JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik i Dyreparken avverget

Dyrepasserne i Kristiansand dyrepark, og alle andre på fritids- og aktivitetsavtalen, får 10,50 kroner mer i timen. 
Etter mekling flere timer på overtid ble Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Reiseliv enige om forslag til revidert fritids- og aktivitetsavtale natt til 28. juni. 

Etter mekling flere timer på overtid ble Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Reiseliv enige om forslag til revidert fritids- og aktivitetsavtale natt til 28. juni. 

Tri Nguyen Dinh

camilla.yndestad@lomedia.no

Etter mekling flere timer på overtid ble Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Reiseliv enige om forslag til revidert fritids- og aktivitetsavtale natt til 28. juni. 

Dermed ble en mulig streik i Dyreparken i Kristiansand avverget.

Men overenskomsten gjelder ikke bare dyrepasserne i Kristiansand.

Les her hvem som er omfattet av overenskomsten:

Overenskomsten omfatter alle organiserte i Norsk Arbeidsmandsforbund som er ansatt ved bowling- og andre haller, treningsstudioer, solstudioer, badeanlegg, dyreparker, fornøyelsesparker, taubaner, gondolbaner, tog og annet skinnegående materiell som hovedsakelig frakter turister og personer for fritidsformål, i bedrifter som har tariffavtale med NHO Reiseliv. 

Fritids- og aktivitetsavtalen har særtrykk for bowlinghaller og treningsstudioer, solstudio, badeland og Dyreparken i Kristiansand.

Partene ble enige om et generelt tillegg på 7 kroner i timen og et normallønnstillegg på 3,50 kroner i timen til alle som er omfattet av overenskomsten. I tillegg øker matpengesatsen fra 96 kroner til 107 kroner.

Økt kjøpekraft

Forbundsleder Edvardsen forteller om krevende, men konstruktive forhandlinger.

– Jeg er glad for at vi har sikret våre medlemmer økt kjøpekraft, og at våre medlemmer nå får samme lønn og behandling som sine uorganiserte kolleger. Lik lønn for likt arbeid, er et viktig prinsipp for oss, sier Edvardsen, og legger til:

– I tillegg er jeg glad for at vi klarte å avverge en streik midt i høysesongen for dyreparken.

Forhandlingsleder og direktør for arbeidslivspolitikk i NHO Reiseliv, Magne Kristensen, sier følgende:

– Årets tariffoppgjør har en høy ramme, og er svært kostbart for bedriftene. Vi er likevel tilfredse med å komme i mål til slutt, etter mekling på overtid, slik at det ikke ble streik.

Fra normallønn til minstelønn?

Fritids- og aktivitetsavtalen er en normallønnsavtale, også kalt normallønnsoverenskomst. Dette er en tariffavtale der det ikke er lokale forhandlinger.

Det vil si at den lønna som står i tariffavtalen, er den lønna du får.

Partene har nå blitt enige om å sette ned et utvalg for å se på mulighetene for å gjøre overenskomsten om til en minstelønnsavtale. 

Dette er en overenskomst som baserer seg på et system med minstelønn, der ingen som omfattes av avtalen skal ha dårligere lønn enn minstelønnssatsen.

I en overenskomst med et minstelønnssystem skal de tillitsvalgte, i tillegg til de sentrale forhandlingene, forhandle med sjefene i bedriftene om lokale lønnstillegg.

Eget billag

Fritids- og aktivitetsavtalen har et eget bilag som skal regulere lønnsbestemmelsene for de ansatte ved Kristiansand Dyrepark. 

Partene ble enige om å sette i gang et utvalgsarbeid for å gjøre om bilaget til Kristiansands Dyrepark til et generelt bilag for dyreparker.

Nå skal resultatet ut på uravstemning til medlemmene, og fristen for å svare er 25. juli.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse