JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vekter Jason vil ha krav om fagbrev i offentlige anbud

– Det offentlige stiller krav til lærlinger, men de stiller ikke samme krav til faglærte, sier Jason Alexander Kannemeyer. Det vil han gjøre noe med.
 – Vi må ikke glemme at vi som folkevalgte må se menneskene, ikke bare tall, sier vekter og SV-politiker Jason Alexander Kannemeyer.

 – Vi må ikke glemme at vi som folkevalgte må se menneskene, ikke bare tall, sier vekter og SV-politiker Jason Alexander Kannemeyer.

Sigve Mathisen

camilla.yndestad@lomedia.no

I februar i år mottok vekter og SV-politiker Jason Alexander Kannemeyer fagbrev i sikkerhetsfaget. Sammen med flere andre vekterkollegaer var han samlet til fagbrev-seremoni, og på vei ned fra scenen, gratulerte Kannemeyer en av kollegene.

Reaksjonen til kollegaen, var ikke akkurat det Kannemeyer hadde sett for seg:

– Han sa at det egentlig ikke var noe å gratulere, at nå var det bare rett ut i deltid. Det er noe jeg har vært klar over, men nå ble det plutselig reelt for meg, sier Kannemeyer.

For, som vekter med fagbrev skal du ha minst 9,50 kroner mer i timen – ergo koster du mer enn en vekter uten.

Episoden fra fagbrevseremonien fikk det til å gå en kule varmt hos vekteren og SV-politikeren, og han bestemte seg for å gjøre noe med det.

I morgen er det duket for første etappe, der Kannemeyer skal holde en interpellasjon på fylkestinget i Agder om nettopp krav om lærlinger og faglærte i anbudsprosesser.

Spent på svaret

Å holde en interpellasjon kan ganske enkelt forklares med «å stille spørsmål» eller «å komme med en forespørsel». Det er ikke første gang at Kannemeyer går på talerstolen med en slik. 

I Vennesla kommunestyre hadde han for en tid tilbake en interpellasjon om barnetrygd og uføre. Det endte med at Vennesla skulle holde barnetrygd utenfor utregningen av sosialtrygd.

Nå er det en annen sak som ligger lengst framme i pannebrasken til vekteren og SV-politikeren.

– Det offentlige stiller krav til lærlinger, men de stiller ikke samme krav til faglærte. Nå er det på tide at vi prøver – jeg er spent på hva fylkesordføreren svarer, sier Kannemeyer.

Økt kostnad for fylkene

Forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Terje Mikkelsen har tidligere sagt til Arbeidsmanden at det er en problemstilling i offentlige anbud om at det stilles krav om lærlinger, men ikke nødvendigvis krav om fagarbeidere.

Kannemeyer forteller at han håper interpellasjonen kan være starten på veien mot at det blir stilt krav om fagbrev i anbudene.

– Det hadde selvfølgelig vært fantastisk om fylkesordføreren hadde sagt at «ja, nå gjør vi det». Det er jo bety en økt kostnad for fylkene, men oppgaven deres er ikke bare å si ja til billige anbud, det er å ta vare på dem som jobber på de anbudene, sier Kannemeyer.

Han legger til:

– Vi må ikke glemme at vi som folkevalgte må se menneskene, ikke bare tall.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse