Lønnsoppgjøret
Forskjell i lønn kan føre til streik i Kristiansand Dyrepark
De ansatte som er organisert har over tid blitt forskjellsbehandlet, mener Arbeidsmandsforbundet.
Arbeidsmandsforbundet har 30 medlemmer i Dyreparken i Kristiansand.
Tri Nguyen Dinh
camilla.yndestad@lomedia.no
– Vi er ikke enige enda, sier Tanya Johansen som er tillitsvalgt for medlemmene i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) i Dyreparken i Kristiansand.
Før helgen ble det kjent at det gikk til brudd i forhandlingene mellom Arbeidsmandsforbundet og NHO Reiseliv gjeldende fritids- og aktivitetsavtalen.
Arbeidsmandsforbundet har 30 medlemmer i Dyreparken i Kristiansand, og ifølge forhandlingsleder og forbundssekretær i NAF, Terje Mikkelsen, er forskjellsbehandling av ansatte ved Dyreparken grunnen til at partene ikke kom til enighet.
– Avtalen har et eget bilag som skal regulere lønnsbestemmelsene for de ansatte ved Kristiansand Dyrepark. Her har de organiserte ansatte over tid blitt forskjellsbehandlet ved at de har fått dårligere lønnsvilkår enn de som er uorganisert. Dette er et brudd med det organiserte arbeidsliv og det kan vi ikke akseptere, sier Mikkelsen.
– Kan ikke rettferdiggjøres
Tillitsvalgt Johansen er dyrepasser av yrke, og bekrefter det Mikkelsen sier.
Hun forteller at de som jobber i vedlikeholdsavdelingen i parken, og som går samme vakter som dyrepasserne, får et flatt tillegg i måneden på cirka 3000 kroner.
Hun trekker fram at selv om de har forskjellige ansvarsområder, så har de det samme grunnleggende ansvaret:
– Vi går begge med vakttelefon – jeg vil være først i linja dersom et dyr rømmer, og vedlikehold vil være først i linja om tømmerrenna stopper. Om det skulle skje noe akutt, som brann eller at noen får et illebefinnende, så er det vi som enhet som skal håndtere det, sier Johansen.
Hun forteller videre at når det er lavsesong i parken, mellom høstferien og påsken, da sitter vedlikeholdsavdelingen bakvakt, mens det er dyrepasserne som har ansvaret for parken.
– De får likevel de 3000 kroner i måneden for å sitte hjemme. Vi er første linje, og får veldig mye dårligere betalt. Jeg mener at det ikke kan rettferdiggjøres at de får det tillegget og ikke vi, sier hun.
Dyreparken: Avviser beskyldninger
Administrerende direktør for Dyreparken, Per Arnstein Aamot, avviser kritikken til både Mikkelsen og Johansen.
Han mener Mikkelsens påstander ikke er riktige, og at de organiserte har fått akkurat samme tilbud som de uorganiserte har fått – og akseptert.
– Dette har skjedd gjennom dialog med de tillitsvalgte i bedriften. Det tilbudet som de fagorganiserte har fått i dialogen mellom NHO og Arbeidmandsforbundet, er helt på linje med hva øvrige her i Dyreparken har fått, og ellers også likt med hva frontfagene har fått – altså 5,2 prosent.
Han er også uenig i påstandene til Johansen, og trekker fram at vaktene som hun sammenligner ikke er like, og at tillegget på 3000 kroner ikke er et tillegg som er fremforhandlet i år.
– Vaktene for dyrepasserne og de vedlikeholdsansatte har bakgrunn i forskjellig utgangspunkt, og lar seg ikke sammenligne. Det er urimelig å trekke denne sammenligningen uten å se på historikken, sier han.
Forhandlingsleder og direktør for arbeidslivspolitikk i NHO Reiseliv, Magne Kristensen, sier følgende:
– Dette er ikke korrekt. I årets forhandlinger fikk alle tilbud om lik lønnsjustering, men dette takket forbundet på vegne av de organiserte ansatte, nei til. Dette er beklagelig og uheldig. Lokale tvister skal behandles lokalt i henhold til Hovedavtalens bestemmelser om dette.
Vi ikke gå utover dyrene
Tillitsvalgt Johansen håper det ikke blir streik, men om det likevel skulle, skje, så er hun ikke bekymret for dyrenes ve og vel.
– Vi har vært gjennom alt dette under koronaen, og har protokoll over hvor mye vi kan klare oss med før det går utover dyrene. Det er gjestene som vil bli påvirket av dette dersom vi går til streik, sier hun.
Fritids- og aktivitetsavtalen omfatter foruten dyreparker også bowlinghaller, badeanlegg og en rekke andre fritidsanlegg.
Partene skal møtes hos Riksmekleren 27. juni.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.