JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Madla militærleir har vært arbeidsplassen til Inger Karin de siste fem årene.

Madla militærleir har vært arbeidsplassen til Inger Karin de siste fem årene.

Forsvarsbygg. Innfelt: privat

Slutt på anbud

Inger Karin får høyere pensjon når renholderne tas tilbake til staten

Alle renholdere som gjør rent på militære anlegg, skal igjen få staten som arbeidsgiver. Det betyr også et bytte av tariffavtale.

20.11.2023
13:19
21.11.2023 11:15

ane.borrud@lomedia.no

11. desember skal renholderne som gjør rent for Forsvarsbygg i Rogaland og Agder overføres fra private renholdsbedrifter til Forsvarsbygg.

De er først ute i en prosess som skal fullføres neste år. Totalt får rundt 400 renholdere staten som arbeidsgiver.

Renholder Inger Karin Lima Jørgensen er en av dem som skal over til Forsvarsbygg om noen uker.

Hun har vært ansatt i ISS i 25 år, de siste fem av dem som renholder i Madla militærleir i Stavanger kommune.

Slutt på anbud: 400 renholdere ble overført til private firmaer: Ina-Lill hjelper dem tilbake

Blandede følelser

– Det har vært en prosess med blandede følelser. Jeg har vært i ISS over halve livet, og bedriften har vært en god arbeidsgiver. Så min første reaksjon var: Nei, dette har jeg ikke lyst til, forteller 44-åringen.

Samtidig ser Jørgensen at Forsvaret er en trygg og god arbeidsplass. Og hun stortrives i Madlaleiren.

– Vi blir satt veldig pris på, og det er en fantastisk plass å jobbe. Jeg føler en tilhørighet til leiren og områdene jeg gjør rent – så nå er jeg klar, sier hun.

Håper arbeidsmengden går litt ned

Overføringen av renholderne skjer som en virksomhetsoverdragelse. Det betyr at den nye arbeidsgiveren må betale samme lønn som de hadde fra før, og at renholderne beholder sin ansiennitet.

De går også fra å følge renholdsoverenskomsten for private renholdsbedrifter som ISS er bundet av, over til statens tariffavtale.

Mange av renholderne som har vært medlemmer i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF), blir overført til Norsk Tjenestemannslag (NTL), LO-forbundet som organiserer ansatte i staten. 

Jørgensen har allerede signert kontrakten med Forsvarsbygg. Hun er spent.

– Vi vet ikke så mye ennå. Om vi skal fortsette på de samme områdene, om vi blir flere ansatte og om hvordan arbeidsdagen blir.

Hun og kollegaene hennes håper at arbeidsmengden skal gå litt ned, og at de skal få litt mer tid på hver arbeidsoppgave.

– For eksempel så håper vi at tiden for å vaske et toalett skal øke fra tre til fem minutter. Sånne ting, forklarer hun.

Får bedre pensjon

Et stort pluss for renholderen er at pensjonen i staten er bedre enn i det private.

I ISS satte bedriften av et innskudd tilsvarende 2 prosent av lønna til obligatorisk tjenestepensjon (OTP), mens i staten blir det satt av 5,7 prosent til pensjonssparing

I tillegg gir statens pensjonsordning utbetaling resten av livet, mens OTP-en er begrenset til de ti første årene som pensjonist.

– Pensjonen i staten kan ikke sammenlignes med den vi har i dag. Det er helt klart en av hovedfaktorene som gjør at valget om å bytte arbeidsgiver ikke var så vanskelig.

– Det er viktig ikke å bare tenke på dagen i dag, men framover og sikre at du har noe den dagen du ikke skal jobbe mer, sier hun.

Ved en virksomhetsoverdragelse kan en arbeidstaker reservere seg mot å bli med over til den nye arbeidsgiveren. Men det er ingen garanti for at den gamle arbeidsgiveren har jobb til deg når de har mistet oppdrag.  

Derfor blir pensjonen bedre

Stine Nordgren Johannessen, fungerende seksjonsleder for HR i Forsvarsbygg, forklarer litt nærmere:

– Tallene for pensjon i privat sektor og i staten er ikke helt sammenlignbare, fordi levealdersjusteringen blir gjort ulikt i offentlig og privat pensjon. Normalt vil man si at den offentlige satsen på 5,7 prosent tilsvarer den beste sparesatsen i privat sektor på 7 prosent. De som er født i 1962 eller tidligere, vil bli tatt opp i den gamle offentlige pensjonsordningen, som ikke har sparesatser på samme måte, sier hun i en e-post.

Stine Nordgren Johannessen, fungerende seksjonsleder for HR i Forsvarsbygg

Stine Nordgren Johannessen, fungerende seksjonsleder for HR i Forsvarsbygg

Forsvarsbygg

Jørgensen vil også gå over fra privat AFP, til offentlig AFP. Det er to helt forskjellige ordninger.

– Dagens offentlige AFP er en førtidspensjonsordning, og ikke en tilleggspensjon som den private AFP-ordningen. Grovt sett vil alle renholdere som har tjent over cirka 240.000 i året de ti siste årene ha krav på offentlig AFP fra fylte 62, uavhengig av hvor lenge de har jobbet i staten, skriver Johannessen.

Regler under endring

Hva slags AFP-ordning Jørgensen faktisk kommer til å få om rundt 20 år, er det ingen som vet.

– Det er foreslått at dagens AFP-ordning i staten snart vil bli erstattet av en ny offentlig AFP-ordning gjeldende fra 1963-kullet og yngre. Den nye ordningen er ment å være tilsvarende den private AFP-ordningen, med de samme vilkårene. Sannsynligvis vil denne endringen bli behandlet av Stortinget i løpet av neste år, skriver seksjonslederen for HR i Forsvarsbygg.

Hun forklarer at hvis reglene blir vedtatt slik som foreslått, vil renholderne ta med seg ansiennitet fra den private AFP-ordningen over til den offentlige.

– I så fall vil ingen av renholderne miste AFP-muligheten på grunn av overføringen. Avhengig av hvilke vilkår som blir vedtatt, kan det likevel være at ansatte som er født i 1963 eller 1964 må jobbe noe lenger enn til fylte 62 år før de kan ta ut den nye, offentlige AFP-en.

Det skyldes ifølge Johannessen et foreslått krav om at man må ha vært i en offentlig stilling i tre år før man kan ta ut ny, offentlig AFP.

Mistet millioner i forrige runde

Ved forrige runde, da renholdet ble privatisert, var ikke alt like rosenrødt.

Det var Solberg-regjeringen som høsten 2014 annonserte at Forsvarsbygg ikke lenger skulle utføre renholdet på landets militære anlegg, men at det skulle konkurranseutsettes. Renholderne ville miste staten som arbeidsgiver, og isteden bli ansatt i private renholdsbedrifter.

Etter hvert ble det klart at konsernet ISS vant kontrakten med Forsvarsbygg, og selskapet tok over renholdet fra 25. april 2016. Da ble 210 av renholderne overført til ISS i en virksomhetsoverdragelse.

På høsten 2016 stevnet rundt 60 renholdere ISS for retten, for å beholde blant annet særalderspensjon og offentlig AFP. Flere av dem som ble overført til ISS hadde så høy alder at de ikke ville rekke å tjene opp rett til privat AFP hos ISS.

For å få AFP i det private, må en ha jobbet i bedriften i sju av de siste ni årene. De som var 55 år eller eldre da ISS overtok renholdet, mistet retten til å gå av med AFP.

Saken gikk helt til Høyesterett, der renholderne tapte.

Tror ikke på ny privatiseringsrunde

I Hurdalsplattformen lovet Støre-regjeringen at renholdet i Forsvaret igjen skal utføres av ansatte i Forsvarsbygg. Det er den prosessen som nå skal fullføres i løpet av 2024.

Hvor renholderne som gjør rent for i Forsvaret skal være ansatt, har altså vært et politisk spørsmål.

Hårek Elvenes, forsvarspolitisk talsperson i Høyre, sier i en e-post til Arbeidsmanden at det er viktig for Høyre å få mest mulig kampkraft ut av hver krone som brukes i forsvarssektoren.

– Regjeringen vil neste år bruke over 76 millioner kroner på å statliggjøre renholdet i Forsvaret. Høyre mener pengene heller kunne blitt brukt på andre forsvarsmål, for eksempel bemanning, øving og ammunisjon. Nøyaktig hvordan vi vil organisere dette ved et regjeringsskifte må vi få komme tilbake til, skriver han.

Inger Karin Lima Jørgensen kan ikke tro at Høyre vil ta en ny runde med privatisering av renholdet i Forsvaret dersom de kommer til makta.

– Jeg tenker at nå har de prøvd – og det fungerte ikke. Og det er brukt så mye ressurser og penger på først å privatisere og så tilbakeføre til staten, at det umulig kan lønne seg å gjøre det en gang til.

Renholdet i Forsvaret

Før 2014 var det Forsvarsbygg som hadde ansvaret for renholdet i Forsvaret.

I 2016 ble renholdet konkurranseutsatt. Det var det Høyre/FrP-regjeringen som bestemte.

Da Ap/Sp-regjeringen tok over i 2021, skrev de i sin regjeringserklæring (Hurdalsplattformen) at privatiseringen av renholdet i Forsvaret skulle reverseres.

Om lag 400 ansatte skal over fra ISS, Toma og Proff Renhold til Forsvaret.

Rogaland og Agder er først ut. Renholderne der blir ansatt i staten 11. desember i år.

I løpet av 2024 skal prosessen være ferdig.

20.11.2023
13:19
21.11.2023 11:15

Renholdet i Forsvaret

Før 2014 var det Forsvarsbygg som hadde ansvaret for renholdet i Forsvaret.

I 2016 ble renholdet konkurranseutsatt. Det var det Høyre/FrP-regjeringen som bestemte.

Da Ap/Sp-regjeringen tok over i 2021, skrev de i sin regjeringserklæring (Hurdalsplattformen) at privatiseringen av renholdet i Forsvaret skulle reverseres.

Om lag 400 ansatte skal over fra ISS, Toma og Proff Renhold til Forsvaret.

Rogaland og Agder er først ut. Renholderne der blir ansatt i staten 11. desember i år.

I løpet av 2024 skal prosessen være ferdig.
Mest lest

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.

Håvard Sæbø

Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast

Tore Kristiansen / VG

Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Nam Y. Huh / AP / NTB

Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Tormod Ytrehus

De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener

I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.

I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.

Sebastian Christiansen / Forsvaret

Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

Ole Palmstrøm

Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene

Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.

Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.

Jan-Erik Østlie

Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening

Ole Palmstrøm

FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre

Yara-direktør og president i NHO,  Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

REUTERS/Victora Klesty

Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet

Erlend Angelo

Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

Ørn E. Borgen / NTB

Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten

Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.

Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.

Colourbox

Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på

BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.

BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.

Espen Solli

Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden

TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit. 

TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit. 

Berit Baumberger

Skitbyen-Berit med ti råd til Nav

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Colourbox

Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Anne Marthe Vestre Berge

Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt

Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.

Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.

Martin Guttormsen Slørdal

Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

Sissel M. Rasmussen

Drikker du for mye med kollegaene dine?

Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.

Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.

Ylva Lie Bjerke

Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen


Flere saker