JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

Klare for å streike lenge: – Vi har blitt svikta i tre år

Tom Solberg og seks av kollegene i Recover er i streik. Dersom du bor i Harstad, får lekkasje på kjøkkenet eller kjelleren full av vann, kan det nå bli vanskelig å få hjelp.
Seks av de syv som streiker i Recover i Harstad. Fra venstre: Jan Harry Sundstrøm, Mikal Stenseth, Tom Solberg, Przemyslaw Poplawski og Krzysztof Vobierski.

Seks av de syv som streiker i Recover i Harstad. Fra venstre: Jan Harry Sundstrøm, Mikal Stenseth, Tom Solberg, Przemyslaw Poplawski og Krzysztof Vobierski.

John Henry Storhaug

camilla.yndestad@lomedia.no

Utenfor hovedinngangen til Recover i Harstad, står det et 14 kvadratmeter stort militærtelt. Det er høyt, og utstyrt med alt fra ovn og kaffe til streikevakter.

– Vi er selvforsynt med alt. Nå sitter vi her og drikker kaffe og koser oss, sier tillitsvalgt Tom Solberg på telefon fra byen i nord.

Solberg har bakgrunn fra militæret. Erfaringen derfra, har han nå tatt med seg inn i streiken.

 – Her har vi full kontroll. Vi har orden i systemet, planlegger, og har alltid en plan B, sier han.

Håper på lang streik

Recover jobber med opprydding og gjenoppbygging etter brann-, vann- og miljøskader.

Sju av ni ansatte i bedriften i Harstad er tatt ut i streik, så konsekvensene kan bli store om skadene inntreffer nå.

Selv håper Solberg på at streiken vil trekke ut.

– Vi streiker så lenge vi må, om det så er snakk om flere måneder. Vi har blitt svikta i tre år, vi har blitt forbigått og mista kjøpekrafta vår jamt og trutt. Det er på tide med et løft.

Han trekker frem de 5,2 prosentene. Han synes det er greit at de har blitt lagt på bordet, men mener at det er de lokale lønnsoppgjørene som er hovedproblemet.

– Det er vanskelig for tillitsvalgte å prate butikk med profesjonelle folk. Vi er egentlig bare amatører, så det er et råttent parti egentlig, sier han.

I dag har Solberg også med seg en firbent venn, schæferen Bella. Den er med som streikevakt, ikledd gul vest.

– Jeg har tenkt å utdanne henne til å finne sopp og råte, sånn at jeg kan bruke henne i jobben, sier han.

Tillitsvalgt Tom Solberg sammen med hund og streikevakt, Bella.

Tillitsvalgt Tom Solberg sammen med hund og streikevakt, Bella.

John Henry Storhaug

Les også: Så mange bedrifter har søkt om unntak fra streiken

Bruker Workplace

Malin Larsen er hovedtillitsvalgt i Recover. Akkurat nå sitter hun i bilen, med kaffe på kanna, på vei mot Fauske og de to første som skal ha streikevakt der.

Hun har med bord og stoler, og når butikkene åpner, skal hun få kjøpt et partytelt også: Det er nemlig bare seks grader, skodde og regn ute, og de streikende har fått nei fra kjøpesentrene om å stå der.

 – Vi får gjøre det beste ut av det, sier hun.

Larsen forteller at Recover før streiken inngikk en avtale med bedriften om at de skulle få bruke verktøyet Workplace, bedriftsversjonen til Facebook, sånn at både tillitsvalgte og medlemmer kunne holde kontakte med hverandre der dersom det skulle ende med streik.

Hjelpemiddelet har vært hjelpsomt, og Larsen forteller at alle ansatte har tilgang til Workplace-siden på privattelefonen sin. Det har ført til at alle organiserte medlemmer er meldt inn i en hemmelig gruppe.

– Der legger jeg ut informasjon fortløpende, både fra LO og forbundssekretær. I dag tidlig delte jeg informasjon om hvor det skal være streikemøter rundt omkring i landet, sier hun.

Tillitsvalgtapparatet i Recover samarbeider også tett. De er 35 i tallet, spredd omkring i hele landet. Så langt i streiken, har de hatt tett dialog, med daglige møter på Teams.

 – Vi har også en egen gruppe for de tillitsvalgte. Det chatter vi med hverandre hele tiden, sier Larsen.

Hovedtillitsvalgt i Recover, Malin Larsen.

Hovedtillitsvalgt i Recover, Malin Larsen.

Privat

For henne som hovedtillitsvalgt er det aller viktigste at alle føler seg inkludert, at de får den tilstrekkelige informasjonen som de trenger.

 – Jeg er veldig opptatt av at alle skal føle seg hørt. Det er viktig at alle vet hva de skal gjøre. Alle medlemmene vet at de kan ringe og skrive til meg på chatten på Workplace – de skal få de svarene de trenger, sier hun.

Les også: Dette bør du vite om streik. 23 spørsmål og svar

– De gjør en forrykende jobb

Nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen, roser innsatsen til Larsen og Solberg.

– Jeg er kjempestolt av Tom og Malin. De gjør en forrykende jobb og står på som bare det. De har stålkontroll og får til gode markeringer. Streikeviljen er også veldig høy i Recover, sier han.

Edvardsen forteller at forbundet har hatt et eget prosjekt på service- og vedlikeholdsoverenskomsten – som Recover tilhører – der de har jobbet spesielt med å bygge organisasjonene, tillitsvalgte, og de større bedriftene i overenskomsten.

 – Det har vi lyktes med, vi har fått til å bygge gode klubber, som igjen er viktige for å ivareta enkeltmedlemmer ute i bedriftene. Dette er mye takket ivrige tillitsvalgte som Tom og Malin, som er dedikerte til det de holder på med, de ser nytten av å jobbe jevnt og trutt, sier han.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse