JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nok et ja til gruvedrift ved Førdefjorden: – Vi er svært glade, sier leder i Arbeidsmandsforbundet

Nordic Mining har fått endelig konsesjon for gruvedrift i Engebøfjellet ved Førdefjorden. – Det er viktig å være selvforsynt med mineraler, kommenterer Anita Johansen, leder i Norsk Arbeidsmandsforbund.
VIKTIGE MINERALER: Den planlagte gruvedriften i Engebøfjellet er omstridt. Anita Johansen, leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, jubler over at gruveselskapet Nordic Mining får starte opp.

VIKTIGE MINERALER: Den planlagte gruvedriften i Engebøfjellet er omstridt. Anita Johansen, leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, jubler over at gruveselskapet Nordic Mining får starte opp.

Ole Palmstrøm

merete.holtan@lomedia.no

Fredag 6. mai kom nyheten om at Næringsdepartementet opprettholder tillatelsen til å ta ut mineraler fra Engebøfjellet i Sunnfjord kommune. Miljøaktivister har protestert mot planene om å dumpe avgangsmasser fra gruva i Førdefjorden, og har klaget på myndighetenes tidligere vedtak om driftskonsesjon.

Nå har Næringsdepartementet gitt en endelig driftskonsesjon til Nordic Mining, med skjerpede miljøkrav til driften. Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier i en pressemelding at han har hatt nær dialog med både miljøbevegelsen, partene i arbeidslivet og bransjen selv.

– Vi er enige om at det grønne skiftet avhenger av tilgangen til mineraler, og at Norge bør vise vei og ha som ambisjon å utvikle verdens mest bærekraftige mineralnæring, sier ministeren.

– Trygge arbeidsforhold og strenge miljøkrav

Dette er framtidsvisjoner Anita Johansen i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) liker og støtter. Forbundet organiserer bergverksarbeidere, og er opptatt av å ta vare på arbeidsplasser innenfor næringen. Like viktig er det å ta ansvar for mineralutvinning i et globalt perspektiv, mener NAF.

I en pressemelding sier forbundsleder Johansen dette:

– Vi er svært glade for at denne tillatelsen endelig er på plass. Verdenssituasjonen viser oss hvor viktig det er å være mer selvforsynt med viktige mineraler. Her i Norge kan vi dessuten utvinne dem under trygge arbeidsforhold, og med strenge miljøkrav. Det skjer mildt sagt ikke alltid der vi handler disse mineralene i dag.

Anita Johansen påpeker at Norge også bør bli flinkere til å videreforedle råvarene her i landet. Her kommer hensynet til sysselsetting inn.

– Vi må bruke den kompetansen vi har og bygge videre på den, og skape flere trygge arbeidsplasser. Vi må også sørge for at folk kan finne jobber utenfor de store byene, vi må ha næringsdrift i distriktene også.

Dette brukes mineralene til

Nordic Mining planlegger å utvinne rutil og granat. Granat brukes blant annet til sandblåsing og som slipemiddel, mens rutil brukes til å framstille ren titandioksid. Det blir igjen brukt til formål som hvitt fargepigment i alt fra maling til iskrem, dessuten til framstilling av elektroder til sveiseapparater og i romfartsindustrien. I sin pressemelding skriver Arbeidsmandsforbundet at behovet for titan øker kraftig, spesielt i fly- og oljeindustrien.

Forbundet påpeker videre at rutilforekomsten i Engebø er ideell på mange måter. Den er stor, den inneholder ikke radioaktive elementer og den ligger ved sjøen, slik at transportkostnadene blir små. I tillegg ligger den nær markedet i forhold til konkurrerende forekomster.

Et av de skjerpede kravene til gruvedriften i Engebø, skriver NTB, er at forekomsten skal utnyttes best mulig, så det blir mindre å deponere i fjorden. Næringsdepartementet stiller videre krav til Nordic Mining om å utrede hvordan dagbrudd og underjordsdrift kan drives slik at mest mulig overskuddsmasse kan fylles tilbake i gruveområdet.

Myndighetenes tredje krav gjelder utslipp, som selskapet plikter å ha mål og planer for.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse