JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen

Vektere uten tariffavtale sto for vaktholdet på LO-kongressen

– De har frekkhetens nådegave, sier Arbeidsmandsforbundets Knut-Johannes Berg om at Securitas sendte vektere uten tariffavtale til LO-kongressen.
Securitas forklarer at de ikke fanget opp hvem som var kunden da de satte inn uorganiserte vektere på LO-kongressen.

Securitas forklarer at de ikke fanget opp hvem som var kunden da de satte inn uorganiserte vektere på LO-kongressen.

Martin Guttormsen Slørdal

merete.holtan@lomedia.no

LO jobber for at alle arbeidstakere skal ha tariffavtale. Derfor var det med hevede øyenbryn deltakerne på LO-kongressen så at vektere med logoen PSS Securitas møtte dem i døra.

– Det var et slag i magen. Jeg tok det som en fornærmelse, sier Knut-Johannes Berg, som er hovedtillitsvalgt i Avarn Security og delegat for Norsk Arbeidsmandsforbund på kongressen.

PSS Securitas er et datterselskap av Securitas AS, som ikke har tariffavtale. I praksis betyr dette at arbeidsgiver- og arbeidstakersiden i selskapet ikke har inngått noen forpliktende avtale om regler som regulerer lønns- og arbeidsvilkår.

– Utenfor sto det demonstranter

Kritikken fra Knut-Johannes Berg er rettet mot Securitas AS. LOs administrasjon hadde nemlig sørget for å inngå avtale med moderselskapet Securitas om vaktholdet, som de vet er bundet av tariffavtale.

Når vektere fra PSS dukket opp i Oslo Kongressenter på åpningsdagen 30. mai, ble også arrangøren tatt på senga.

– Vi var ganske tydelige på at vekterne fra PSS ikke kunne være der, men måtte jo ha sikkerheten på plass. Utenfor Kongressenteret sto det demonstranter og innenfor var statsministeren, sier informasjonssjef i LO, Trond Gram, til Arbeidsmanden.

Roser rask reaksjon

Arrangøren ordnet imidlertid opp i saken. Tirsdag 31. mai, på dag to av kongressen, var det vektere fra Securitas som møtte delegatene i døra. Knut-Johannes Berg fra Arbeidsmandsforbundet roser LO for å ha reagert raskt, og sendt vekterne fra PSS Securitas hjem.

– LO tok ansvar og ryddet opp. De la skikkelig press på Securitas så de kom med nye mennesker tirsdag morgen. Det er jeg takknemlig for.

Det hører med til historien at Oslo Kongressenter er en del av Oslo Kongressenter Folkets Hus AS, og at selskapets eiere foruten Sparebank 1 Østlandet, er LO og Fellesforbundet.

Historien gjentar seg

Knut-Johannes Berg er derimot lite fornøyd med Securitas, som valgte å sette inn vektere fra datterselskapet til et arrangement som LO-kongressen. Han viser til tidligere trøbbel med konstellasjonen Securitas og PSS, sist under vekterstreiken i 2020.

To måneder ut i streiken ble det nemlig klart at Securitas i storbyene Oslo og Bergen brukte PSS til å gjøre jobben for organiserte vektere i streik.

– Vi opplever gjentatte ganger at Securitas leverer anbud som seg selv for så å sette inn datterselskapet til å gjøre jobben til en lavere kostnad. De ødelegger det seriøse arbeidslivet de i utgangspunktet selv skal være en del av, kommenterer Knut-Johannes Berg, og legger til:

– At Securitas faktisk tør å gjøre det – i Folkets Hus – på LO-kongressen, viser at de har frekkhetens nådegave.

Les også: Flere mener LO-kongressen er udemokratisk: – Man får knapt respons på innleggene

Et spørsmål om tillit

Etter streiken i 2020 var stemningen kjølig mellom arbeidsgiver- og arbeidstakersiden innenfor vaktbransjen. Siden det har tilliten gradvis bygget seg opp, mener Knut-Johannes Berg. Han forteller at administrerende direktør i Securitas, Martin Holmen, personlig tok ham i hånden etter årets oppgjør.

– Han takket for tilliten vi på arbeidstakersiden har gitt dem. Nå er jeg ikke spesielt fornøyd med hvordan Holmen har forvaltet den tilliten, sier Berg.

Securitas: – Vi beklager

Arbeidsmanden har spurt Securitas om hvorfor selskapet satte inn PSS-vektere på LO-kongressen, og bedt om en kommentar fra administrerende direktør Martin Holmen på kritikken fra Knut-Johannes Berg.

I en epost svarer Securitas, ved HR-direktør Gert Erik Engelien, dette:

«Gjennom vår avtale med Oslo Kongressenter har Securitas jevnlig leveranser av ekstrabestillinger til arrangementer, og i våre leveranser har vi avtalt muligheter for bruk av PSS Securitas som underleverandør. I disse leveransene følger det av avtalen at personellet skal minst ha tilsvarende vilkår som følger av vekteroverenskomsten. Slik ble det også gjort denne gangen.

Oslo Kongressenter kjører ofte er store arrangementer med alkoholservering som vårt datterselskap har spisskompetanse på. Dette, kombinert med stor etterspørsel etter våre tjenester og en utfordrende bemanningssituasjon, har gjort at vi ved enkelte tilfeller har kjøpt tjenester fra PSS Securitas for å være i stand til å levere på ekstraoppdragene.

Ved bestilling til dette arrangementet hadde vi dessverre ikke fanget opp spesifikasjoner knyttet til hvem som var Oslo Kongressenter sin kunde, og ekstrabestillingen ble derfor håndtert på normal måte, hvor vi etter å ha kartlagt egne muligheter internt har bestilt vektere fra PSS Securitas. Vi beklager dette, og så snart vi ble gjort oppmerksom på situasjonen omprioriterte vi egne vektere.

Vi har et etablert og godt samarbeid med fagforeningene i Securitas og har en god og respektfull dialog i det daglige arbeidet. Vi vil derfor følge opp denne saken med våre sentrale tillitsvalgte.»

Les også: Feber, sjokk og nederlag: Hør historien om det dramatiske EU-vedtaket i 1994

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse