JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

Denne loven gjelder ikke for arbeidsfolk på Svalbard

– Utenlandske arbeidstakere kan få betalt 10 kroner i timen uten at det får konsekvenser, sier lederen av LO Svalbard.
 Svein Jonny Albrigtsen er leder av LO Svalbard.

Svein Jonny Albrigtsen er leder av LO Svalbard.

Katharina Dale Håkonsen

camilla.yndestad@lomedia.no

Arbeidet med å gjøre allmenngjøringsloven gjeldende på Svalbard er nå satt på vent.

– Vi fikk nettopp et brev fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet om at allmenngjøringsloven er satt på vent på grunn av sikkerhetspolitikken som rår, sier Svein Jonny Albrigtsen.

Han er leder av LO Svalbard, og har i flere år jobbet for bedre lønnsvilkår for de utenlandske arbeidstakerne på øygruppa. Blant de utsatte bransjene er renhold, hvor arbeidstakerne er organisert i Norsk Arbeidsmandsforbund.

I 2021 kom nyheten om at departementet ville gjøre allmenngjøringsloven gjeldende på Svalbard.

Lønn inn i loven

I utgangspunktet så er lønningene i Norge bestemt gjennom tariffavtaler, og ikke lovverket.

Hvis du jobber i en bedrift uten tariffavtale, og får lønn under lønnsnivået i tariffavtalen, så er ikke det forbudt.

Men når deler av en tariffavtale – deriblant lønn – blir allmenngjort, betyr det at bestemmelsene blir gjort om til lov.

Denne loven gjelder da for alle, uansett om de har tariffavtale eller ikke.

Dersom du er ansatt i en bedrift uten tariffavtale og står i fare for å bli utnyttet av arbeidsgiver, kan allmenngjøringsloven derfor være til god hjelp.

I Norge er renhold en av ni overenskomster hvor tariffavtalen er allmenngjort.

Forslaget om å gjøre loven gjeldende på Svalbard ble sendt ut på høring med frist 18. mars 2021. Siden da har det vært stille fra departementet, inntil det nylige brevet til LO Svalbard.

 – Det er dårlig. Jeg går ut fra at det er traktaten og russerne de tenker på. De kunne jo bare gjort loven gjeldende for Longyearbyen planområde, så hadde den vært gjeldende for Longyearbyen og ferdig med det, sier Albrigtsen.

Han forklarer at ved å gjøre loven gjeldende for Longyearbyen planområde, vil den gjelde bare for Longyearbyen. Da vil en ikke komme i konflikt med russerne, fordi loven ikke vil gjelde i Barentsburg og Pyramiden som er russernes byer på Svalbard.

Annet lovverk på Svalbard

Man skulle tro at Svalbard har det samme lovverket som Norge, men slik er det ikke.

Allmenngjøringsloven er en av de lovene som så langt ikke gjelder på øygruppen. Det er dette Albrigtsen, som i tillegg til å lede LO Svalbard også er ansatt i kullselskapet Store Norske, nå jobber for å gjøre noe med.

– Jeg kommer til å mase på departementet. Jeg har mast i flere år, og jeg gir meg ikke før loven er på plass. Den er en såpass viktig og vil gi en garantert minstelønn til alle de utenlandske arbeidstakerne som vi har i Longyearbyen, sier han.

Albrigtsen forteller videre at det er vanskelig å få organisert de utenlandske arbeidstakerne. Den største utfordringen her er språket, men det er også en frykt for at de skal miste jobben dersom de organiserer seg.

Nå frykter han for konsekvensene dersom det drøyer enda lenger før lovforslaget går gjennom.

 – For å sette det på spissen, så kan de utenlandske arbeidstakerne få betalt 10 kroner i timen uten at det får konsekvenser. De norske arbeidstakerne godtar ikke sånne betingelser. Vi har utenlandske arbeidstakere som må ta flere jobber for å få økonomien til å gå opp, sier han.

Utsatt på grunn av situasjonen i Europa

Arbeids- og inkluderingsdepartementet skriver i en epost til Arbeidsmanden at det er på grunn av den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa at «lovproposisjonen som skal fremme forslag om å gjøre allmenngjøringsloven gjeldende på Svalbard er utsatt.»

Til Albrigtsens forslag om i første omgang å gjøre loven gjeldende for Longyearbyen planområde, viser departementet videre til høringsnotatet.

 – Vi har ikke vurdert å avvike fra det, er svaret fra departementets kommunikasjonsavdeling.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse