JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Fagbrevet er en utdanning

Da Siyyam Nabil Ahmad overhørte at det er mulig å ta fagbrev som vekter, var han ikke i tvil. Han ville ta fagbrevet.
I RÅDHUSET: 21. mai mottok Siyyam Nabil Ahmad fagbrev som vekter i en seremoni i rådhuset i Oslo.

I RÅDHUSET: 21. mai mottok Siyyam Nabil Ahmad fagbrev som vekter i en seremoni i rådhuset i Oslo.

Privat

For halvannet år siden visste ikke Siyyam Nabil Ahmad at det gikk an å ta fagbrev som vekter. Da han overhørte to kollegaer som snakket om det, gikk han rett til sjefen sin og spurte: Hva må til? Han ville nemlig ha fagbrev.

– Å ta fagbrev, det er jo en utdanning. Og jeg vil ha utdanning. Det er ikke noe fremtid uten, slår han fast.

Det er to veier til et fagbrev. Enten via videregående skole og lærling, eller gjennom praksiskandidatordningen. Praksiskandidatordningen gjelder voksne som vil avlegge fag/svenneprøve på bakgrunn av praksis i arbeidslivet uten å ha vært lærling. Da må du ha jobbet i minst fem år. Og det hadde Siyyam, som begynte i G4S i 2007.

Selv med erfaring fra bransjen er det ikke bare bare å ta fagbrevet. Først må du bestå en eksamen for praksiskandidater. Så er det fagprøven, der du skal levere en skriftlig oppgave i løpet av 48 timer. Til slutt er det muntlig eksamen.

– Jeg var fryktelig nervøs da jeg skulle ha muntlig eksamen. Det var syv år siden sist. Men da vi først kom i gang gikk det greit, forteller Siyyam.

I tre timer varte muntlig eksamen.

– Jeg ble skikkelig grillet. Du må kunne teorien godt, men samtidig så er erfaring veldig viktig. Jeg vil si at teori er 30 prosent og erfaring 70 prosent, sier Siyyam.

Likevel. Det var verdt det. Han anbefaler alle å ta fagbrevet.

– Å ta fagbrevet er stort for meg. Når sønnen min skal velge linje, da skal jeg vise ham fagbrevet mitt. Og fortelle at det er viktig å ta en utdannelse og få fagbrev.

Vil du vite mer om fagbrev?

Gå inn på www.utdanning.no, og søk på praksiskandidat

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Vil du vite mer om fagbrev?

Gå inn på www.utdanning.no, og søk på praksiskandidat