NVE Anlegg
Uten NVE Anlegg er vi forsvarsløse mot naturkatastrofer, mener Arbeidsmandsforbundet
Hovedtillitsvalgt Jostein Kløvjan i NVE Anlegg håper på økte bevilgninger og flere stillinger når regjeringen varsler gjennomgang av flom- og skredpolitikken. Han har Arbeidsmandsforbundet i ryggen.
Hovedtillitsvalgt i NVE Anlegg, Jostein Kløvjan, ønsker regjeringens gjennomgang velkommen, og håper på økte bevilgninger og flere stillinger – men, han har ikke noen tro på at det vil skje.
Emmie Olivia Kristiansen
camilla.yndestad@lomedia.no
Det var før jul i fjor at regjeringen, med olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i spissen, varslet gjennomgang av flom- og skredpolitikken.
Politikken på områdene skal oppdateres, og ministeren vil legge fram en melding for Stortinget våren 2024.
– Klimaendringene gjør at det er kritisk at vi har gode verktøy for å forebygge flom- og skredskader. Dette handler om at folk skal føle seg trygge, sa Aasland i pressemeldingen som ble sendt ut i desember.
Nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Brede Edvardsen, ønsker gjennomgangen velkommen, og håper samtidig at den vil få positive ringvirkninger for NVE Anlegg.
Brede Edvardsen, nestleder i Arbeidsmandsforbundet.
Jan-Erik Østlie
– Man må få øynene opp for hvilken kompetanse NVE Anlegg besitter med tanke på flom- og skredsikring. Vi er bekymra for at spisskompetansen blir borte, dersom den ikke blir beholdt innad i etaten, sier han.
Kvikkleirerasene: Anleggsarbeiderne jobber på spreng: – Tolv timers arbeidsdager er lange dager, men det går
– Vi er forsvarsløse uten
Kort fortalt er NVE Anlegg en egen anleggsenhet i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) med om lag 20 ansatte.
De har spisskompetanse på flomsikring, kvikkleire og ras, og rykker ut ved akuttsituasjoner – over hele landet.
I 2016 ba Olje- og energidepartementet NVE utrede konsekvensene av å legge ned avdelingen. Selv om det ikke endte med nedleggelse, ble NVE Anlegg likevel redusert, fra 35 personer ned mot cirka 20.
Brede Edvardsen legger vekt på hvor viktig anleggsarbeiderne i NVE er i et beredskapsperspektiv.
– De har helt unik kompetanse på flom- og skredsikring, og opprydning etter den type hendelser. Det er farlig å sende ut folk uten den kompetansen – både for de som utfører arbeidet, men også for publikum, sier han.
Ifølge Edvardsen er det umulig å forebygge skred og flom uten NVE Anlegg.
– Om den kompetansen blir borte, er vi forsvarsløse. Det ville vært en betydelig svekkelse av beredskapen vår om vi ikke beholder en anleggsbit i NVE.
Statssekretær, Elisabeth Sæther, skriver i en epost til Arbeidsmanden at «Olje- og energidepartementet, med berørte departementer, er i startfasen i arbeidet med å utarbeide en stortingsmelding om flom og skred. Meldingen skal legges fram våren 2024.»
Flommen i Odda: Elva skal aldri mer ta med seg hus på fjorden
Pessimistisk
Hovedtillitsvalgt i NVE Anlegg, Jostein Kløvjan, ønsker regjeringens gjennomgang velkommen, og håper på økte bevilgninger og flere stillinger – men har ikke noen tro på at det vil skje.
– Etter at jeg startet i 2011 har vi blitt færre og færre. Privatiseringsspøkelset svever jo hele tiden i bakgrunnen. Vi blir nok ikke outsourca, det er vi for få til, men det ligger jo en usikkerhet der, sier han.
Nå håper nestleder Edvardsen at regjeringen kommer på ballen og skjønner betydningen av det anleggsarbeiderne i NVE gjør.
– Ta for eksempel det store etterslepet med rassikring. Med klimaendringene blir ikke det etterslepet akkurat mindre. Vi tar gjerne imot en møteinvitasjon fra departementet om disse tingene her – om ikke, inviterer vi oss selv, sier Edvardsen.
Etter at Arbeidsmanden kontaktet Olje- og energidepartementet, lot ikke invitasjonen vente lenge på seg:
«NVE Anlegg er en viktig brikke i arbeidet med å forebygge flom- og skredskader. Norsk Arbeidsmandsforbund er velkommen til et møte hos Olje- og energidepartementet i anledning meldingsarbeidet», står det i e-posten signert statssekretær, Elisabeth Sæther.
NVE skriver i en annen epost til Arbeidsmanden at de er kjent med at regjeringen skal i gang med en ny stortingsmelding med gjennomgang av flom- og skredpolitikken i Norge, men har ingen informasjon ut over det.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.