JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Bokdebutanter: Fra venstre ser vi Torgny Hasås, journalist og redaktør av boken, Steinar Rindhølen, forbundssekretær og medforfatter og Brede Edvardsen, også forbundssekretær i medforfatter.

Bokdebutanter: Fra venstre ser vi Torgny Hasås, journalist og redaktør av boken, Steinar Rindhølen, forbundssekretær og medforfatter og Brede Edvardsen, også forbundssekretær i medforfatter.

Leif Martin Kirknes

Arbeidsmandsforbundet gir ut bok om en virkelighet få kjenner

I går presenterte Arbeidsmandsforbundet den ferske boka: «Det mørke arbeidslivet». – Det er vi som har historiene som må fortelle dem, sier forbundssekretær Brede Edvardsen18.08.2017
14:37
21.08.2017 08:08

ane.borrud@lomedia.no

– Det er lett å tenke at forjævliseringa har gått for langt. At noen må gjøre noe. Men det er jo vi som har historiene og er ekspertene, sier forbundssekretær Brede Edvardsen da han får spørsmål om bakgrunnen for den nye boka forbundet har gitt ut.

Les også: 17 historier om ulikhet i Norge

Arbeidslivskriminalitet, menneskehandel og sosial dumping

Utgangspunktet for bokprosjektet var at Edvardsen i lang tid hadde irritert seg over at begrepene arbeidslivskriminalitet, menneskehanel og sosial dumping ble brukt mange sammenhenger, uten at begrepene hadde et innhold. Eller i alle fall ikke det samme innholdet.

– Det var tydelig at man ikke mener det samme. Jeg tenkte vi kunne fortelle folk hva som ligger i disse begrepene. Hvordan er virkeligheten der ute?

I utgangspunktet var det ikke meningen å skrive en bok, men noe mindre i omfang. Men flere tente på ideen, og snart var det et bokprosjekt på gang. Edvardsen skjønte at han ikke kunne skrive boka alene, og forbundet begynte å se seg om etter noen de visste kunne noe om skriving – og som kjente problematikken fra før av.

– Og da var Torgny Hasås en kar det var naturlig å spørre, smiler Edvardsen.

Journalist i LO-Aktuelt, Torgny Hasås, takket ja til oppdraget. Resultatet har blitt en dyster og alvorlig bok, som forteller om en virkelighet få av oss vet om. Som gir oss menneskene bak historiene, ikke bare tall og statistikker. Som forklarer på en forståelig måte hvordan de kriminelle handler. Og hvilke mekanismer som gjør det mulig for dem å fortsette. Og om bransje etter bransje som står for fall.

Favner hele arbeidslivet

Da journalist og redaktør for boka Torgny Hasås presenterte boka under Arendalsuka i går, viste han til to bøker i samme gate som har kommet ut tidligere i år: Jonas Bals’ bok «Hvem bygger landet» og boka til Einar Haakaas «Svartmaling» som kom i forrige uke.

– Det som skiller vår bok fra de andre er at de handler i hovedsak om byggebransjen, mens «Det mørke arbeidslivet» forsøker å dekke hele arbeidslivet.

Og like fort slo han fast

– Det har vi ikke klart. Vi har gjort et utdrag. For eksempel er bilvaskebransjen nesten ikke nevnt. Verftsbransjen er bare flyktig omtalt. Kriminaliteten i restaurantbransjen slipper unna søkelyset. Utviklingen i luftfarten er ikke berørt i det hele tatt selv om ett av Norges mest ekspansive konsern, Norwegian, har vist stor kreativitet og vilje til å undergrave det norske systemet for lønnsdannelse og trygge ansettelser.

Utbredt fenomen: – Det som kanskje har vært den største oppdagelsen under arbeidet er hvor mange bransjer som har useriøse aktører, sier Torgny Hasås.

Utbredt fenomen: – Det som kanskje har vært den største oppdagelsen under arbeidet er hvor mange bransjer som har useriøse aktører, sier Torgny Hasås.

Leif Martin Kirknes

Menneskene som rammes

Men selv om boka ikke dekker hele arbeidslivet, favner den bredt. Her er historier fra Arbeidsmandsforbundet sine områder som renholdsbransjen og anlegg, men også mange andre bransjer.

– Det som kanskje har vært den største oppdagelsen under arbeidet er hvor mange bransjer som har useriøse aktører, sier Hasås.

Under presentasjonen av boka fortalte han noen av historiene i boka. Om ulykken 21. februar 2015 der den 45 år gamle filippinske sjømannen Richileu Leonardo omkom. Han var matros om bord i det norskeide ankerhåndteringsfarøyet Skandi Skansen. Den fatale ulykken skjedde ved kai i Stavanger og politiet og arbeidstilsynet rykket ut. Men de fikk snart beskjed om å pelle seg på land. Skipet hadde fått nye oppdrag og et dødsfall skulle ikke hindre rederiets inntjening. Selv om skipet var norskeid, hang det et bahamisk flagg akterut. Norske myndigheter hadde ikke noe de skulle ha sagt. Det var opp til myndighetene på Bahamas å etterforske dødsfallet. Slukøret tuslet politi og Arbeidstilsynet i land.

– Vi tenker som regel at offshorebransjen er en gjennomregulert bransje. Vi har hørt om Nordsjø-turnus og sikkerhetskultur, og forbinder ikke oljenæringa med sosial dumping. Men teknologien har skapt en ny situasjon. Flerbruksfartøyene er nå i stand til å utføre undervannsoperasjoner som en tidligere var nødt til å bruke flyterigger for å utføre, forklarte Hasås.

– Mannskapene om bord har få eller ingen rettigheter. Fartøyene er bemannet av et bemanningsselskap. Norge har ingen jurisdiksjon over fartøyet. Arbeidsmiljøloven gjelder ikke, og fordi de jobber på midlertidige kontrakter, er mannskapet redd for å si nei. Grenser tøyes, sikkerheten utfordres, ingen tør å si nei.

(Saken fortsetter under bildet)

Faksimile

Håper boka kan brukes som et faktagrunnlag

Brede Edvardsen er fornøyd med boka

– Jeg synes det har blitt veldig bra! Jeg synes vi har fått fram det vi opprinnelig tenkte. Dette handler ikke bare om renhold eller anlegg. Det er mye bredere enn som så. Problemene gjelder i veldig mange forbund. Vi har klart å lage en bok med bredde. Det er jeg godt fornøyd med, sier han.

Nå håper han at boka vil bli bruket som et faktagrunnlag.

– Dette er dokumentasjon om situasjonen i store deler av norsk arbeidsliv. Jeg håper at den kan bli et hjelpemiddel til at allmennheten kan få greie på hva som skjer i norsk arbeidsliv. Disse problemene angår ikke bare noen få, det angår mange etterhvert. Dessverre. Hvis dette får utbre seg og bli stort nok vil det sette samfunnsbærende institusjoner under press.

Les også:

Han mener både politikerne og politiet har sviktet kampen mot kriminelle nettverk i malerbransjen

– Vi er i ferd med å gå fra et organisert arbeidsliv til organisert kriminalitet

«Det mørke arbeidslivet»

Utgitt av Gyldendal Norsk Forlag AS 2017

Det er seks forfattere av boka:

Brede Edvardsen, Forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund

Han er tidligere hovedtillitsvalgt i ISS og har stor erfaring fra rengjøringsbransjen. I hans kapittel får en nærbilde av forholdene i renholdsbransjen. Han oppsummerer også og har skrevet siste kapittel.

Steinar Rindølen, Forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund

Steinar har bidratt med sine erfaringer fra anleggsbransjen som er en viktig bransje for Norsk Arbeidsmandsforbund og landet.

Vilde Thorbjørnsen er stipendiat medisinsk antropologi og har jobbet tett med de papirløse i Oslo. Historiene hun bringer fram gir oss innblikk i en parallellverden om hvordan det er å leve å arbeide uten lovlig opphold og hvilke lidelser det fører med seg. Det er sterke og overraskende historier hun forteller.

Anne Mette Ødegård er Fafo-forsker. Hun har skrevet historien om immigrasjonen fra Øst-Europa etter østutvidelsen i 2004.

Jan-Erik Støstad, tidligere statssekretær i Arbeidsdepartementet og nå generalsekretær i SAMAK har vært viktig i arbeidet med handlingsplanene mot sosial dumping. Han oppsummerer dette arbeidet.

Torgny Hasås, redaktør og forfatter, journalist i LO-Aktuelt og frifagbevegelse.no.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
18.08.2017
14:37
21.08.2017 08:08Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

Martin Guttormsen Slørdal

Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

Ole Palmstrøm

Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Håvard Sæbø

Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Leif Martin Kirknes

Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen

JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.

JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.

Sissel M. Rasmussen

De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Emmie Olivia Kristiansen

Regjeringen vil fjerne særaldersgrensa for 200.000 offentlige ansatte

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn

MER ENN FORVENTET: Butikksjef Frode Helsø ved Coop Extra Stjørdal er overrasket over størrelsen på grensehandelen.

MER ENN FORVENTET: Butikksjef Frode Helsø ved Coop Extra Stjørdal er overrasket over størrelsen på grensehandelen.

Erlend Angelo

Stengte grenser har gitt butikksjef Frode gode dager på jobb, men har det ført til flere arbeidsplasser?

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere


Flere saker