JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2024

– Et stramt budsjett i en krevende tid, mener Arbeidsmandsforbundets leder

Men Brede Edvardsen beskriver også statsbudsjettets profil som rød-grønn.
Leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Brede Edvardsen.

Leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Brede Edvardsen.

Jan-Erik Østlie

camilla.yndestad@lomedia.no

– Det med samferdsel, det har vi vært svært spente på, sier leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Brede Edvardsen.

Han har nettopp gått gjennom årets forslag til statsbudsjett, og legger ikke skjul på hva som er den mest gledelige nyheten: Bevilgningen på 91 milliarder kroner til samferdselsformål.

– Den har så stor innvirkning på bransjene som er tilknyttet sektoren. At regjeringen – i en tid der de økonomiske bremsene er på – velger å bevilge penger til samferdsel, det ser vi på som viktig, sier Edvardsen.

Han røper at forbundet, etter møter med samferdselsminister Jon-Ivar Nygård, har hatt forhåpninger.

 – Vi har fått nyss om at de ville fortsette å prioritere samferdsel høyt, men vi har selvfølgelig ikke fått noen konkrete summer før i dag. Men han har holdt det han har lovet, sier forbundslederen.

Rød-grønn profil

Selv om Edvardsen sier seg fornøyd med samferdselspotten, velger han likevel å beskrive statsbudsjettet som «stramt».

 – Selv om man bruker noen oljemilliarder, er budsjettet absolutt stramt i en krevende tid, sier han.

Men stramme tøyler tross alt, forbundslederen legger ikke skjul på at statsbudsjettets profil i sin helhet er rød-grønn, med en økning i fagforeningsfradraget, bedret støtte til pendlerne og borteboere, forbedret strømstøtte, og økt satsing på yrkesopplæring.

 – Og det er vi glade for, sier han.

Skulle hatt mer til mineraloppfølging

Tidligere i år la regjeringen fram den den nye mineralstrategien: Slik skal Vestre få fart på nye mineralprosjekter | FriFagbevegelse

I statsbudsjettet forslår regjeringen å bevilge 15 millioner kroner til oppfølging av nevnte strategi.

Edvardsen mener at det er bra at det blir satt av penger til oppfølgingen, men skulle gjerne sett at det ble satt av enda mer enn 15 millioner.

 – Vi er litt utålmodige med tanke på kartlegging og å få fortgang i eksisterende prosjekter, men det viser at de prioriterer mineraler og følger opp mineralstrategien – og det er vi fornøyde med, sier Edvardsen.

Han er også godt fornøyd med at det er satt av cirka 130 millioner kroner til forberedende arbeider og gjennomføring av anbudskonkurranse om Stad skipstunnel.

 – Det viser at regjeringen mener alvor med tunnelen, og at vi nå kan komme i gang for fullt med prosjektet. Det har vi i Arbeidsmandsforbundet ventet lenge på, forteller han.

Håper på drypp for NVE Anlegg

I statsbudsjettet kommer det også fram at regjeringen foreslår å bevilge 472 millioner kroner til arbeidet med å forebygge flom- og skredskader. Pengene skal gå til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) for blant annet kartlegging av nye flom- og skredutsatte områder.

Edvardsen mener det er gode nyheter, og forteller at forbundet har fått positive signaler fra ministeren om at de vil se på beredskapen i NVE Anlegg, der Arbeidsmandsforbundet har flere medlemmer.

– De virker som de anerkjenner det vi har sagt om at NVE Anlegg er en viktig del av beredskapen vår. Kunnskapen som NVE Anlegg besitter går ikke an å overlate til markedet i seg selv og er viktig å bevare, sier Edvardsen, og legger til:

– Uten at vi foreløpig har sett detaljene, regner vi med at en del av bevilgningene vil gå til NVE Anlegg, og det et veldig bra.

Om det kan være snakk om flere stillinger til anleggsenheten, mener Edvardsen det er for tidlig å si noe om, men han regner med at det ikke blir færre stillinger enn det det er snakk om i dag.

 – Det er et minstemål, det nivået NVE Anlegg ligger på i dag, men vi håper at det blir flere stillinger, sier han.

Ønsket mer til Arbeidstilsynet

Når det gjelder arbeidslivskriminalitet, er det i statsbudsjettet satt av fem millioner kroner til å styrke Arbeidstilsynet.

Her skulle Edvardsen gjerne sett at det hadde blitt bevilget mer.

– Behovet er stort etter forrige regjerings ostehøvel-kutt, men det er i alle fall ikke en nedgang. Det går i riktig retning, selv om fem millioner ikke er så mye, sier han.

 

 

 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse