JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.

– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.

Jan-Erik Østlie

Fagbrev

Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften

Vekteren mener han ble skvist ut av bedriften fordi fagkompetansen hans kostet for mye.01.12.2023
11:57
02.12.2023 09:59

camilla.yndestad@lomedia.no

– Jeg ville ha en utdannelse. Da jeg fant ut man kunne ta fagbrev som vekter, gjorde jeg det med en gang – og besto, forteller Ahmad.

Han har jobbet som vekter i 16 år, og mimrer tilbake til 2014 da han med nylig bestått fagprøve stilte opp til intervju i Arbeidsmanden.

Nå, ni år senere, har begeistringen lagt seg:

Etter mange år i bransjen føler Ahmad at vaktselskapet Avarn har presset ham ut.

Med lang ansiennitet og fagbrev, koster det mer å ha Ahmad ansatt enn en vekter uten fagbrev. Han skal nemlig ha minst 9,50 kroner mer i timen.

– Jeg kostet for mye, timeprisen min var for høy, sier Ahmad, som nå har valgt å skifte jobb.

Fikk sjokk etter ferien

Da Ahmad var ny i vekteryrket, jobbet han mye turnus. Etter hvert fikk han barn, og trengte mer stabile arbeidsdager. Han spurte bedriften om muligheten for å jobbe fast på ett objekt, altså å ha et fast arbeidssted.

Det fikk han, og i 2021 fikk han arbeidsplass i resepsjonen på Munchmuseet i Oslo. Her var arbeidstiden fra klokken 7 til 15, noe som var gunstig for familiefaren.

Ahmad trivdes i jobben, og fikk regelmessig beskjed om at kunden, altså Munchmuseet, var fornøyde med ham og jobben han gjorde.

Sjokket kom første dag etter sommerferien i 2022.

– Da jeg kom på jobb, fikk jeg beskjed om at jeg ikke jobbet der lenger, sier Ahmad.

Først i desember samme år får han vite grunnen til at han ikke fikk fortsette på museet.

 – Jeg fikk beskjed om at kunden ikke ville ikke ha meg fordi jeg ikke hadde gjort en god nok jobb. Det syntes jeg var veldig rart, i og med at de hadde sagt at de var fornøyde med meg. Jeg tror at Avarn lyver, og at det handler om økonomi. Jeg ble for dyr for bedriften, så de skviste meg ut, sier Ahmad.

Les også: Neste år blir Birgitte 100 prosent ufør: – Jeg har brukt lang tid på å godta det

Ble kasteball

Etter at Ahmad ikke får fortsette på Munchmuseet, opplevde han å bli kasteball innad i bedriften.

Han ble flyttet til andre objekter i Lillestrøm og Skedsmo og måtte tilbake til arbeidstider som matchet familielivet dårlig.

Han begynte å se seg om etter andre jobber. Med tre barn hjemme og varer som stadig blir dyrere, var han avhengig av inntekten.

Han får napp hos Ullevål sykehus, der han etter hvert blir fast ansatt som portør – en jobb han stortrives i.

– Selv om jeg jobber turnus, angrer jeg på at jeg ikke begynte der tidligere, sier Ahmad.

Han jobber fortsatt 20 prosent hos Avarn som ringevakt, men legger ikke skjul på hva han tenker om måten bedriften har behandlet ham på.

– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier han.

Kundene setter ikke krav

Gunnar Bentehaugen er klubbleder for Avarn i Oslo og Viken for medlemmene i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Han forteller at kundene ofte har krav i anbudet om at så og så mye av leveransen skal leveres av lærlinger, men ingenting i kravet om at tilsvarende antall skal leveres av fagarbeidere.

 – Når vi som leverandør belyser dette og stiller motkrav, så er kundene ofte avvisende. Det er et problem, sier Bentehaugen.

– Hvorfor er det et problem?

– Når kunder krever at tjenester skal leveres av lærlinger, ikke av fagarbeidere, så må man stille spørsmål om hvorfor. Ønsker de billig arbeidskraft, eller å kunne skryte av å ha lærlinger? Om ikke kundene vil ha vekterne etter at de har tatt fagbrev, hva er da poenget med å støtte opp om å gi dem kompetanse som lærlinger? undrer Bentehaugen, og legger til:

– Da faller man tilbake til at det enten er for «syns» skyld, eller for å spare penger.

Avarn: Ikke flyttet noen grunnet økonomi

Administrerende direktør i Avarn Security, Kjell Frode Vik, synes det er rart at en vekter skal ha blitt flyttet basert på at vedkommende er for dyr.

– Vi utdanner mange lærlinger selv, og er fullt og helt innforstått med at konsekvensene av å utdanne lærlinger er fagbrev.

Han forteller at Avarn, gjennom arbeid med NHO, jobber hardt for å få kundene med.

– De krever lærlinger, men de krever ikke nødvendigvis fagarbeidere. Det jobber vi med. Avarn Security er veldig for både lærlinger og fagbrev, sier Vik, og legger til:

– Uten at jeg kjenner til detaljene i denne saken, så er det ikke riktig at vi har flyttet noen på grunn av økonomi. Noen kunder betaler ekstra for fagbrev uten at jeg kjenner til det i dette tilfellet.

Vik beklager at Ahmad føler seg presset ut av bedriften, og legger vekt på at det ikke skal være sånn.

Han forteller videre at det ikke er vanlig at det tar flere måneder før vekteren får vite grunnen til at han er flyttet fra et objekt til et annet.

– I 99 prosent av tilfellene er den ansatte kjent med forholdet, og skjønner det. Da er det snakk om forhold som ligger hos ham, hos kunden eller hos oss. Det er litt rart at vedkommende får vite grunnen flere måneder senere. Det er ikke sånn vi opererer, sier Vik.

Vil ikke betale for fagarbeidere

Forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Terje Mikkelsen, forteller at han ikke kjenner til saker der vektere med fagbrev har blitt presset ut på bakgrunn av at de er for dyre.

– Jeg håper at det ikke er tilfellet, sier han.

Forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Terje Mikkelsen.

Forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Terje Mikkelsen.

Ane Børrud

Når det gjelder offentlige anbud og kundens krav om lærlinger, bekrefter han betraktningene til både Bentehaugen og Vik:

– Kundene vil nok ha fagarbeidere, men de vil ikke betale for dem. Det er en problemstilling i offentlige anbud at det stilles krav om lærlinger, men ikke nødvendigvis krav om fagarbeidere, sier Mikkelsen.

Forsker: – Viktig problematikk å løfte fram

Christin Thea Wathne er forskningsleder ved OsloMet, og er en av forfatterne bak rapporten Sikkerhet og trygget i vekterarbeid.

Hun forteller at det ikke har blitt gjort noen systematisk studie av hvorvidt vektere føler at de er for dyre med fagbrev, men at hun kjenner til problematikken om at kundene ikke er interessert i å betale for fagbrevet.

– De to nivåene, det vil si kravet om fagbrev hos vekterne på den ene siden og anbudsøkonomien på den andre siden, kobles nesten ikke, og det er en utrolig viktig problematikk å løfte fram. I anbudsøkonomien spiller jo både pris og kompetanse en rolle, og her er det interessant å belyse hvordan denne vektingen skjer i praksis. Hvordan man kan synliggjøre dette som et fenomen er kjempeviktig, sier Wathne.

Hun skulle gjerne sett at det kom mer forskning på feltet.

– Hvordan anbudspresset påvirker kompetansenivået, arbeidstid og arbeidsvilkår er absolutt noe å forske videre på, sier hun.

MUNCH: – En sak mellom Avarn og den ansatte

Harald Nygaard Kvam, direktør for kommunikasjon og marked ved Munchmuseet, skriver i en e-post til Arbeidsmanden at de «ikke kommenterer personalsaker i media», og at de anser dette som en sak mellom Avarn og den ansatte i Avarn.

 – MUNCH kjøper tjenester av Avarn og vi går eventuelt i dialog med selskapet dersom det er behov for dette. Vi kjenner oss ikke igjen i påstanden om at vi ikke ønsker folk med fagbrev. Derimot krever Oslo kommune som standard 10 prosent lærlinger. MUNCH har derfor både lærlinger, vektere uten fagbrev og vektere med fagbrev i tjenesten, sier Kvam.

Ønsker seg nytt fagbrev

Siyyam Ahmad snuser nå på nytt fagbrev som portør. Han legger ikke skjul på hvilket råd han ville gitt til andre vektere med fagbrev:

– Vær hele tiden obs på at dere er dyre i timen, sier han, og legger til:

– Jeg tror det bedriften ønsker seg, er en student med minst mulig ansiennitet som er billig i drift.

Vi er interessert i tipps! Kjenner du deg igjen, eller kjenner du andre som har opplevd lignende tilfeller som vekteren i saken? Skriv gjerne en e-post til: camilla.yndestad@lomedia.no

01.12.2023
11:57
02.12.2023 09:59Mest lest

– Jeg syns det var vanskelig å slutte. Jeg savnet det sosiale ved jobben i mange år. Jeg måtte til slutt godta at sånn var det, forteller Kari-Mette Nymark fra Oslo. Etter å ha prøvd ut mange ulike attføringstiltak for å få fortsette i jobben som hjelpepleier, ga hun til slutt opp.

– Jeg syns det var vanskelig å slutte. Jeg savnet det sosiale ved jobben i mange år. Jeg måtte til slutt godta at sånn var det, forteller Kari-Mette Nymark fra Oslo. Etter å ha prøvd ut mange ulike attføringstiltak for å få fortsette i jobben som hjelpepleier, ga hun til slutt opp.

Yngvil Mortensen

Kari-Mette mistet pensjonstillegg: – Et ran

Fagbevegelsen har hatt oppmerksomhet mot AFP og lønn, men vi må ikke glemme pensjonen gjennom folketrygden, mener Tor Rønning (til venstre) og nestleder Roger Olsen i Fellesforbundets klubb på grossistlageret til Astrup AS i Oslo.

Fagbevegelsen har hatt oppmerksomhet mot AFP og lønn, men vi må ikke glemme pensjonen gjennom folketrygden, mener Tor Rønning (til venstre) og nestleder Roger Olsen i Fellesforbundets klubb på grossistlageret til Astrup AS i Oslo.

Roy Ervin Solstad

Lagerarbeidere advarer: – Mange kommer til å få pensjonssjokk

I dag stopper Bybanen i Byparken i Bergen, men det er planer om ny trase til Åsane. Brandsrud-Rise vil gjerne at den skal gå over Bryggen. - Det er jo finere å kjøre der enn i tunnel, sier han.

I dag stopper Bybanen i Byparken i Bergen, men det er planer om ny trase til Åsane. Brandsrud-Rise vil gjerne at den skal gå over Bryggen. - Det er jo finere å kjøre der enn i tunnel, sier han.

Erlend Tro Klette

– Lønnsmessig er jo dette som å jobbe i Nordsjøen sammenlignet med å kjøre drosje

Sist den norske timelønna var på et så lavt nivå, sammenlignet med konkurrentlandene, var helt tilbake i 2004.

Sist den norske timelønna var på et så lavt nivå, sammenlignet med konkurrentlandene, var helt tilbake i 2004.

Illustrasjonsfoto: Brian Cliff Olguin / Ole Palmstrøm / Håvard Sæbø

To grunner til at årets lønnsøkning blir høy

Ringnes-arbeiderne stemte ja til politisk streik mot den økende makta til dagligvarekjedene. Klubbleder Erik Torkelsen får derimot nei til å gjennomføre streiken fra andre hold.

Ringnes-arbeiderne stemte ja til politisk streik mot den økende makta til dagligvarekjedene. Klubbleder Erik Torkelsen får derimot nei til å gjennomføre streiken fra andre hold.

Erlend Angelo

Frustrerte Ringnes-arbeidere varslet ukelang streik. Da satte LO foten ned

Det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

Dette er LOs viktigste krav foran lønnsoppgjøret

I et rettsforlik går det fram at Ole André Egges arbeidsgiver trekker oppsigelsen.

I et rettsforlik går det fram at Ole André Egges arbeidsgiver trekker oppsigelsen.

Leif Martin Kirknes

Ole André fikk sparken etter Facebook-ytringer. Nå får han jobben tilbake

ORGANISATOR: Salgskonsulent i BCP Norway, Arne J. Aarum, fikk med seg de fleste av kollegene sine og søkte om tariffavtale.

ORGANISATOR: Salgskonsulent i BCP Norway, Arne J. Aarum, fikk med seg de fleste av kollegene sine og søkte om tariffavtale.

Brian Cliff Olguin

Arne fikk et tips av en kollega. Det var verdt over en million kroner i pensjon

– Russland har en egen evne til å gå de mest uventede veiene når det gjelder. I det øyeblikket krigen er over må vi, i samarbeid med våre allierte, finne ut hvordan vi vil nærme oss dette. Vi kan ikke ha noen alenegang, sier Rune Rafaelsen.

– Russland har en egen evne til å gå de mest uventede veiene når det gjelder. I det øyeblikket krigen er over må vi, i samarbeid med våre allierte, finne ut hvordan vi vil nærme oss dette. Vi kan ikke ha noen alenegang, sier Rune Rafaelsen.

Helge Rønning Birkelund

Han kjempet for et godt naboskap med Russland. Nå er Rune (69) bare fortvilet

Overgangsalderen kan være slitsomt. Likevel gjøres det ikke mye for å tilrettelegge for kvinnene i den.

Overgangsalderen kan være slitsomt. Likevel gjøres det ikke mye for å tilrettelegge for kvinnene i den.

Brian Cliff Olguin

Anne var på toppen av karrieren. Så kom overgangsalderen

– Først tenkte jeg bare «hva er det du snakker om». En Tesla i vannet er jo ikke noe man hører om hver dag, sier Nicholay Nordahl. 1. februar reddet han to personer fra en synkende Tesla i Oslofjorden.

– Først tenkte jeg bare «hva er det du snakker om». En Tesla i vannet er jo ikke noe man hører om hver dag, sier Nicholay Nordahl. 1. februar reddet han to personer fra en synkende Tesla i Oslofjorden.

Brian Cliff Olguin

Nicholay ble redningsmann da Teslaen havna i fjorden

– Vi har råd til å la være å ta innover oss hva energi faktisk koster, sa Statnett-direktør Hilde Tonne i podkasten Stavrum & Eikeland.

– Vi har råd til å la være å ta innover oss hva energi faktisk koster, sa Statnett-direktør Hilde Tonne i podkasten Stavrum & Eikeland.

Leif Martin Kirknes

Hvis Statnett-sjefen fikk velge, hadde strømstøtten blitt fjernet

To oljearbeidere jobbet store deler av arbeidstiden sin som innleid på et flerbruksfartøy, men fikk ikke like vilkår som de fast ansatte. Nå har de fått medhold i retten om at de skulle fått det. Bildet er av flerbruksfartøyet «North Sea Gigant» og er kun ment som illustrasjon.

To oljearbeidere jobbet store deler av arbeidstiden sin som innleid på et flerbruksfartøy, men fikk ikke like vilkår som de fast ansatte. Nå har de fått medhold i retten om at de skulle fått det. Bildet er av flerbruksfartøyet «North Sea Gigant» og er kun ment som illustrasjon.

Arkivfoto: Vigdis Askjem (Illustrasjon)

To oljearbeidere fikk lavere lønn enn kollegaene. Nå får de flere hundre tusen i erstatning

– Sosialarbeidere kan godt være en litt stoltere profesjon, sier Hilma Nikolaisen.

– Sosialarbeidere kan godt være en litt stoltere profesjon, sier Hilma Nikolaisen.

Fartein Rudjord

Hilma Nikolaisens historie er ikke om en traumatisert alenemor – men «systemet» gjorde det tungvint

UT AV VESTBREDDEN: UNI Global Union-leder Christy Hoffman vil ha Oljefondet ut av okkuperte områder.

UT AV VESTBREDDEN: UNI Global Union-leder Christy Hoffman vil ha Oljefondet ut av okkuperte områder.

Brian Cliff Olguin

20 millioner arbeidere fra 150 land med Palestina-krav til Oljefondet

LO-leder Peggy Hessen Følsvik peker mener det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik peker mener det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år.

Leif Martin Kirknes

LO-lederen er klar for ny storstreik

SLOSSING PÅ JOBB: Har man lyst til å miste jobben, er slossing i arbeidstida en vei å gå. Bortsett fra om du spiller hockey. Som oftest ender dette bare med utestengelse resten av kampen. I noen tilfeller kan man bli utestengt flere kamper, men man havner ikke i NAV-køen. De holder på til de deiser i isen. Eller til en gir seg. Det siste skjer aldri. Her er det Jørgen Karterud (VIF) og Alexander Bonsaksen (Frisk) som gjør opp. Bonsaksen er forøvrig tidligere VIF-spiller.

SLOSSING PÅ JOBB: Har man lyst til å miste jobben, er slossing i arbeidstida en vei å gå. Bortsett fra om du spiller hockey. Som oftest ender dette bare med utestengelse resten av kampen. I noen tilfeller kan man bli utestengt flere kamper, men man havner ikke i NAV-køen. De holder på til de deiser i isen. Eller til en gir seg. Det siste skjer aldri. Her er det Jørgen Karterud (VIF) og Alexander Bonsaksen (Frisk) som gjør opp. Bonsaksen er forøvrig tidligere VIF-spiller.

André Kjernsli

Vålerenga-spiller og tillitsvalgte Thomas: – Jeg får betalt for å leke

NTL-leder Kjersti Barsok mener de statsansatte må ha like tariffavtaler framover.

NTL-leder Kjersti Barsok mener de statsansatte må ha like tariffavtaler framover.

Leif Martin Kirknes

Staten har ikke kontroll på lønnsutgiftene sine, mener forbundsleder

Magne Brekken og Wirginia Laszcych jobber som overinspektører i Arbeidstilsynet. Det er en trygghet å være to når de er ute på tilsyn.

Magne Brekken og Wirginia Laszcych jobber som overinspektører i Arbeidstilsynet. Det er en trygghet å være to når de er ute på tilsyn.

Martin Guttormsen Slørdal

Magne og Wirginia bruker kunstig intelligens for å avsløre skurker

«Mange slitere i arbeidslivet må vente til 2024 med å få ekstrapensjonen AFP», skrev vi i Arbeidsmanden i 2022. Nå er det høyst uklart når hullene i AFP-ordningen skal tettes, sånn at arbeidsfolk ikke mister AFP.

«Mange slitere i arbeidslivet må vente til 2024 med å få ekstrapensjonen AFP», skrev vi i Arbeidsmanden i 2022. Nå er det høyst uklart når hullene i AFP-ordningen skal tettes, sånn at arbeidsfolk ikke mister AFP.

Erlend Angelo

Heller ikke i 2024 blir ny AFP en del av lønnsoppgjøret


Flere saker