NVE Anlegg har spisskompetanse på flomsikring, kvikkleire og ras, og rykker ut ved akuttsituasjoner over hele landet.
Emmie Olivia Kristiansen
Ekstremvær
Antall eksperter på flom og ras ble nedskalert: Nå håper NVE at «Hans» blir en vekker
I 2016 ville Olje- og energidepartementet utrede konsekvensene av å legge ned NVE Anlegg. Arbeidsleder Torstein Langdalen håper ekstremværet vil vise hvor viktig arbeidsplassen hans er.
camilla.yndestad@lomedia.no
Arbeidsleder i NVE Anlegg, Torstein Langdalen, tilbringer arbeidsdagen på Gjerdrum. Her stabiliserer han groper, fyller og planerer skråninger, og lager nye bekkeløp.
Vannstanden i elvene har steget som følge av uværet «Hans», så de har omprioritert jobbene litt.
Selv om det ikke var Gjerdrum som fikk den største mengden nedbør denne gangen, håper Langdalen likevel at ekstremværet vil få flere til å skjønne hvor stort behovet for arbeidsplassen hans, NVE Anlegg, vil være i fremtiden.
– Det er klart at det er en vekker! Vi har stor kompetanse på flom og den type hendelser. Det har mye å si, sier han.
Ekstremværet «Hans»: Hjelp, jeg kommer meg ikke på jobb! Slik er reglene under ekstremvær
Frykter konsekvensene
Kort fortalt er NVE Anlegg en egen anleggsenhet i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) med om lag 20 ansatte.
De har spisskompetanse på flomsikring, kvikkleire og ras, og rykker ut ved akuttsituasjoner – over hele landet.
I 2016 ba Olje- og energidepartementet NVE utrede konsekvensene av å legge ned avdelingen. Selv om det ikke endte med nedleggelse, ble NVE Anlegg likevel redusert, fra 35 personer ned mot cirka 20.
Leder i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF), Brede Edvardsen, frykter konsekvensene dersom det skulle bli ytterligere nedskalering av enheten.
– Vi vil bli dårligere rustet. En ting er akutte situasjoner som flom og skred, men dette handler også om å planlegge og vurdere risikoen ved etableringen av nye bygg, veier og infrastruktur. Om vi mister kompetansen til NVE Anlegg vil skadeomfanget av ekstremvær bli mye større enn det er i dag, sier han.
Skadeomfanget av ekstremvær vil bli mye større uten NVE Anlegg, mener leder i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF), Brede Edvardsen.
Jan-Erik Østlie
Betyr mye samfunnsøkonomisk
Edvardsen trekker frem den helt spesielle kompetansen som NVE Anlegg har når det kommer til behandling av overflatevann, sikring av skråninger for å forebygge ras, og sikring av elve- og bekkeløp.
Han forklarer at dette også er arbeid som blir utført av mange maskinførere og entreprenører, men at de som er ansatt i NVE Anlegg har spisskompetanse på nettopp de utfordringene vi nå står i med «Hans».
– En ting er at ekstremværet er fare for liv og helse, men det vil også medføre enorme kostnader. Det er billigere å bygge på en måte som kan ta unna overflatevann enn å lage noe som ikke gjør det. Samfunnsøkonomisk har dette en stor betydning. Jeg er redd for at kompetansen til de som faktisk kan gjøre disse jobbene, blir borte, sier Edvardsen.
Han forteller videre at han synes det er en tragedie med alle verdier som går tapt som følge av ekstremværet, men at han håper det vil medvirke til at man anerkjenner behovet for økte midler til forebygging.
– Vi trenger noen sånne påminnelser om at dette ikke er tull og tøys. Klimaendringene er høyst reelle. Jeg håper konsekvensen blir at NVE beholder og oppskalerer kapasiteten og kompetansen som finnes i NVE Anlegg. Behovet er stort, sier han.
Beredskap: Uten NVE Anlegg er vi forsvarsløse mot naturkatastrofer, mener Arbeidsmandsforbundet
Frykter privatisering
Tilbake på Gjerdrum forteller Langdalen at han har fått flere telefoner fra kommuner rundt omkring på Østlandet som sliter med utglidninger som de vil at NVE Anlegg skal komme å se på.
Han tror det vil komme mange flere slike henvendelser i fremtiden.
– Det vil bli mer og mer, sier han, og forteller at de gjerne skulle hatt flere stillinger – noe han og kollegene har etterlyst i over 20 år – men han tviler på at de vil bli flere.
– Vi frykter privatisering. Konsekvensene blir at mye av den erfaringen vi har går tapt. Det er ikke så lett å overføre den kunnskapen til det private. Man finner ut mye når man er ute og jobber – det er ikke alt som står på papiret som er riktig, sier han.
Venter på gjennomgang av flom- og skredpolitikken
Hva som vil skje med stillingsantallet i NVE Anlegg, er foreløpig uvisst, men flere aktører venter i spenning på regjeringens varslede gjennomgang av flom- og skredpolitikken.
Politikken på områdene skal oppdateres, og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) vil legge fram en melding for Stortinget våren 2024.
– Klimaendringene gjør at det er kritisk at vi har gode verktøy for å forebygge flom- og skredskader. Dette handler om at folk skal føle seg trygge, sa Aasland i pressemeldingen som ble sendt ut i desember.
Skred og vassdragsdirektør i NVE, Brigt Samdal, skriver i en e-post til Arbeidsmanden at:
«det er naturlig når regjeringen nå har varslet en ny stortingsmelding på flom og skred, at man også analyserer dagens struktur og organisering av anleggsarbeidet i NVE. Dagens bemanning i anleggsseksjonen består av meget kompetente medarbeidere som utfører viktig sikringsarbeid med stor spisskompetanse».
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 nordmenn venter på erstatning: – Vi mister hus og hjem om det ikke skjer noe
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
KAN BLI OPPSAGT: Widerøe mister 80 prosent av bakketjenestene de leverer til SAS. Det vil ramme de ansatte på flyplassene i Trondheim, Stavanger, Bodø, Haugesund, Kristiansund og Ålesund (Illustrasjonsfoto)
Håvard Sæbø
14 fakta om nedbemanning. Dette må du vite
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel
FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.
Kolbjørn Rushfeldt
Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Så langt har det ikke gått Aps vei
Jonas Gahr Støre innrømmer at Arbeiderpartiets oppslutning blant LOs medlemmer er for lav.
Jan-Erik Østlie