JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen:

Mens andre forbund sender toppene til LO-kongressen, stiller Arbeidsmandsforbundet med tillitsvalgte fra grasrota

Bare to av elleve delegater på LO-kongressen er fra forbundsledelsen. – LOs politikk skal jo treffe folk. Da er det like greit at NAF sender arbeidsfolk til å bestemme den, sier renholder Naemy Trandum Aasen.
LITE TOPPTUNGT FRA NAF: Bak fra venstre ser du Frode Engen, Endre Sjøvoll, Brede Edvardsen, Knut-Johannes Berg, Jørund Båtstad, Frank Toks og Linda Marie Vassdal. Foran fra venstre Felicia McGill Cephas, Naemy Trandum Aasen, Inge Ramsdal, Anita Johansen (forbundsleder) og Kirsten Lia. 

LITE TOPPTUNGT FRA NAF: Bak fra venstre ser du Frode Engen, Endre Sjøvoll, Brede Edvardsen, Knut-Johannes Berg, Jørund Båtstad, Frank Toks og Linda Marie Vassdal. Foran fra venstre Felicia McGill Cephas, Naemy Trandum Aasen, Inge Ramsdal, Anita Johansen (forbundsleder) og Kirsten Lia. 

Jan-Erik Østlie

merete.holtan@lomedia.no

Denne uka samles LOs mange forbund for å utforme organisasjonens politikk for de nærmeste tre årene. De fleste forbund sender folk fra forbundsledelse og forbundsstyre til å representere i Oslo Kongressenter. Det gjør ikke Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF).

– Vi synes det er viktig å ha med tillitsvalgte utenfra – tillitsvalgte som representerer ulike avdelinger og bransjer. Derfor har vi en politikk på at delegatene i hovedsak ikke skal komme fra forbundsstyre eller forbundsledelse, sier Brede Edvardsen, nestleder i Arbeidsmandsforbundet.

God spredning

Han stiller som en av elleve NAF-delegater på LO-kongressen, LOs aller øverste organ. Egentlig skulle han være den eneste i flokken fra forbundsledelsen, men da en delegat meldte forfall og også dennes vara ikke kunne komme, steppet forbundssekretær Frode Engen inn.

Det betyr at to av elleve kongressdeltakere er fra forbundsledelsen. Resten er plukket ut fra ulike avdelinger og bransjer rundt om i landet – på lista står disse:

Naemy Trandum Aasen fra renhold og avdeling 1 Øst, Jørund Båtstad fra bergverk og avdeling 5 Innlandet, Frank Toks fra bergverk og avdeling 214 Sandbekk Grubearbeiderforening, Kirsten Lia fra vakt og avdeling 9 Nord, Linda Marie Vassdal fra maskin og avdeling 142 Longyearbyen Arbeiderforening, Knut-Johannes Berg fra vakt og avdeling 6 Vest, Inge Ramsdal fra anlegg og avdeling 7 Sør-Vest, Felicia McGill Cephas fra renhold og avdeling 8 Midt-Norge og Endre Sjøvoll fra maskin og avdeling 4 Nordland.

Oversikt: Alle delegatene til LO-kongressen

– Prate over hodet på folk

Alle disse har betydningsfulle verv i deres respektive bransjer og avdelinger, men kan likevel sies å være fra grasrota. Det synes renholder Naemy Trandum Aasen er en god ting. Hun, vekter Kirsten Lia og maskinfører Linda Marie Vassdal deltok onsdag på en samling med AUF. Samlingen var for LO-kongressens delegater under 35 år.

Også i den aldersgruppa møtte de to NAF-erne flest ledertopper.

– Det virket som om det kun var oss tre uten tunge toppverv der, som bare er vanlige tillitsvalgte, sier Naemy Trandum Aasen, som synes Arbeidsmandsforbundets profil på kongressen er riktig:

– LOs politikk skal jo treffe folk. Da er det like greit at NAF sender arbeidsfolk til å bestemme den. Og med folk fra gølvet får kongressen lokale vinklinger.

Kirsten Lia er enig:

– Vi er forbundet for arbeidsfolk, ikke forbundet for toppledere. Da må vi sende folk fra gølvet, som faktisk jobber blant medlemmene.

Renholder Naemy: Folk sliter ut helsa for å klare seg. Det skal ikke være sånn i et rikt land som Norge

Nervøse før talerstolen

I tillegg til å representere forbundet geografisk spredt – inkludert en sving oppom Svalbard – deltar sju av forbundets elleve delegater på LO-kongressen for første gang. Jørund Båtstad er en av disse. Bergverksarbeideren er som nestleder i avdeling 5 Innlandet ikke ukjent med å be om ordet i forsamlinger. Likevel var han spent før han skulle på talerstolen for å argumentere for at Norge bør ha et statlig mineralselskap.

– Jeg håper jo jeg kan bidra med noe her, selv om jeg er debutant, sa han før han skulle i ilden.

Samtlige av NAFs delegater har i løpet av kongressens tre første dager vært på talerstolen, også kongressdebutantene.

Grasrot-kunnskap til folket

Er det noen ulemper ved å sende en så lite topptung delegasjon til LO-kongressen? En forbundstopp har kanskje bedre erfaring i å fronte en sak og mer oversiktlig kunnskap, vil noen mene. Naemy Trandum Aasen, som er hovedtillitsvalgt i egen bedrift, sitter i styret i avdeling 1 Øst og i bransje- og tariffråd, er ikke enig:

– Den kunnskapen har de jo fra oss!

Maskinfører Endre Sjøvoll poengterer at forbundstoppene har en tendens til å prate over hodet på folk. Han sitter til vanlig som Arbeidsmandsforbundets representant i LO Nordland, og håper gjennom kongressen å kunne påvirke arbeidstakerorganisasjonens politikk sentralt.

– Det er utrolig spennende å delta her. Vi er med på å arbeide for noe som kan være et gode for folk flest, sier Sjøvoll.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse