JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisa:

Stjernøya-gruva taper flere titalls millioner på økte fraktpriser: – Vi frykter for kutt

Fraktkostnadene har skutt i været for bergverksbedriften Sibelco på Stjernøya utenfor Alta. Hovedtillitsvalgt Øystein er bekymret for jobbfremtida.
LANGT UNNA MARKEDET: Mineralet nefelinsyenitt sendes fra Stjernøya utenfor Alta til Europa og Asia med bulkskip. Hovedtillitsvalgt Øystein Sedolf Pedersen er bekymret for følgene av at fraktprisene har økt under pandemien.

LANGT UNNA MARKEDET: Mineralet nefelinsyenitt sendes fra Stjernøya utenfor Alta til Europa og Asia med bulkskip. Hovedtillitsvalgt Øystein Sedolf Pedersen er bekymret for følgene av at fraktprisene har økt under pandemien.

Ole Palmstrøm

merete.holtan@lomedia.no

Fra fjellet Nabbaren på Stjernøya utvinner gruveselskapet Sibelco Nordic nefelinsyenitt, et mineral som foredles til ulike kvaliteter og brukes i alt fra vindusglass og porselen til maling og glava-isolasjon.

Hvert år fraktes flere hundre tonn av det verdifulle mineralet ut til kunder i Europa og Asia på såkalte bulkskip.

I tillegg har Sibelco internlagre i land som Polen, Italia og Nederland, og rammes hardt av at fraktprisene har økt under koronapandemien.

Hurdalsplattformen: Støre-regjeringen lover satsing på mineraler: – Som musikk i mine ører

Frykter fraktpriser mer enn strøm

– Det er mye snakk om de økte strømprisene i industrien om dagen, men hos oss er oppmerksomheten enda mer rettet mot fraktprisene, sier Øystein Sedolf Pedersen.

Han er hovedtillitsvalgt for de rundt 130 ansatte på Stjernøya, og er bekymret.

– Vi ligger langt unna markedet vårt, og de økte prisene på frakt svir. Det er snakk om flere titalls millioner kroner i merkostnader.

Jobbes med løsninger

De økte kostnadene ble godt synlige for bergverksbedriften i 2021, og det ser ikke ut til at situasjonen blir bedre i 2022.

– Det jobbes hardt med å finne løsninger internt i selskapet, sier Sedolf Pedersen, som er opptatt av å ta vare på kollegaene.

– Vi frykter jo kutt for å spare inn merkostnadene, og jeg håper det ikke går utover de ansatte i form av nedbemanninger.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse