperter på trønderske toglinjer.
Saken fortsetter under bildet.
Interessant budskap på t-skjorten til Bjørn Steffensen.
Erlend Angelo
Dagens gapskratt på landsmøtet var det havnearbeider Bjørn Steffensen som sto for, da han entrettalerstolen iført t-skjorten med påskriften «I don't need sex. I get fucked every day by EU/EES».
Er det bedre enn for fire år siden?
Også delegater fra byggebransjen og industrien argumenterte for et nei til EØS. Ståle Knoff Johansen, klubbleder på verftet i Verdal, minnet salen om striden for fire år siden, der landsmøtet manglet tre stemmer på å få flertall. Da for en «sikkerhetsventil», der forbundet skulle jobbe for en annen tilslutning til EU hvis det ble tap i arbeidsrettssaker.
– Kan vi med hånda på hjertet si at vi de siste fire åra har tatt ansvar og styrka de faglige rettighetene for våre medlemmer? Fagbevegelsens løsning var å be NHO om å ikke bruke arbeidsgivers handlingsrom i EØS-avtalen. Dette minner mer om noe jeg trodde var en svunnen tid. Å stå med lua i hånda og bifalle NHO, har ingenting med å ta ansvar å gjøre, tordnet Johansen.
Utredning eller skilsmisse?
Også delegater fra hotell- og restaurant meldte seg på i debatten. Andreas Tharaldsen fra Oslo pekte på at det grunnleggende problemet med EØS er den grenseløse tilgangen på arbeidskraft fra lavlønnsland den sikrer.
– Jonas Gahr Støre har sammenliknet EØS med et ekteskap, og sagt at det fort blir dårlig stemning der hvis en av ektefellene krever utredning. Men her driver ektefellen og gir oss juling! Når noen slår deg, ber du ikke om en utredning. Du krever skilsmisse, sa Tharaldsen.
p
Sterk ja-vind fra nord
Særlig delegater fra Nordland markerte seg sterkt som forsvarere av EØS-avtalen. Jon Arne Nygård fra fiskeoppdrettindustrien mener nei-sida rett og slett gambler med medlemmenes arbeidsplasser.
– 70 prosent av medlemsmassen vår jobber i bedrifter som selger til Europa. Skal vi si opp EØS og forhandle fram en ny – se bare på hva de får til borte i England, sa Frank Stuvland med henvisning til Brexit-prosessen.
Stuvland argumenterte for kunnskapsinnhenting, og gikk inn for representskapets forslag om at forbundet skal kreve en utredning av EØS. Nordlandsdelegat Rune Pettersen pekte på at det ville være svært betenkelig om landsmøtet valgte å ville si opp en avtale et flertall av forbundets medlemmer er for.
Fra begge fløyene var det sterke følelser i spill. Mens nei-mann Rune Rafdal spurte om landsmøtet virkelig kunne leve med at framtidige generasjoner kun skal kunne lese om den norske modellen i historiebøkene, mente Frank Stuvland på ja-sida at dersom nei-folkene hadde brukt like mye tid på å bekjempe den blå regjeringen som EØS, ville mye vært gjort.
Utredning OG ja eller nei?
Mye av debatten dreide seg også om landsmøtet kan eller bør stemme både over innstillingen om å kreve utredning – i tillegg til å si ja eller nei til å si opp selve EØS-avtalen. Forslag om å stemme nei til EØS ble opprettholdt.
Men det var mange delegater som argumenterte for at det er utredning som er det riktige. Både fordi det samler forbundet, og fordi kunnskap trengs dersom man skal si ja eller nei.
Roar Abrahamsen oppfordret landsmøtet til ikke å dyrke splittelsen.
– Vi har medlemmer på begge sider. Nå må vi la den nye generasjonen få kunnskap før vi tar avgjørelsen. Det er mye tvil og usikkerhet her, sa Abrahamsen.
Saken fortsetter under bildet.
Samling, ikke splittelse, sa Roar Abrahamsen.
Erlend Angelo
Han la til at forslaget om først å stemme for å si opp EØS og deretter for å utrede det, mildt sagt virker paradoksalt.
– En rein finte, sa han til industritillitsvalgt Atle Tranøy, som ikke lot seg be to ganger:
– Dyrke splittelsen? Det er på tide å lære forskjell på splittelse og på ulike meninger. Skulle jeg sagt at forslaget om utredning bare er et taktisk grep for å unngå et nei? Jeg skal ikke si det, jeg, svarte Tranøy retorisk.
Han vektla at kunnskap er et godt prinsipp, og at det neppe er mangel på kunnskap om virkeligheten på arbeidsplassene som preger landsmøtesalen.
– Og husk, EU kjøper ikke olje, gass og laks av oss for å være snille. Vi er også et kjøpesterkt marked, så det er i EUs interesse å få en avtale med Norge. Det er på tide å si fra at nå er nok faktisk nok. Derfor går jeg for et ja til utredning og nei til EØS, sa Tranøy.
Steinen utfor stupet
Delegat Eva-Lill Bekkevad fra Oslo grafiske fagforening påpekte at uten et nei til EØS, vil ikke en utredning av avtalen gi forbundet noen nye kort å spille med.
Eva-Lill Bekkevad.
Erlend Angelo
– Nå har vi dytta og dytta på den steinen Jørn snakka om i talen sin, og motbakken er bare blitt brattere og brattere. Det er på tide å dytte steinen utfor stupet.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.