JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ekstremværet «Hans»

Hjelp, jeg kommer meg ikke på jobb! Slik er reglene under ekstremvær

Ufremkommelige veier, stengte toglinjer og anbefalinger om ikke å gå ut. Dette bør du vite hvis du må jobbe hjemmefra.
LØRENSKOG: En varetransport får hjelp til å komme ut etter å ha kjørt inn i vannmassene ved Lørenskog stasjon. Ekstremværet «Hans» har truffet Østlandet med kraftig regnvær.

LØRENSKOG: En varetransport får hjelp til å komme ut etter å ha kjørt inn i vannmassene ved Lørenskog stasjon. Ekstremværet «Hans» har truffet Østlandet med kraftig regnvær.

Stian Lysberg Solum / NTB

aslak@lomedia.no

Farevarslene på grunn av ekstremværet Hans har vært mange.

Hvilke regler gjelder når du ikke kommer deg på jobb?

– Hovedbudskapet er at arbeidstaker og arbeidsgiver snakker sammen og blir enige om løsninger som fungerer, sier Ragni Myksvoll Singh, juridisk rådgiver i Simployer, til FriFagbevegelse.

Gode avtaler

Uværet herjer. Mange steder er det store mengder vann. Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo og statsforvalter Knut Storberget i Innlandet er to av mange maktpersoner som har oppfordret folk til å ha hjemmekontor.

Arbeidsgiverorganisasjonen NHO anbefaler bedriftene å lytte til rådene fra myndighetene.

– Det blir vanskeligere i jobbtilfeller som ikke kan gjøres hjemmefra, men i et arbeidsforhold handler det om å gi og ta, sier Myksvoll Singh.

– Om det skal gis lønnet eller ulønnet permisjon, eller om man inngår en avtale om avspasering, er opp til arbeidsgiver å vurdere, påpeker den juridiske rådgiveren.

– Målet er å få på plass en midlertidig ordning som begge parter er fornøyde med, legger hun til. 

Hetebølger og skogbranner: – Lokalvalget kan bli et klimavalg

Gi beskjed!

Situasjonen med ekstremværet Hans har ikke kommet uten forvarsel. Faren for flom, jordskred og isolerte bygder har preget overskriftene i flere dager.

Myksvoll Singh understreker at arbeidstakere bør si ifra i god tid hvis de bor på utsatte værsteder.

– Det er i utgangspunktet arbeidstaker selv som har ansvar for å komme på jobb til avtalt tid. Dette gjelder også ved ekstraordinære forhold som dårlig vær, forteller hun.

Arbeidsplassen din har rett til å holde tilbake lønn hvis du ikke kommer deg på jobb. 

– Arbeidstaker har selv et ansvar for å være til stede når jobbdagen begynner, men et fravær i et slikt tilfelle vil normalt sett ikke være et grunnlag for noen reaksjon – for eksempel en advarsel fra arbeidsgiver. Værforholdene er jo ikke noe arbeidstaker selv er skyld i, sier Myksvoll Singh.

Forsvarlig arbeidsmiljø

Tre år er gått siden bruken av hjemmekontor skjøt fart på grunn av koronapandemien. Reglene for å jobbe hjemmefra ble også oppdatert av regjeringen i 2022.

Omfanget av bruk av fast hjemmekontor har økt etter pandemien. Selv om man ikke har avtale om fast hjemmekontor, kan arbeidsgiver og arbeidstaker avtale at arbeidstaker jobber hjemmefra - for eksempel i situasjoner som nå.

– Ved kortvarig eller sporadisk arbeid hjemmefra, gjelder ikke forskriften om hjemmekontor. Arbeidsgiver har likevel alltid et ansvar for at arbeidstakere har et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, sier den juridiske rådgiveren.

Dersom arbeidsgiver og arbeidstaker avtaler hjemmekontor kun i den perioden som ekstremværet pågår, er det imidlertid en svært liten risiko for at noe kan gå galt, mener Myksvoll Singh.

– Jeg kan ikke se at det er noe helt spesielt som arbeidsgiver trenger å kartlegge eller vurdere på forhånd når det gjelder hjemmearbeid for en så kort periode, sier hun.

Ingen reaksjoner

NHO, den største aktøren på arbeidsgiversiden, informerer om at det verken vil være naturlig å gi advarsler eller ty til oppsigelser hvis manglende oppmøte skyldes trafikale problemer i ekstremværet.

Å utebli fra jobb er imidlertid noe arbeidstaker selv bærer risikoen for, og det kan derfor være grunnlag for trekk i lønn, skriver NHO på sine hjemmesider.

– I en slik situasjon er det derfor svært viktig å ha god dialog mellom arbeidsgiver og arbeidstaker for å finne smidige løsninger, påpeker arbeidsgiverorganisasjonen.

Overtidsarbeid kan pålegges dersom det foreligger «et særlig og tidsavgrenset behov», ifølge Arbeidsmiljøloven. Ett av flere typiske eksempler på slike situasjoner er uforutsette naturhendelser.

I mange tilfeller vil trolig konsekvensene av ekstremværet Hans være grunnlag for å pålegge overtidsarbeid, melder NHO.

Warning
Annonse
Annonse