JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vekter-streiken:

Vekter Thorbjørn (31) streiker for lærlingene: – Småpengene bryr jeg meg ikke om. Lærlingene er framtida

Thorbjørn Didriksen jobber som billettkontrollør for Securitas i Bergen. Nå streiker han for de alle mest sårbare i vekteryrket.
KAMP: Thorbjørn Didriksen er vekter for Securitas og jobber til vanlig som billettkontrollør blant annet på Bybanen. Nå er han i streik sammen med 419 andre vektere organisert i Norsk Arbeidsmandsforbund.

KAMP: Thorbjørn Didriksen er vekter for Securitas og jobber til vanlig som billettkontrollør blant annet på Bybanen. Nå er han i streik sammen med 419 andre vektere organisert i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Privat

merete.holtan.garte@lomedia.no

– De fleste nye i vaktbransjen blir behandlet som poteter – de blir plassert rundt overalt hvor det er behov for å dekke inn vakter. Sånn skal ikke lærlinger behandles. De har et opplæringsprogram de skal gjennom, sier Thorbjørn Didriksen.

Les også: – Vi har vært et lavlønnsyrke altfor lenge

– Tenker ikke lenger enn til nesetippen

Han er 31 år og har jobbet som vekter siden 2011, den siste tiden som billekontrollør på alt fra Bybanen til buss og båt. Men nå er han i streik. Onsdag 16. september tok Arbeidsmandsforbundet 420 vektere ut av arbeid etter brudd i meklingen med NHO Service og Handel, med krav om høyere lønn, en annen regulering av helg- og nattarbeid og å se på ufrivillig deltid i bransjen.

I tillegg krever vekterne at de tillitsvalgte skal involveres tettere i oppfølgingen av lærlinger.

– Småpengene bryr jeg meg ikke om. Men at lærlingene skal behandles på lik linje med oss andre arbeidstakere, det er ekstremt viktig for meg. De er framtida for bransjen – en bransje vi skal kunne stå i. Hvis ikke bedriftslederne ser det, tenker de ikke lenger enn til nesetippen, der de ser bonusene sine, sier Thorbjørn Didriksen.

Fikk du med deg denne? Securitas-sjefen tjener ti ganger mer enn en vanlig vekter

Dekker Bergen med streikevakter

Med lik behandling mener han hovedsakelig at lærlingene skal kunne involvere de tillitsvalgte for å få en forutsigbar turnus.

– De skal kunne vite arbeidstidene sine på lik linje med oss andre, og skal ikke bli plassert rundt over alt for å dekke inn vakter, gjentar Securitas-vekteren.

Vi treffer han på telefonen på streikekontoret i Bergen, hvor aktiviteten koordineres i henhold til smittevern.

– Vi har 45 vektere ute på streikevakter nå, fra Knarvik nord til Lagunen i sør. Vi sprer oss, men dekker hele Bergen.

Thorbjørn Didriksen tror og håper på en god løsning for vekterne i tariffoppgjøret – en happy ending. Onsdag denne uken tas ytterligere 389 vektere i Arbeidsmandsforbundet ut i streik dersom partene ikke blir enige.

– Vi satser på at vi kommer til forhandlingsbordet og får gjennom det vi krever, sier Thorbjørn Didriksen.

Lærlingpodcast

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse