Vekterne i Arbeidsmandsforbundet er nå inne i sin tiende streikeuke. Konflikten med arbeidsgiversida tilspisser seg.
Jan-Erik Østlie
Vekterstreiken på vei inn i sin 11. uke
Securitas er ikke interessert i å finne en løsning på streiken, hevder vekterne
Securitas tjener penger på å sette inn vektere for å gjøre jobben til folk i streik og stresser ikke med å få løst konflikten, hevder Terje Mikkelsen i Arbeidsmandsforbundet.
aslak@lomedia.no
I den mer enn to måneder lange vekterstreiken begynner det nå å tilspisse seg mellom vekterne i Arbeidsmandsforbundet (NAF) og Securitas på arbeidsgiversida.
I Oslo og Bergen har Securitas brukt datterselskapet Securitas PSS til å gjøre jobben for organiserte vektere i streik. Hensikten er å sørge for at kunder ved kjøpesentrene overholder smittevernreglene, men samtidig blir vaktselskapet også beskyldt for å ta på seg flere arbeidsoppgaver.
Siste: Dette skjer i vekterstreiken nå
Går vekterstreiken mot slutten? – Vi står ikke så langt fra hverandre, sier leder i Arbeidsmandsforbundet
Registrerer stor aktivitet
En tillitsvalgt i Securitas i Bergen, som ønsker å være anonym, bekrefter at det ikke bare er ved ekstra innsats på grunn av smittevern det er satt inn vektere fra datterselskapet PSS. Det gjelder også generelt der vektere er tatt ut i streik. Det synes Arbeidsmandsforbundet er ekstremt betenkelig.
– Det virker som om vekterne i PSS er veldig aktive for tida og får mye oppdrag. Med tanke på at PSS er hundre prosent eid av Securitas, er det også grunn til å tro at Securitas får store inntekter fra datterselskapet. Det kan også være årsaken til at Securitas ikke er så stresset med å finne en løsning på streiken, sier Terje Mikkelsen, forbundssekretær i NAF, til FriFagbevegelse.
Beskyldes for streikebryteri: Securitas setter inn uorganiserte vektere for å gjøre jobben til folk i streik
I tillegg til at Securitas tjener penger gjennom sitt heleide datterselskap, mottar de også støtte fra streikefondet til NHO.
Påstandene om at Securitas og PSS snor seg unna streikebryteri under vekterstreiken, er tidligere blitt omtalt av e24.no. På grunn av de ekstraordinære smitteverntiltakene i forbindelse med koronaen, er butikker så vel som kjøpesentre i Oslo og Bergen pålagt å ha nødvendig vakthold.
For å påse at disse tiltakene blir etterlevd har løsningen vært å ta inn ekstra vektere og annet servicepersonell. For Ole Martin Karlsen, hovedtillitsvalgt i Avarn Security, er dette i gråsonen av streikebryteri.
Ekstra innsats flere steder
E24.no har fått bekreftet at Olav Thon-gruppen i Bergen og Oslo så vel som Sandvika storsenter i Oslo har leid inn vektere fra PSS. Karlsen opplever at vekterne gjør mer enn bare å drive med smittevern.
Det samme gjør forbundssekretær Terje Mikkelsen i NAF. Det faktum at vekterne fra PSS skal ha påtatt seg flere av de samme arbeidsoppgavene som vekterne i streik, synes han er veldig ukollegialt.
– Det er en av de største aktørene i konflikten som gjør dette. Derfor er det merkelig at ikke flere reagerer. PSS står utenfor arbeidslivet både på arbeidstakersida og arbeidsgiversida, påpeker han.
Historisk: Vekterne har streiket i to måneder. Kun tre streiker de siste 25 årene har pågått lenger
Fra Bergen får FriFagbevegelse bekreftet at oppdragene for PSS også strekker seg utover smittevern. Vektere fra PSS, som ikke har tariffavtaler for sine ansatte, skal ha gjort de samme arbeidsoppgavene for vektere i streik både ved kjøpesentre, i butikker og ved byens vinmonopol. Stedene som blir nevnt er Laksevåg senter, Gullgruven og flere ikke navngitte butikker i sentrum.
– Jeg har ingen grunn til å betvile de opplysningene. Tillitsvalgte lokalt har som regel veldig god oversikt over hva som foregår i nærområdet. Vi har også fått oversendt vaktlister og dokumentasjon på at vektere fra PSS blir satt inn både her og der, påpeker Terje Mikkelsen.
Kritiske til Securitas
– PSS har utvilsomt mye å gjøre under streiken. Det at disse vekterne i tillegg gjør mye av det som vekterne i streik vanligvis gjør, undergraver streikevåpenet vi har og hele hensikten med denne arbeidskampen. Dette er datterselskapet til en av de største partene i konflikten, sier han.
Innsikt: Seks punkter som forklarer hvorfor vekterne streiker
Arbeidsmandsforundet har i lenge tid vært kritiske til Securitas. Det har også kommet til uttrykk tidligere. Da forbundet i midten av november ga NHO Service og Handel et nytt tilbud i håp om få en løsning, ble det ikke lagt skjul på hva forbundet synes om arbeidsgiversida.
I en melding som ble sendt ut til de 4.500 vekterne som er organisert i forbundet, ble det påstått at det kun var Securitas som holdt igjen. Tilbudet fra Arbeidsmandsforbundet ble nemlig ikke godtatt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Terje Mikkelsen er forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet. Han beskylder Securitas for å holde igjen i streiken.
Eirik Dahl Viggen
Slik svarer arbeidsgiversida
FriFagbevegelse har informert PSS Securitas om utspillet fra NAF og det forbundssekretær Terje Mikkelsen hevder, men driftsleder Christofer Næsheim nøyer seg med å svare at «vi følger arbeidslivets regler og kjenner oss ikke igjen i disse påstandene».
Regiondirektør Dorothy Billett i Securitas avviser at det settes inn vektere fra PSS Securitas for å gjøre arbeidet som vektere i streik skulle ha gjort.
– Vekterne fra PSS Securitas leverer flere steder i landet tjenester knyttet til smittevern, og de utfører ikke vekteres oppgaver der vektere er i streik. Vi vil gjenta vårt tidligere budskap om å oppfordre Arbeidsmandsforbundet til å ta direkte kontakt med oss der de mistenker uregelmessigheter i stedet for gjentatte beskyldninger i mediene, skriver Billett i en epost til FriFagbevegelse.
Hun synes beskyldningene om at Securitas ikke ønsker å finne en løsning på den langvarige vekterstreiken, faller på sin egen urimelighet.
– Securitas er ikke tjent med å ikke kunne levere avtalte tjenester til kundene våre. Som de andre aktørene på arbeidsgiversiden, ønsker vi å avslutte denne streiken, påpeker regiondirektøren i Securitas.
Har trappet opp streiken
Fram til mandag 2. november var både vekterne i Arbeidsmandsforbundet og i Parat i streik. 2. november ble Parat enige med NHO Service og Handel om forslag til ny tariffavtale.
Fredag 27. november trappet Arbeidsmandsforbundet opp vekterstreiken for andre gang på en uke, bare tre dager etter forrige opptrapping.
Totalt er nå 2.373 vektere fra forbundet i streik. Vekterstreiken, som nå er i sin tiende uke, er dermed en av de lengste streikene som har vært i privat sektor i nyere tid.
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Erlend Angelo
Nå er norske Freia-ansatte bekymret
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Du kan ikke velge bort spisepausen i bytte mot tidligere fri.
Colorbox.com
Har jeg krav på betalt pause? Dette bør du vite om spisepausen
Lønnsoppgjøret skulle gi en reallønnsforbedring. De nye pristallene viser at det kan bli vanskelig å nå.
Brian Cliff Olguin