JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vektere uten tariffavtale ble brukt på LO-arrangement. Nå legger Securitas seg flat

Norsk Arbeidsmandsforbund har flere ganger varslet om at vektere uten tariffavtale er blitt brukt i Folkets Hus i Oslo. Nå tar Securitas skylda.
FOLKETS HUS: Securitas beklager at de har sendt vektere uten tariffavtale til Oslo Kongressenter og LO-advokatenes jubileumsmiddag. Dette bildet er tatt ved en annen anledning.

FOLKETS HUS: Securitas beklager at de har sendt vektere uten tariffavtale til Oslo Kongressenter og LO-advokatenes jubileumsmiddag. Dette bildet er tatt ved en annen anledning.

Tormod Ytrehus

merete.holtan@lomedia.no

I september holdt LOs juridiske avdeling jubileumskonferanse i Oslo Kongressenter, også kalt Folket Hus. Senteret er blant annet eid av LO og kan sies å være fagbevegelsens storstue.

Under middagen var det vektere fra PSS Securitas som sto for vaktholdet, et datterselskap av Securitas og som ikke har tariffavtale.

Knut-Johannes Berg, som selv er vekter og mangeårig tillitsvalgt i Norsk Arbeidsmandsforbund, var en av flere representanter fra forbundet til stede på middagen.

Han reagerte sterkt på at PSS-vektere igjen ble brukt i Folkets Hus – attpåtil på et arrangement for LOs egne folk. Det samme skjedde nemlig under LO-kongressen i juni.

Den gangen ba Arbeidsmandsforbundet LO om å gi klar instruks til Kongressenteret om at PSS Securitas ikke skal brukes i Folkets Hus.

Securitas: – Vi beklager

LO svarte at organisasjonen har tatt saken opp med Kongressenteret, og at det i kjølvannet av den dialogen ble «iverksatt tiltak som skulle forhindre lignende hendelser i fremtiden.» 

Arbeidsmanden tok kontakt med Oslo Kongressenter for å høre hva som var skjedd: Var det hele en glipp fra Kongressenterets side, var det vanskelig å få tak i annen kvalifisert arbeidskraft til middagen eller var ikke instruksen fra LO tydelig nok?

Nå sier Securitas at feilen er deres. I en epost til Arbeidsmanden skriver Øyvind Halnes i markeds- og kommunikasjonsavdelingen dette:

«Vi kan ikke annet enn å beklage, Oslo Kongressenter har vært tydelige i sin bestilling i forbindelse med dette oppdraget. Det var ingen tvil om at de bestilte et oppdrag som ikke involverte vektere fra PSS til dette arrangementet. Vi anså våre rutiner som gode nok i forbindelse med bestillinger fra Oslo Kongressenter, men erfaring viser nå behov for ytterligere innskjerpelser fra vår side.»

Halnes legger til:

«I fremtidige bestillinger skal det foreligge en ekstra kontrollrutine, som allerede er avtalt med Oslo Kongressenter for å hindre at denne type feil gjentar seg. Igjen, vi beklager det inntrufne!»

Lønn: Dette er den nye lønna til vekterne

– Klassisk unnskyldning

Det var etter LO-kongressen i juni i år at Arbeidsmanden første gang skrev om saken. Kongressen er LOs øverste bestemmende organ og samler folk fra fagbevegelsen over hele landet.

I døra ble disse møtt av vektere fra PSS Securitas, som altså ikke har tariffavtale. Det betyr at arbeidsgiver- og arbeidstakersiden i selskapet ikke har inngått noen forpliktende avtale som regulerer lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte, stikk i strid med det LO ønsker.

Norsk Arbeidsmandsforbund har gjentatte ganger – også i saker som ikke har noe med Oslo Kongressenter å gjøre – opplevd at vaktselskapet leverer anbud i eget navn for så å sette inn datterselskapet PSS.

Når den mangeårige tillitsvalgte Knut-Johannes Berg hører beklagelsen fra Securitas, sier han dette:

– Dette er en klassisk unnskyldning fra Securitas. Jeg opplever at de gir blaffen så lenge de slipper unna med å sette inn PSS. Hvis de blir tatt, sier de unnskyld.

– Ser ut til at LO har gitt tydelig beskjed

Arbeidsmandsforbundet har tidligere rettet kritikk mot LO for ikke å ha tatt tak i Kongressenterets praksis.

– Nå har LO fått «pepper» for dette flere ganger, men tar fremdeles ikke saken på alvor, sa Knut-Johannes Berg etter LO-advokatenes middag.

– Denne gangen ser det ut til at LO har gitt tydelig beskjed, sier den tillitsvalgte nå.

– Nye rutiner er gått opp

Securitas er blitt kjent med kritikken fra Knut-Johannes Berg. Øyvind Halnes i markeds- og kommunikasjonsavdelingen skriver dette på epost:

«Securitas AS er et selskap med 3.500 ansatte i Norge, vi er en del av et konsern med 350.000 ansatte i 45 land og våre verdier – ærlighet, hjelpsomhet og vaktsomhet – står øverst på agendaen i alt vi foretar oss. Ja, feil forekommer i alle selskaper, også hos oss. Da handler det om evne til å rydde opp. Dette gjøres i form av hyppig dialog med våre kunder. Som nevnt er allerede nye rutiner gått opp med Oslo Kongressenter, nettopp for å hindre at denne type feil gjentar seg.

 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse