JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret:

Vekterstreiken står bom fast – lønn, lærlinger og ufrivillig deltid er stridstema

Arbeidsmandsforbundet og NHO Service og Handel sitter begge og venter på at motparten skal invitere den andre til meklingsbordet.
To uker etter meklingsbruddet, står vekterstreiken bom fast.

To uker etter meklingsbruddet, står vekterstreiken bom fast.

Jan-Erik Østlie

merete.holtan.garte@lomedia.no

– Initiativet ligger hos NHO Service og Handel, sier Anita Johansen, leder i Arbeidsmandsforbundet og forhandlingsleder for vekterne.

– Vi er åpne for å snakke hvis det kommer noen nye forslag på bordet fra Arbeidsmandsforbundet, sier Sigbjørn Mygland, direktør for arbeidsliv i NHO Service og Handel og forhandlingsleder for vekternes arbeidsgivere.

Akkurat nå er de to bare enige om en ting: Det skjer ingenting.

Les også: «Vi ønsket ikke denne konflikten, men vi tar den»

Strid om lønn, lærlinger og ufrivillig deltid

Det er nesten to uker siden det ble brudd i meklingen mellom partene hos Riksmekleren, og Arbeidsmandsforbundet tok 420 vektere ut i streik. Parallelt brøt Parat meklingen for sine vektere, og tok 383 medlemmer ut av arbeid.

En uke senere tok Arbeidsmandsforbundet ut ytterligere 389 medlemmer i streik.

Striden står om flere ting: Vekterne krever høyere grunnlønn og en regulering av satsene for arbeid på kveld og natt, men vil også se på ufrivillig deltid i bransjen og sikre lærlingene bedre oppfølging ved å involvere de tillitsvalgte i turnus og evaluering.

Dette er krav direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel har kalt «umusikalske» – i en tid vaktselskapene sliter med virkninger av koronapandemien.

Les også: Tyra (25) var på gråten av glede da vekterne gikk til streik

– Ikke aktuelt å starte der vi sluttet

Begge parter er rutinemessig blitt kontaktet av Riksmekleren etter meklingsbruddet for nærmere to uker siden, uten at det har katalysert noen forsoning. Hva skal så til for at arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden begynner å snakke sammen igjen?

– Det tror jeg ikke vi skal gå inn på i media, sier Sigbjørn Mygland i NHO Service og Handel.

– Vi vil gjerne tilbake til meklingsbordet, men det er ikke aktuelt å starte der vi sluttet – vi strakk oss langt for å unngå streik i første omgang, sier Anita Johansen i Arbeidsmandsforbundet.

Les også: Silje er lærling i Securitas. Hun forstår godt hvorfor vekterne streiker for henne

– En opptrapping vurderes fortløpende

De to partene er i det hele tatt et stykke unna å snakke sammen.

– Vil Arbeidsmandsforbundet ta ut flere i streik? spør Sigbjørn Mygland journalisten, som kan referere Anita Johansens svar:

– Vi har møter i streikekomiteen hver dag, og en opptrapping vurderes fortløpende.

Les også: Samleside om vektere

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse