JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Bilder: Bengt Eriksson, seniorinspektør i Arbeidstilsynet, viste bilder fra arbeidsplasser han har kommet over, der helse, miljø og sikkerhet ikke har vært et tema.

Bilder: Bengt Eriksson, seniorinspektør i Arbeidstilsynet, viste bilder fra arbeidsplasser han har kommet over, der helse, miljø og sikkerhet ikke har vært et tema.

Ane Børrud

Konferanse om sosial dumping

– Rumenere plukkes opp på Oslo S og jobber 12-timers dager for 400-500 kroner dagen

Dette skal du se etter for å avsløre sosial dumping.01.02.2017
15:53
02.02.2017 08:45

ane.borrud@lomedia.no

Seniorinspektør Bengt Eriksson i Arbeidstilsynet tegnet et dystert bilde da han mandag denne uken deltok på konferanse om sosial dumping i regi av to avdelinger i Arbeidsmandsforbundet - avdeling 1 Øst og avdeling 2 Oslo/Akershus.

Eriksson fortalte om rumenere som plukkes opp på Oslo S hver dag, og som jobber 12-timers dager for 4-500 kroner dagen. Men som likevel synes det er bedre enn å tigge.

Han fortalte om hvitvasking av penger, og bedrifter som utnytter seg av sykemeldte ansatte. Det er selskap der alle mottar tarifflønn, men bare jobber fire timer om dagen. På papiret. Egentlig jobber de 10 – 12 timer, men får bare betalt for fire timer. Og det er selskap der de ansatte er enkeltmannsforetak. Da er de unntatt fra alt som heter kontroll og systemer, bortsett fra HMS.

– Da kreves det av oss at vi dokumentere at de er ansatt, ikke enkeltmannsforetak. Vi har kommet over arbeidere som jobber 14 dager på et prosjekt, seks dager i uka, 10 timer om dagen. Og får utbetalt 5.000 kroner. Det er klart at de som leier inn disse som underentreprenører tjener gode penger, slår Eriksson fast.

Få nyhetsbrev fra Arbeidsmanden

Samarbeid gir styrke

Det var i et styremøte i avdeling 1 Øst at ideen til en konferanse ført kom på bordet. Landsmøtet har vedtatt at forbundet skulle kjempe mot sosial dumping. Avdelingen hadde det i handlingsplanen. Men hvordan få det fra papir til praksis? Hva med en konferanse? Da var veien kort til å invitere med avdeling 2 Oslo/Akershus.

Samarbeid: Styrene i NAF avdleing 1 og 2 har samarbeidet om konferansen. Fra venstre ser vi Cato Uhlmann, sekretær i avdeling 1, Trine W. Hagen, leder i avdeling 2, Thinesha Kugathasan, nestleder i avdeling 2 og Solveig Samuelsen, styremedlem i avdeling 1.

Samarbeid: Styrene i NAF avdleing 1 og 2 har samarbeidet om konferansen. Fra venstre ser vi Cato Uhlmann, sekretær i avdeling 1, Trine W. Hagen, leder i avdeling 2, Thinesha Kugathasan, nestleder i avdeling 2 og Solveig Samuelsen, styremedlem i avdeling 1.

Ane Børrud

– Vi har tradisjon for å samarbeide. Dessuten er det lettere å få tak i gode innledere til en konferanse på 70 deltagere enn en konferanse med 20 deltagere, sier Solveig Samuelsen, som sitter i styret i avdeling 1 Øst.

Hvordan oppdage dumping?

Et av målene for konferansen var at deltagerne skulle få noen konkrete tips.

– Jeg håper vi kan få tips til hvordan vi kan oppdage sosial dumping i vår egen hverdag, og få vite mer om hva det er, forteller Samuelsen.

Dodou Darbo, tillitsvalgt i Anker Renhold, var en av deltagerne på konferansen. Han ville lære mer om temaet.

– Dette med svart arbeid er omfattende. Jeg vil lære mer om problemene, og ikke minst rettighetene våre. Når jeg lærer om våre rettigheter, kan jeg dele kunnskapen med andre.

Også Mohamed Hassan Ahmed, tillitsvalgt i ISS på Fornebu, hadde tatt turen til Sarpsborg.

– Jeg vil lære mer om sosial dumping, og også bli kjent med flere tillitsvalgte i Arbeidsmandsforbundet.

Kunnskap: Mohamed Hassan Ahmed (til venstre), tillitsvalgt i ISS på Fornebu og Dodou Darbo, tillitsvalgt i Anker Renhold, vil lære mer om sosial dumping. I midten er leder av avdeling 2, Trine W. Hagen.

Kunnskap: Mohamed Hassan Ahmed (til venstre), tillitsvalgt i ISS på Fornebu og Dodou Darbo, tillitsvalgt i Anker Renhold, vil lære mer om sosial dumping. I midten er leder av avdeling 2, Trine W. Hagen.

Ane Børrud

Elendige boforhold

Og da de regionale verneombudene (RVO) i bygg, renhold og anlegg i tur og orden fortalte om hvordan de jobber og hva de opplever ute på arbeidsplassen, fortsatte fortellingene om en arbeidshverdag som er fjernt for mange av oss.

– Jeg har kommet over elendige bo- og innkvarteringsforhold, og manglende eller dårlige spise- og hygieneforhold. Å ikke ha brakke eller toalett er ikke uvanlig. Det er mange som spiser matpakka i bilen og må kjøre til nærmeste bensinstasjon for å gå på toalettet, fortalte Rune Werring Olsen, regionalt verneombud for bygg i Buskerud.

• Fikk du med deg denne? Denne kurvstolen var doen til polske arbeidere

Han viste bilder av usikrede arbeidere, som lett kunne falle ned og slå seg halvt eller helt i hjel.

Han fortalte om manglende personlig verneutstyr. Om mennesker som kutter stein med vinkelsliper i shorts. Om manglende vernebriller. Om manglende hørselsvern ved bruk av støyende utstyr.

– Det er mye dårlig klær og fottøy. Crocs, gamle joggesko ... det ser helt jævlig ut. De har ikke fått verneutstyr av eierne, og ikke råd til å kjøpe det dem trenger selv. Vi importerer arbeidskraft, men eksporterer sykdommer og skader, understreket han.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Største utfordringer

Steinar Rindhølen, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, dro forsamlingen gjennom utfordringer forbundet har sett og møtte.

Han fortalte at for lav lønn ikke er så utbredt. Vel å merke i timelønna som står på lønnsslippen. Men med manglende dekning for reise, kost og losji ved at arbeiderne liksom bor der de jobber, eller manglende tillegg for overtid og ugunstig arbeidstid, blir timelønna med ett betraktelig lavere. Dersom arbeiderene i tillegg må betale tilbake deler av utbetalt lønn eller jobbe gratis i hjemlandet, da begynner timelønna å bli faretruende lav.

Ferske tall: Dette er snittlønna i over 300 yrker

Human trafficing

Og da distriktssekretær Geir Gamborg-Nielsen snakket om menneskehandel og human trafficing, ble bildet enda mørkere.

Utnyttelse til prostitusjon og andre seksuelle formål er den mest vanlige formen for menneskehandel i Europa, med 69 prosent av de identifiserte ofrene. Men det er mer omfattende enn som så. Renholderen du møter. Mannen som vasker bilen din. Hun som selger deg bagetter på kiosken. De kan alle være moderne slaver.

– Det er kjempestore mørketall. Tidligere var det mest å tjene på illegal våpenhandel, så narkotika og trafficing på tredjeplass. Nå har trafficing kommet opp på en andreplass. Det er mer å tjene på menneskehandel enn narkotika, understreket Gamborg-Nielsen.

– Det er grådigheten som står øverst. De som står bak skyr ikke noen midler for å berike seg selv på bekostning av andre.

Fellesnevneren for dem som blir utsatt for menneskehandel er at lønna de får for arbeidet de utfører er nesten lik null.

– Det rare er at de gangene jeg har vært borti dette så ønsker de ikke at man skal gjøre noe med det. Hvorfor det?

Ifølge distriktssekretæren er ofrene i en tvangssituasjon. De har ikke noe valg.

– De klarer å fø seg selv, og sende noe til familie, ofte sine egne barn. Dette er penger som kan holde liv i familien. Hvis alternativet er ingenting, så velger mange faktisk å være slaver. Alt er bedre enn ingenting. Det er noen av de bakenforliggende mekanismer som råder innenfor menneskehandel, fortalte han.

Han viste også til at det finnes få dommer på menneskehandel i Norge.

– Dette er svært krevende saker, og politiet velger ofte å ikke følge menneskehandelsporet, mener han.

Fullt hus: 70 tillitsvalgte fra Oslo. AHershus (NAF avdeling 2) og Østfold, Vestfold, Buskerud og Telemark (avdeling 1) deltok på konferansen i Sarpsborg.

Fullt hus: 70 tillitsvalgte fra Oslo. AHershus (NAF avdeling 2) og Østfold, Vestfold, Buskerud og Telemark (avdeling 1) deltok på konferansen i Sarpsborg.

Ane Børrud

Motgiften

Det kan være lett å gå ut av salen med brustne illusjoner og uten håp etter en slik dag. Men det var ikke bare fokus på den svarte delen av arbeidsmarkedet. Hva kan gjøres for å få det bedre?

Steinar Rindhølen gikk igjennom hvordan Arbeidsmandsforbundet jobber med utfordringene. Han fortalte om møter med politikere fra ministernivå og nedover. Det må til for å få endret lover og iverksette tiltak. Forbundet deltar i seriøsitetsforum sammen med arbeidsgiver organisasjonene, offentlige innkjøpere og etater. De har møter med offentlige innkjøpere, som Oslo Kommune, Bane NOR, Statens vegvesen og Nye veier. Og de har jevnlige møter med LO og andre forbund.

Også i tariff-arbeidet er det fokus på sosial dumping. Hva er viktig å få inn i overenskomsten for å demme opp mot sosial dumping?

Også forbrukerne har et ansvar. Karina Veum, tillitsvalgt i Securitas, lurte på om det er noe annet enn pris vi som forbrukere kan se etter.

– De kan sette opp prisen så det virker som om det er hvitt. Men det kan jo bare være at bakmennene får enda mer i lommene sine. Har du noen tips? Spurte hun Bengt Eriksson fra Arbeidstilsynet.

– Ta en titt på dem som jobber. Har de arbeidsutstyr? Jobber de i egne klær? Hvordan ser det ut rundt der dem jobber? Forbrukerne bør se på seriøsiteten i for eksempel en vaskehall. Der det er bilvask er det kjemikalier. Har arbeiderne hansker? Støvler? Arbeidstøy? Er det vasker så de får vasket seg? Tipset han.

– Hvis vi finner noe, hvor skal vi melde fra? Spurte distriktssekretær i avdeling 1 Øst, Lars Moholt.

Eriksson informerte om at Arbeidstilsynet har egen tipslinje på nett og tlf.

– Arbeidstilsynet jobber veldig bra med tipsene sine. Kommer det inn tips om sosial dumping, så går tipset til dem som jobber med, sa han.

Geir Gamborg-Nilsen avsluttet sitt innlegg med å oppfordre til omtanke.

– Man kan jo ikke se på mennesker at de er utsatt for menneskehandel. Bry dere. Legge merke til ting. Er det noen varsellamper som bør blinke? Men det viktigste er kommunikasjon oss medmennesker imellom. Det å bry seg om hverandre. Hvis du ikke vet hva du skal se etter - så ser du det heller ikke, avsluttet han.

Helge forsøkte å hjelpe de underbetalte polakkene i 2003. Nå har saken gått til topps i Brussel

Bak det lovlige dekkhotellet skjulte det seg et ulovlig bilverksted

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
01.02.2017
15:53
02.02.2017 08:45Mest lest

SETTE GRENSER: – Jeg klarte ikke se mine egne grenser for hvor mye jeg kunne jobbe. Nav-veilederen så mye tydeligere enn meg at jeg ikke ville klare å jobbe fullt. Men hun så også at det var bra for meg å jobbe. Takket være personlig oppfølging fra henne, klarte jeg det, sier Wenche Reppen. Nesten mot sin vilje søkte hun, og fikk innvilget, delvis uføretrygd.

SETTE GRENSER: – Jeg klarte ikke se mine egne grenser for hvor mye jeg kunne jobbe. Nav-veilederen så mye tydeligere enn meg at jeg ikke ville klare å jobbe fullt. Men hun så også at det var bra for meg å jobbe. Takket være personlig oppfølging fra henne, klarte jeg det, sier Wenche Reppen. Nesten mot sin vilje søkte hun, og fikk innvilget, delvis uføretrygd.

Privat

Alenemor Wenche ble satt ut av spørsmålet fra Nav: – Evig takknemlig for hjelpen jeg fikk

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

Privat

Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

Roy Ervin Solstad

En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav

Skjermdump

Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Mina B. Ræge/Dagsavisen

Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

Helge Rønning Birkelund

Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

Ole Palmstrøm

Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Privat

«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug

Jan-Erik Østlie

Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

Colourbox.com. Innfelt: fafo.no

13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene

Debatt

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Ida Bing

«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Jan-Erik Østlie

– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal

Debatt

Vi kan ikke se at det er noen god begrunnelse for at den alminnelige aldersgrensen skal være ulik i privat og offentlig sektor, skriver Camilla Barth hos Jussformidlingen.

Vi kan ikke se at det er noen god begrunnelse for at den alminnelige aldersgrensen skal være ulik i privat og offentlig sektor, skriver Camilla Barth hos Jussformidlingen.

Anna Granqvist

«Vil du jobbe så lenge sinnet og kroppen holder? Da får vi håpe du ikke er ansatt i stat eller kommune»

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Anna Granqvist

– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Tri Nguyen Dinh

Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp

Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat

Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat

Foto: Privat

Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

Privat/Lene Svenning

Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme

DET ER HÅP: Fagforbundets økonom Bjørn Kristian Rudaa har selv bidratt til å snu mange nedbemanningsforslag.

DET ER HÅP: Fagforbundets økonom Bjørn Kristian Rudaa har selv bidratt til å snu mange nedbemanningsforslag.

Bjørn A. Grimstad

Slaget er ikke tapt selv om kommunen vil si opp ansatte. Her er økonomiekspertens råd

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

Kai Hovden

Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden


Flere saker