JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsmandsforbundet:

Renholderne må vente: Seks oppgjør er utsatt til vekterstreiken er over

Renholderne i private renholdsbedrifter skulle egentlig ha begynt sine forhandlinger 23. september. Den, og fem andre forhandlinger, er utsatt så lenge vekterstreiken pågår.
Seks oppgjør er utsatt på grunn av vekterstreiken. Hensynet til forhandlingsklima, er en av grunnene.

Seks oppgjør er utsatt på grunn av vekterstreiken. Hensynet til forhandlingsklima, er en av grunnene.

Håvard Sæbø

ane.borrud@lomedia.no

Så lenge vekterne er i streik, vil ikke Arbeidsmandsforbundet forhandle med NHO Service og Handel på disse overenskomstene:

• Renhold

• Service og vedlikehold

• Parkering

• Tunnel- bom og bru.

Forbundet har også utsatt forhandlingene på de to overenskomstene der de har NHO Reiseliv som motpart:

• Skianlegg

• Fritids- og aktivitetsavtalen

Les også: Vekterstreiken står bom fast – lønn, lærlinger og ufrivillig deltid er stridstema

– Ville gitt et særdeles dårlig forhandlingsklima

At forhandlinger med en motpart Arbeidsmandsforbundet er i konflikt med utsettes, er normal prosedyre.

– Det er en sedvane, som ikke er regulert noe sted, forklarer nestleder Brede Edvardsen.

Han sier det egentlig handler om at det ville blitt et særdeles dårlig forhandlingsklima på de andre overenskomstene innen samme område.

– Man møter jo de samme menneskene i de forskjellige forhandlingene.

Se også: Samleside om vekterne

Men hvorfor NHO Reiseliv?

Spørsmålet da blir: Hvorfor har Arbeidsmandsforbundet utsatt forhandlingene med NHO Reiseliv? Det er jo ikke samme motpart som i vekterstreiken?

– Det handler rett og slett om at vi vil vente til de store overenskomstene innen service er ferdig forhandlet før vi begynner med de små, forklarer Edvardsen.

For mens vakt har 4.300 medlemmer og renhold 6.200, har skianlegg 43 medlemmer og fritids- og aktivitetsavtalen drøye 100 medlemmer.

– Forhandlingene i vakt blir som et slags frontfag innen service. Før vakt er landet, har vi litt lite å forholde oss til. Dessuten kan det komme resultater i vakt-forhandlingene som vi ønsker å få inn i de andre avtalene på service. Derfor venter vi også med forhandlingene der NHO Reiseliv er motpart, avslutter nestlederen.

Her kan du lese oppdatert informasjon om datoer for forhandlinger. På noen av overenskomstene som er omtalt i denne saken står det dato for forhandlinger. Det er altså under forutsetning av at vekterstreken er over innen den tid. Hvis den ikke er det, vil også disse forhandlingene bli utsatt.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse