JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Birgitte Mobekk er sykmeldt fra jobben sin som renholder i ISS. Neste år blir hun uføretrygdet.

Birgitte Mobekk er sykmeldt fra jobben sin som renholder i ISS. Neste år blir hun uføretrygdet.

Jan-Erik Østlie

Renholdere

Birgitte (60) har ikke helse til å jobbe mer: – Jeg har mye smerter

Kvinner har jobber med den største belastningen. Renholder Birgitte Mobekk er en av dem.



22.11.2023
07:00
08.02.2024 14:50

aslak@lomedia.no

Helsa til ISS-renholder Birgitte Mobekk fra Våler i Solør er bare blitt verre siden en operasjon i venstrearmen for fire år siden.

Nå er hun sykmeldt fra jobben sin i Terningmoen leir på Elverum.

Birgitte er blitt erklært arbeidsudyktig av Nav. Fra og med mai neste år er hun hundre prosent ufør.

– Jeg har strittet imot i mange år og brukt lang tid på å godta at det ikke går mer. Jobben har vært som et fristed for meg. Jeg har elsket yrket og kontakten med kollegene mine, sier hun til FriFagbevegelse.  

Tungt yrke

Birgitte Mobekk er ikke et enestående eksempel på at renholderjobben kan være svært krevende.

De aller tyngste yrkene domineres nemlig av kvinner, ifølge svarene fra nærmere 44.000 deltakere i fem levekårsundersøkelser om arbeidsmiljø fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Forskerne Åsmund Hermansen, Espen Dahl og Giang Huong Le har gått gjennom dataene og sett på omfanget av ulike typer fysiske og psykiske belastninger i flere yrker.

I de minst belastende jobbene – det forskerne kaller «kremjobber» – er ni av ti menn.

I den andre enden av arbeidsmarkedet befinner Birgitte seg. Hun har ikke et akademiyrke med nær sagt ingen fysiske byrder.

I yrkene med størst belastning er åtte av ti ansatte kvinner. Her er noen av de yrkene:

• Renholdere i kontorer og offentlige bygg

• Hushjelp og renholdere i private hjem

• Sykepleiere

• Transportarbeidere

– Dette er yrkesgrupper der man går og står mye i løpet av en dag. Det er tunge løft, høye jobbkrav og lite kontroll over hvordan arbeidsoppgavene utføres, sier forsker Espen Dahl.

Voldsomt tidspress

Birgitte har bestandig gått og stått mye som renholder – helt siden den første sommerjobben som 16-åring på Elverum sykehus med langkost og gulvfille til hun ble hundre prosent sykmeldt i mars i år. 

– Tidspresset de siste årene har vært helt forferdelig. Da blir det også lettere å gjøre feil. Derfor er det så viktig at vi beveger og bøyer oss riktig når vi er på jobb, poengterer hun.

Den private delen av renholdsbransjen, som Birgitte har vært en del av siden renholdet i Forsvaret ble satt ut på anbud i 2016, er preget av tøffe konkurranseforhold, der pris vektes tungt ved anbud, og tidspresset har økt, ifølge forskningsstiftelsen Fafo.

I mai neste år, derimot, skal renholderne som gjør rent for Forsvarsbygg i Terningmoen leir overføres fra den private bedriften ISS til Forsvarsbygg. Dermed får disse renholderne staten som arbeidsgiver.

Dobbel byrde

For en renholder er det ikke uvanlig at arbeidsgiver har høye krav til at jobben utføres effektivt. Samtidig har de ansatte liten mulighet til å bestemme hvordan de kan disponere tiden.

Ifølge OsloMet-forskerne har de tyngste yrkene en dobbel byrde: Den fysiske belastningen – i tillegg til å ha liten kontroll over egne arbeidsoppgaver og de høyeste jobbkravene fra arbeidsgiver.

60-årige Birgitte kjenner seg igjen i beskrivelsen.

– Det er verken lett å bli hørt eller å bli møtt med forståelse. Når kundene vil ha rengjøringen nesten kostnadsfritt, føler man seg ikke mye verdt, selv om yrket er definert som samfunnskritisk og ble møtt med stor respekt og anerkjennelse under koronaen, påpeker Mobekk.

Kronisk smertetilstand

Hun snakker om yrket generelt og ikke sin egen arbeidsgiver spesielt. Birgitte er organisert i Arbeidsmandsforbundet og regiontillitsvalgt for ISS i Innlandet. Jobbskjebnene er mange og triste.

– Mens andre har slitt og ikke blitt respektert for den jobben de gjør, har jeg hatt stor fleksibilitet. Ledelsen har tatt hensyn til helsesituasjonen min og gitt meg den friheten jeg trenger, påpeker hun.

Birgitte fått tilrettelagt arbeidshverdagen sin etter hvordan hun føler seg. Hun har nemlig en kronisk smertetilstand som heter fibromyalgi. Tilstanden går veldig utover konsentrasjonen.

– Det ble kalt for febersmerter da jeg var i 20-årene, men alt er blitt verre med årenes løp, sier hun.

Diagnosen gir deg smerter i muskler og sener, og de sprer seg gjerne til ulike deler av kroppen. Birgitte klarte lenge å holde smertene i sjakk, men grensen for hva hun tåler er passert for lengst.

– Setter jeg meg ned og hviler på jobb, kommer smertene jagende med en gang, sier hun.

Det er også kjent at renholderne sliter mer med helsa enn gjennomsnittet av befolkningen.

Mye lest: Disse yrkene har mest helseplager: – Umulig å jobbe til pensjonsalder

Sykdommer og sykefravær

Har du en arbeidshverdag med høye jobbkrav og lite kontroll, er det også større risiko for å bli langtidssykmeldt, ifølge forskerne fra OsloMet. Birgitte føyer seg inn i denne dystre statistikken.

Søvnproblemer, angstsymptomer og depresjon er heller ikke uvanlig for de mest utsatte yrkesgruppene. Dette gjelder både for kvinner og menn.

– En hypotese fra 70-tallet er at du vil utvikle sykdommer og sykefravær dersom du har høye krav på jobb og liten kontroll over arbeidssituasjonen. Det er bekreftet i mange studier, sier Espen Dahl. 

Trine Wiig, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, har selv bakgrunn som renholder og kjenner godt til Birgitte Mobekks helsetilstand.

– Jeg er oppriktig lei meg for at Birgitte ikke kan fortsette i jobben sin, sier Wiig til FriFagbevegelse.

Debatt: Kvinnene som tar de tyngste løftene i samfunnet vårt ender opp som lønns- og pensjonstapere

Forbundssekretær Trine Wiig i Arbeidsmandsforbundet fortviler over arbeidshverdagen til renholderne.

Forbundssekretær Trine Wiig i Arbeidsmandsforbundet fortviler over arbeidshverdagen til renholderne.

Brian Cliff Olguin

Kommer aldri i mål

Forbundet jobber hele tiden med tiltak for å bedre arbeidsforholdene for renholderne. Wiig nevner blant annet sko som skal holde mål og egne seg til bruken og innkjøp av utstyr for at renholderne skal slippe å klatre, bøye seg og stå på knærne.

– Vi klarer aldri å komme i mål, og det skyldes at renholderne har liten grad av selvbestemmelse i hverdagen, sier hun.

Wiig ønsker at helse, miljø og sikkerhet (HMS) skal bli enda mer vektlagt i en anbudsprosess.

Realiteten er at pris og kvalitet trumfer alt.

– Renholdere pådrar seg mer enn muskel- og skjelettskader. Det kan også være skader som skyldes kjemikalier – blant annet astma og allergi på huden, sier hun.

Utstyret til renholderne har ikke utviklet seg nok til å ta unna for de tyngste jobbene.

– De fleste lokalene i Norge er ikke tilrettelagt for automatisert renhold. Renholderne kommer dessverre ikke til å utmerke seg som den friskeste yrkesgruppen i overskuelig framtid, fastslår Wiig.

Denne skaper debatt: Kvinners egen feil at de tjener dårlig, mener Trygve Hegnar

Har vært heldig

Etter operasjonen øverst i venstrearmen for drøyt fire år siden, har Birgitte Mobekk aldri blitt helt bra. Metall og skruer ble operert inn for å stabilisere bruddet. Behandling og opptrening har ikke gjort det noe bedre.

– Jeg har jobbet litt, men ikke greid å gjøre alt som jeg var i stand til før. Jeg har kunnet vaske doer, tørke støv og gjort rent kontorgulv med mopp sammen med en kollega, forteller hun selv.

To dager i uka, og som oftest ikke mer enn tre timer om gangen, har hun utført jobben sin ved Terningmoen etter inngrepet.

ISS har også godtatt at hun har vært der i flere timer uten å gjøre noe vesentlig fordi smertene har vært for store.

– Jeg har hatt en fint kontakt med ledelsen hele veien og vært heldig, medgir hun. 

I en tidligere versjon av denne saken sto det at ni av ti menn har «kremjobber», og at åtte av ti kvinner har yrker med flest typer belastning. Dette ble rettet 22.11 kl. 18.10. Det riktige er at i de minst belastende yrkene er ni av ti ansatte menn, mens i de mest belastende yrkene er åtte av ti ansatte kvinner.

22.11.2023
07:00
08.02.2024 14:50



Mest lest

– Jeg syns det var vanskelig å slutte. Jeg savnet det sosiale ved jobben i mange år. Jeg måtte til slutt godta at sånn var det, forteller Kari-Mette Nymark fra Oslo. Etter å ha prøvd ut mange ulike attføringstiltak for å få fortsette i jobben som hjelpepleier, ga hun til slutt opp.

– Jeg syns det var vanskelig å slutte. Jeg savnet det sosiale ved jobben i mange år. Jeg måtte til slutt godta at sånn var det, forteller Kari-Mette Nymark fra Oslo. Etter å ha prøvd ut mange ulike attføringstiltak for å få fortsette i jobben som hjelpepleier, ga hun til slutt opp.

Yngvil Mortensen

Kari-Mette mistet pensjonstillegg: – Et ran

Fagbevegelsen har hatt oppmerksomhet mot AFP og lønn, men vi må ikke glemme pensjonen gjennom folketrygden, mener Tor Rønning (til venstre) og nestleder Roger Olsen i Fellesforbundets klubb på grossistlageret til Astrup AS i Oslo.

Fagbevegelsen har hatt oppmerksomhet mot AFP og lønn, men vi må ikke glemme pensjonen gjennom folketrygden, mener Tor Rønning (til venstre) og nestleder Roger Olsen i Fellesforbundets klubb på grossistlageret til Astrup AS i Oslo.

Roy Ervin Solstad

Lagerarbeidere advarer: – Mange kommer til å få pensjonssjokk

I dag stopper Bybanen i Byparken i Bergen, men det er planer om ny trase til Åsane. Brandsrud-Rise vil gjerne at den skal gå over Bryggen. - Det er jo finere å kjøre der enn i tunnel, sier han.

I dag stopper Bybanen i Byparken i Bergen, men det er planer om ny trase til Åsane. Brandsrud-Rise vil gjerne at den skal gå over Bryggen. - Det er jo finere å kjøre der enn i tunnel, sier han.

Erlend Tro Klette

– Lønnsmessig er jo dette som å jobbe i Nordsjøen sammenlignet med å kjøre drosje

Sist den norske timelønna var på et så lavt nivå, sammenlignet med konkurrentlandene, var helt tilbake i 2004.

Sist den norske timelønna var på et så lavt nivå, sammenlignet med konkurrentlandene, var helt tilbake i 2004.

Illustrasjonsfoto: Brian Cliff Olguin / Ole Palmstrøm / Håvard Sæbø

To grunner til at årets lønnsøkning blir høy

Ringnes-arbeiderne stemte ja til politisk streik mot den økende makta til dagligvarekjedene. Klubbleder Erik Torkelsen får derimot nei til å gjennomføre streiken fra andre hold.

Ringnes-arbeiderne stemte ja til politisk streik mot den økende makta til dagligvarekjedene. Klubbleder Erik Torkelsen får derimot nei til å gjennomføre streiken fra andre hold.

Erlend Angelo

Frustrerte Ringnes-arbeidere varslet ukelang streik. Da satte LO foten ned

Det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

Dette er LOs viktigste krav foran lønnsoppgjøret

I et rettsforlik går det fram at Ole André Egges arbeidsgiver trekker oppsigelsen.

I et rettsforlik går det fram at Ole André Egges arbeidsgiver trekker oppsigelsen.

Leif Martin Kirknes

Ole André fikk sparken etter Facebook-ytringer. Nå får han jobben tilbake

ORGANISATOR: Salgskonsulent i BCP Norway, Arne J. Aarum, fikk med seg de fleste av kollegene sine og søkte om tariffavtale.

ORGANISATOR: Salgskonsulent i BCP Norway, Arne J. Aarum, fikk med seg de fleste av kollegene sine og søkte om tariffavtale.

Brian Cliff Olguin

Arne fikk et tips av en kollega. Det var verdt over en million kroner i pensjon

– Russland har en egen evne til å gå de mest uventede veiene når det gjelder. I det øyeblikket krigen er over må vi, i samarbeid med våre allierte, finne ut hvordan vi vil nærme oss dette. Vi kan ikke ha noen alenegang, sier Rune Rafaelsen.

– Russland har en egen evne til å gå de mest uventede veiene når det gjelder. I det øyeblikket krigen er over må vi, i samarbeid med våre allierte, finne ut hvordan vi vil nærme oss dette. Vi kan ikke ha noen alenegang, sier Rune Rafaelsen.

Helge Rønning Birkelund

Han kjempet for et godt naboskap med Russland. Nå er Rune (69) bare fortvilet

Overgangsalderen kan være slitsomt. Likevel gjøres det ikke mye for å tilrettelegge for kvinnene i den.

Overgangsalderen kan være slitsomt. Likevel gjøres det ikke mye for å tilrettelegge for kvinnene i den.

Brian Cliff Olguin

Anne var på toppen av karrieren. Så kom overgangsalderen

– Først tenkte jeg bare «hva er det du snakker om». En Tesla i vannet er jo ikke noe man hører om hver dag, sier Nicholay Nordahl. 1. februar reddet han to personer fra en synkende Tesla i Oslofjorden.

– Først tenkte jeg bare «hva er det du snakker om». En Tesla i vannet er jo ikke noe man hører om hver dag, sier Nicholay Nordahl. 1. februar reddet han to personer fra en synkende Tesla i Oslofjorden.

Brian Cliff Olguin

Nicholay ble redningsmann da Teslaen havna i fjorden

To oljearbeidere jobbet store deler av arbeidstiden sin som innleid på et flerbruksfartøy, men fikk ikke like vilkår som de fast ansatte. Nå har de fått medhold i retten om at de skulle fått det. Bildet er av flerbruksfartøyet «North Sea Gigant» og er kun ment som illustrasjon.

To oljearbeidere jobbet store deler av arbeidstiden sin som innleid på et flerbruksfartøy, men fikk ikke like vilkår som de fast ansatte. Nå har de fått medhold i retten om at de skulle fått det. Bildet er av flerbruksfartøyet «North Sea Gigant» og er kun ment som illustrasjon.

Arkivfoto: Vigdis Askjem (Illustrasjon)

To oljearbeidere fikk lavere lønn enn kollegaene. Nå får de flere hundre tusen i erstatning

– Vi har råd til å la være å ta innover oss hva energi faktisk koster, sa Statnett-direktør Hilde Tonne i podkasten Stavrum & Eikeland.

– Vi har råd til å la være å ta innover oss hva energi faktisk koster, sa Statnett-direktør Hilde Tonne i podkasten Stavrum & Eikeland.

Leif Martin Kirknes

Hvis Statnett-sjefen fikk velge, hadde strømstøtten blitt fjernet

– Sosialarbeidere kan godt være en litt stoltere profesjon, sier Hilma Nikolaisen.

– Sosialarbeidere kan godt være en litt stoltere profesjon, sier Hilma Nikolaisen.

Fartein Rudjord

Hilma Nikolaisens historie er ikke om en traumatisert alenemor – men «systemet» gjorde det tungvint

UT AV VESTBREDDEN: UNI Global Union-leder Christy Hoffman vil ha Oljefondet ut av okkuperte områder.

UT AV VESTBREDDEN: UNI Global Union-leder Christy Hoffman vil ha Oljefondet ut av okkuperte områder.

Brian Cliff Olguin

20 millioner arbeidere fra 150 land med Palestina-krav til Oljefondet

LO-leder Peggy Hessen Følsvik peker mener det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik peker mener det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år.

Leif Martin Kirknes

LO-lederen er klar for ny storstreik

SLOSSING PÅ JOBB: Har man lyst til å miste jobben, er slossing i arbeidstida en vei å gå. Bortsett fra om du spiller hockey. Som oftest ender dette bare med utestengelse resten av kampen. I noen tilfeller kan man bli utestengt flere kamper, men man havner ikke i NAV-køen. De holder på til de deiser i isen. Eller til en gir seg. Det siste skjer aldri. Her er det Jørgen Karterud (VIF) og Alexander Bonsaksen (Frisk) som gjør opp. Bonsaksen er forøvrig tidligere VIF-spiller.

SLOSSING PÅ JOBB: Har man lyst til å miste jobben, er slossing i arbeidstida en vei å gå. Bortsett fra om du spiller hockey. Som oftest ender dette bare med utestengelse resten av kampen. I noen tilfeller kan man bli utestengt flere kamper, men man havner ikke i NAV-køen. De holder på til de deiser i isen. Eller til en gir seg. Det siste skjer aldri. Her er det Jørgen Karterud (VIF) og Alexander Bonsaksen (Frisk) som gjør opp. Bonsaksen er forøvrig tidligere VIF-spiller.

André Kjernsli

Vålerenga-spiller og tillitsvalgte Thomas: – Jeg får betalt for å leke

NTL-leder Kjersti Barsok mener de statsansatte må ha like tariffavtaler framover.

NTL-leder Kjersti Barsok mener de statsansatte må ha like tariffavtaler framover.

Leif Martin Kirknes

Staten har ikke kontroll på lønnsutgiftene sine, mener forbundsleder

Magne Brekken og Wirginia Laszcych jobber som overinspektører i Arbeidstilsynet. Det er en trygghet å være to når de er ute på tilsyn.

Magne Brekken og Wirginia Laszcych jobber som overinspektører i Arbeidstilsynet. Det er en trygghet å være to når de er ute på tilsyn.

Martin Guttormsen Slørdal

Magne og Wirginia bruker kunstig intelligens for å avsløre skurker

«Mange slitere i arbeidslivet må vente til 2024 med å få ekstrapensjonen AFP», skrev vi i Arbeidsmanden i 2022. Nå er det høyst uklart når hullene i AFP-ordningen skal tettes, sånn at arbeidsfolk ikke mister AFP.

«Mange slitere i arbeidslivet må vente til 2024 med å få ekstrapensjonen AFP», skrev vi i Arbeidsmanden i 2022. Nå er det høyst uklart når hullene i AFP-ordningen skal tettes, sånn at arbeidsfolk ikke mister AFP.

Erlend Angelo

Heller ikke i 2024 blir ny AFP en del av lønnsoppgjøret


Flere saker