JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oslo S:

Koronasmitte: Her desinfiseres Norges travleste togstasjon

Hvordan kan man nullstille koronaviruset på Oslo S? Arbeidsmanden ble med på en total desinfisering.
GELENDRE: Mantas og Dominykas tar gelendre på vei inn til stasjonen.

GELENDRE: Mantas og Dominykas tar gelendre på vei inn til stasjonen.

Brian Cliff Olguin

17.06.2020
13:35
17.06.2020 15:10

brian.cliff.olguin@lomedia.com

Oslo sentralstasjon er Norges travleste togstasjon. I løpet av en vanlig hverdag før pandemien inntraff pleide cirka 160.000 mennesker å bruke Oslo S.

I dag er antallet redusert til omlag 45.000.

Ekstraordinære tiltak

Kommunikasjonsdirektør i Bane NOR Eiendom, Kristin Paus, forteller at koronapandemien har betydd ekstraordinære tiltak.

Se video her

– Under normale omstendigheter rengjør vi Oslo S daglig og har storrengjøring to ganger i året. På grunn av koronautbruddet har vi intensivert den daglige rengjøringen. Vi har en ekstra rengjøringsmedarbeider som har som sin hovedoppgave å vaske overflater som ofte blir berørt, sier hun.

BRIEF: Kastriot Ziberi forklarer Laimis at han har gjort alt klart inne i stasjonen og satt opp sperreteip slik at folk ikke skal sette seg på setene. Så løper han hjem til sykt barn.

BRIEF: Kastriot Ziberi forklarer Laimis at han har gjort alt klart inne i stasjonen og satt opp sperreteip slik at folk ikke skal sette seg på setene. Så løper han hjem til sykt barn.

Brian Cliff Olguin

Total desinfisering, slik den Arbeidsmanden er vitne til denne tirsdagskvelden, er et supplement til vanlig rengjøring under spesielle omstendigheter. En slik spesiell omstendighet er koronautbruddet.

• Les også: Permitterte Torill vakna opp til ei månadslønn frå Nav på kontoen

– Ved å gjennomføre en total desinfisering, sikrer vi at all mulig smitte er borte. Vi starter på en måte på null. Da usikkerheten knyttet til smitterisiko og antall smittede var på topp i samfunnet, ga det oss en god og viktig trygghet å gjennomføre en slik total desinfiseringsjobb, sier Paus.

Kveldsarbeid

Denne tirsdagskvelden skal de starte på null igjen. De tre utsendte fra Rentokil Initial får ikke på seg de hvite engangsdressene før rundt klokka 22.00. Først da er det få nok mennesker til at de får arbeidsro.

Brian Cliff Olguin

Brian Cliff Olguin

– Man velger den tiden på døgnet det er minst aktivitet, sier Kastriot Ziberi. Han er medlem i Arbeidsmandsforbundet og jobber som operativ selger i Rentokil Initial.

• Les også: No er korona-lønna frå Nav klar. Sånn er ordninga

– Folk flest assosierer Rentokil med skadedyr og sanering. Men virksomheten består også av Initial som spesialiserer seg i hygieneservice og desinfisering, forklarer Kastriot.

Desinfisering

Nå har han satt opp sperrebånd slik at folk ikke skal bruke setene som skal desinfiseres. Så må han løpe hjem i det han får en SMS fra kona om at sønnen har blitt syk. Men de tre andre kollegaene hans har utført denne jobben mange ganger før. De trekker ut mot perrongen.

Brian Cliff Olguin

De tre i hvite engangsdresser, Laimis, Dominykas og Mantas setter i gang med å fylle hver sin sju liter store tank med desinfiseringsmiddelet BioCid. Middelet dreper 99,99 prosent av alle bakterier, virus, sopp og sporer. Det fungerer ved at den først bryter ned cellemembranen, for å så ødelegge cellenes DNA. Ute på perrongene pumper de først for hånd, for å få i gang trykksprøytene.

Det sprayes på seter, stolper og alle tenkelige overflater hvor mennesker kan finne på å komme i kontakt. Reklameplakater, stolper og gelendre. Undergangene glemmes heller ikke.

Brian Cliff Olguin

Brian Cliff Olguin

Foggere

Etter at alle 19 plattformene er unnagjort trekker de inn. Nå henter de litt større og kraftigere strømdrevne foggere. Med forlengelsesledninger på opptil tretti meter klarer de å spraye større arealer raskere. Foggere tåkelegger med desinfiseringsmiddelet, og er mer effektive. Foran rulletrappa svinger Laimis foggen fra side til siden i gode 10-15 sekunder til han ser at trappene har fullført runden.

Brian Cliff Olguin

Brian Cliff Olguin

Et par på vei inn i stasjonen skjønner raskt ved synet av den hvite drakten at det er like greit å droppe rulletrappa. Første del av Oslo S er unnagjort etter par timer, men de har fortsatt den andre halvdelen mot Byporten og ned til T-banen. Før det må de få seg en liten pause, trekke inn litt nikotin og friskt luft om hverandre og så tre på maska og gjenta til klokken klokken er noe nærmere ett.

Brian Cliff Olguin

Brian Cliff Olguin

• Les også: Fagforening ut mot hjemmekontor: – Inngripende tiltak i folks hjem