JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsmøte

Rekordhøye medlemstall for Arbeidsmandsforbundet

Norsk Arbeidsmandsforbund kunne ved utgangen av april i år skilte med 28.827 aktive medlemmer. Forbundet må tilbake til 80-tallet for å finne tilsvarende medlemstall.
Distriktssekretær i avdeling 1 Øst, Lars Moholdt, tror de høye tallene handler om langsiktig arbeid.

Distriktssekretær i avdeling 1 Øst, Lars Moholdt, tror de høye tallene handler om langsiktig arbeid.

Merete Holtan

camilla.yndestad@lomedia.no

Ved inngangen til 2006 hadde Arbeidsmandsforbundet 21.738 yrkesaktive medlemmer. Siden den gang har pilene jevnt og trutt pekt oppover. Ti år senere var medlemstallet på 25.289 yrkesaktive, og ved inngangen til 2020 var tallet 26.887.

Nå ved landsmøtets åpning er det rekordhøye medlemstall: 28.827 yrkesaktive medlemmer.

Tar vi med pensjonistmedlemmene har tallet akkurat bikket 36.000 medlemmer. Vi må tilbake til 1980-tallet for å finne tilsvarende medlemstall.

Anlegg, maskin og asfalt

Det er spesielt tre bransjer som har vokst seg store: Maskin, private anlegg, og asfalt- og veivedlikehold. Maskin troner på topp, med hele 3.018 nye medlemmer de siste 14 årene.

– Det er veldig bra. Flere av overenskomstene, spesielt de anleggsrelaterte, er veldig gode, sier anleggskoordinator i Arbeidsmandsforbundet, Johnny Myrvold.

Myrvold tror at veksten henger sammen med flere store oppdrag, og trekker fram utbyggingen av infrastruktur som baner og veier de siste årene.

 – De store riksentreprenørene og de utenlandske som kommer inn, benytter seg av underentreprenører, og blant disse er maskinentreprenørene. Tradisjonelt har det vært slik at når det har vært mye aktivitet, så får vi flere medlemmer, sier han.

Myrvold mener bestemt at det er første gang det har vært så mange medlemmer på maskinoverenskomsten. Han forteller at den tradisjonelt sett var en liten overenskomst for lokale, små bedrifter.

 – Strukturen har endret seg med at markedet har tatt av. Mange av småbedriftene har blitt involvert i de store prosjektene, sier han.

Mye lest: Lønnsoppgjøret i forbundet er ferdig. Se hvem som fikk mest

Å tette lekkasjene

Norsk Arbeidsmandsforbund ble stiftet i 1895, og er en av en av Norges eldste fagforeninger. Forbundet består av 11 geografisk spredte avdelinger, der avdeling 1 Øst er den som hatt den aller største medlemsoppgangen.

I perioden 2005–2023 har avdelingen fått hele 1.909 flere medlemmer.

Distriktssekretær i avdelingen, Lars Moholdt, tror tallet handler om langsiktig arbeid.

– Vi har satt i gang forskjellige prosjekter, der vi prøver å tette lekkasjene i bunn, altså utmeldingene. Vi har som mål at ingen skal melde seg ut uten at vi har snakket med dem, sier han.

Nettopp det at avdelingen har klart å stoppe en del av utstrømmingen, tror Moholdt har hatt mye å si for medlemsveksten. I tillegg jobber avdelingen mye med organisasjonsbygging ute.

De tillitsvalgte skal ivaretas, sånn at de igjen kan stå for en del av medlemspleien.

I tillegg til kurs og kompetanseheving, blir de tillitsvalgte involvert i et prosjekt som heter «Vi bryr oss om deg». Prosjektet går ut på å ringe nye medlemmer og spørre hvordan de har det, om de har fått medlemskort med forsikringer, og om de vet hvem sin tillitsvalgte er.

 – På denne måten kan det være at de nye får et større eierskap til medlemskapet sitt, sier Moholdt.

Noen ganger tar avdelingen også kontakt med tillitsvalgte for å fortelle at medlemmer har meldt seg ut i løpet av de to siste ukene, og for å spørre om de kan ta en prat med dem det gjelder.

– Da bygger vi samtidig interesserte tillitsvalgte der ute, sånn at de kan få mer eierskap til sin rolle. Organisasjonsjobbingen er nummer en, og den jobben de tillitsvalgte gjør, er vi stolte av, sier distriktssekretæren.

Mange nye etter streiken

Det er kanskje ikke tilfeldig at det er maskin som er den bransjen som har økt mest i avdeling 1 Øst. Mange av de store infrastruktur-prosjektene som anleggskoordinator Myrvold referer til over, blir nettopp gjennomført på Østlandet, som er området Avdeling 1 dekker.

Lars Moholdt trekker fram sykehuset i Drammen, flere jernbanestrekninger og det nye vannreservoaret til Oslo som eksempler.

– De ansatte vil melde seg inn, og bedriften vil gjerne ha en avtale med bakgrunn i arbeidstidsordninger. Vi har ikke vokst så mye, men vi har vokst hele veien, over en lang periode, sier han.

Streiken tidligere i år har også hatt en betydning for medlemsveksten. Mellom 1. april og 1. mai i år, var det hele 739 som meldte seg inn i Arbeidsmandsforbundet.

Moholdt tror at det handler om tilhørighet, at den enkelte ser at fagforeningene gjør en jobb, og at de føler at de også vil være en del av det fellesskapet og oppleve tryggheten i å være medlem i en fagforening.

– Vi bygger på tilhørighet, samhold og fellesskap. Det er klart det er noe ekstra krydder der, som forsikringene, men det er solidaritetsaspektet som er i bunn – det skal vi alltid huske på. Vi skal alltid være en kamporganisasjon, sier han.

Les også: Det hender at Joachim blir truet med juling, fordi trafikantene ikke kommer fort nok fram

Fakta:

Norsk Arbeidsmandsforbund har 36.000 medlemmer, hvorav nærmere nesten 29.000 er yrkesaktive.

Det 7347 pensjonister/uføre, hvorav 3016 er over 75.

Disse avdelingene har hatt størst medlemsvekst i perioden 2005 til 2023:

Avdeling 1 Øst med en vekst på 1909 medlemmer

Avdeling 2 Oslo/Akershus med en vekst på 1394 medlemmer

Avdeling 8 Midt-Norge med en vekst på 1114 medlemmer

Disse bransjene har økt mest i perioden 2009 til 2023:

Maskin med en vekst på 3018

Private anlegg med en vekst på 1535

Asfalt- og veivedlikehold med en vekst på 1014

 

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Fakta:

Norsk Arbeidsmandsforbund har 36.000 medlemmer, hvorav nærmere nesten 29.000 er yrkesaktive.

Det 7347 pensjonister/uføre, hvorav 3016 er over 75.

Disse avdelingene har hatt størst medlemsvekst i perioden 2005 til 2023:

Avdeling 1 Øst med en vekst på 1909 medlemmer

Avdeling 2 Oslo/Akershus med en vekst på 1394 medlemmer

Avdeling 8 Midt-Norge med en vekst på 1114 medlemmer

Disse bransjene har økt mest i perioden 2009 til 2023:

Maskin med en vekst på 3018

Private anlegg med en vekst på 1535

Asfalt- og veivedlikehold med en vekst på 1014