JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Veksterstreiken:

Vi ønsket ikke denne konflikten, men vi tar den, skriver vekter Knut-Johannes Berg

Vi ønsket ikke denne konflikten, men vi tar den, skriver Knut-Johannes Berg. (Illustrasjonsfoto)

Vi ønsket ikke denne konflikten, men vi tar den, skriver Knut-Johannes Berg. (Illustrasjonsfoto)

Sissel M. Rasmussen

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
De kalte oss umusikalske, men musikken spiller fremdeles.

«Han kunne blitt fiolinist, men ble vekter». Slik begynte et portrettintervju om meg, publisert i Arbeidsmanden, da jeg tok over som avdelingsleder i NAF avd. 6 i 2018. I det samme portrettet snakker jeg om motstanden i bransjen til å gjøre endringer, og om at jeg er glad for at utdanningen vår har blitt bedre og mer seriøs enn den var.

Motstanden jeg snakket om den gang handlet om partssamarbeid og arbeidsvilkår, og at tillitsvalgte ofte opplever at de stanger hodet i en vegg når de skal samarbeide med arbeidsgiverne sine. I 2020 har vi ikke kommet et hakk lenger. Snarere tvert imot. Partssamarbeidet og tilliten i bransjen er svært dårlig.

Securitas som liker å fremstille seg som et stort og seriøst selskap, bruker muligheten i en virksomhetsoverdragelse til å kvitte seg med brysomme sentrale tillitsvalgte. Det samme selskapet sier opp samarbeidsavtalen med de ansatte for å slippe å forholde seg til flere av sine selskaper i en nedbemanning.

Innsikt: Fire punkter som oppsummerer hvorfor vekterne streiker

Oversikt: Her er resultatene i lønnsoppgjøret så langt

Fryktkultur og hersketeknikker

Det oppleves som at bransjen systematisk prøver å svekke partssamarbeidet med skittent spill og fagforeningsknusing. Det oppleves som om man prøver å etablere en fryktkultur for å skremme tillitsvalgte til taushet. Bruken av hersketeknikker er stor.

Den samme motstanden har nå sendt vekterne ut i fullstendig unødvendig streik. En konflikt vi måtte ta, nettopp fordi at arbeidsgiverne presser partssamarbeidet.

Vi krevde å komme til bordet for å sikre seriøse og forutsigbare arbeidsforhold får våre lærlinger. Vi krevde å komme til bordet for å sikre at vi jobber for å unngå ufrivillig deltid. Arbeidsgiver avviste kategorisk alle våre krav, og var kun interessert i sine egne krav.

For om de ikke vil gi noe, så skal de så klart ha noe. De krevde å ta bort retten vår til fast forutsigbar inntekt. En rett som vi måtte ha rettslig behandling for å få tilbake. De krever at garantilønnsordningen vår skal fjernes. En lavlønnsforsikring som så vidt holdt oss flytende fra tidlig 90-tall og godt ut på 2010-tallet. De vil endre sentrale bestemmelser om hva en vekterlønnet mellomleder kan og ikke kan utføre, for å kunne legge mer av driftsansvaret på en lavtlønnet ansatt.

LO-lederen om vekterstreiken: – De har hele LO bak seg

Vi ønsket ikke denne konflikten

Alt arbeidsgiverne, med NHO Service og Handel i spissen, har vist oss er at det er vi som skal bære kostnadskutt. Det er vi som skal være det økonomiske virkemiddelet i anbudskonkurranser. Vi skal ha utrygg inntekt, og vi skal ha et avhengighetsforhold til arbeidsgiver.

Vi ønsket ikke denne konflikten, men vi tar den. Vi tar den for alle vektere som fortjener en trygg og stabil inntekt. Som fortjener en fullt ut forsvarlig arbeidsplass og som fortjener at vi forebygger kjente helseplager i bransjen.

NHO Service og handel kalte oss umusikalsk for å gå til konflikt.

Musikken hadde nok stoppet fort om medlemmene våre hadde blitt utsatt for det motparten vår nå ønsker å innføre.

Reportasje: Tyra (25) var på gråten av glede da vekterne gikk til streik

Avsløring: Securitas-sjefen tjener ti ganger mer enn en vanlig vekter

Warning
Annonse
Annonse