JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

Om dagens regjering stopper streiken – da er den ferdig, tror tillitsvalgte Magnus

Etter 22 år i Norge, har han selv merket at forskjellene har økt.
– Det har gått bra for Norge i mange år, med oljen og alt. Forskjellene er for store, lederlønningene for høye, sier hovedtillitsvalgt Magnus Asplund.

– Det har gått bra for Norge i mange år, med oljen og alt. Forskjellene er for store, lederlønningene for høye, sier hovedtillitsvalgt Magnus Asplund.

Jan-Erik Østlie

camilla.yndestad@lomedia.no

jan.erik.ostlie@lomedia.no

– Vi må stå opp for det samfunnet vi vil ha.

Med svensk aksent og grå hettegenser, poserer Magnus Asplund for Arbeidsmandens fotograf midt på Youngstorget.

Det er tidlig formiddag og tomt på plassen rundt ham – enn så lenge. Om noen timer vil den fylles opp av folk, telt og appeller.

Asplund er driftstekniker, det vi i gamle dager kalte vaktmester.

Han har 22 år bak seg i Norge og er nå hovedtillitsvalgt hos ISS Eiendomsservice. Der er det 110 som er medlemmer i Norsk Arbeidsmandsforbund, og 55 av dem gikk ut i streik på mandag.

– Jeg synes det er bra at vi er synlige, det er ikke så ofte at vi er det, sier Asplund.

Driftsteknikerne som nå er tatt ut, tar hånd om blant annet søppelhåndtering, adgangssystemer, ventilasjonsanlegg og datakjøling.

 – De holder i alt som har med det tekniske på eiendommer å gjøre, forklarer han, mens han legger til at han har spart de som drifter samfunnskritiske anlegg til et eventuelt senere uttak.

– Dersom de blir tatt ut, kan det bety store konsekvenser og kostnader, sier Asplund.

SISTE: Storstreiken er over

– Forskjellene er for store

Høye lønninger blant direktører, er noe at det Asplund reagerer sterkt på.

Etter 22 år i Norge, har han selv merket at forskjellene har økt.

– Det har gått bra for Norge i mange år, med oljen og alt. Forskjellene er for store, lederlønningene for høye. Derfor står vi nettopp i en streik, sier han.

Asplund trekker fram dyrtiden. Han beskriver den som vanskelig for et vanlig menneske, og har vanskeligheter med å skjønne hvorfor NHO ikke går med på kravene til LO.

– Selv om vi får en økning på 5 prosent, så tar den ikke høyde for alle prisstigningene. Leieprisene har steget, strømprisene er høye, matprisene skyter i været. Jeg synes det er greit at vi er tatt ut i streik. Vi må stå opp for det samfunnet vi vil ha, sier han.

Innsikt: Hva handler streiken om? Her får du svar

Tror NHO må gi seg

Asplund har tidligere vært i streik i Sverige, men dette er første gang på norsk jord. Nå er han på dag to, men han tror den vil trekke ut.

– I første omgang ser jeg for meg 1. mai. Til slutt tror jeg at NHO må gi seg. Jeg har vanskelig for å tro at dagens regjering stopper streiken – da er de ferdige, sier han.

Asplund er optimist, og både håper og tror at det vil komme noe godt ut av streiken – på flere måter:

– Jeg tror den vil føre til mer samhold mellom arbeidere, sier han. 

Oversikt: Her blir det streik. Sjekk om arbeidsplassen din står på lista

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse