Vekterstreiken med Arbeidsmandsforbundets medlemmer er en av de lengste streikene i moderne tid i privat sektor.
Jan-Erik Østlie
Vekterstreiken:
Vekterne har streiket i to måneder. Kun tre streiker de siste 25 årene har pågått lenger
Arbeidsmandsforbundet legger skylda på arbeidsgiversidas steile holdning for at vekterstreiken ennå ikke er over. Se lista med de ti lengste streikene i privat sektor her.
aslak@lomedia.no
Forhandlingene mellom Arbeidsmandsforbundet (NAF) og NHO Service og Handel står i stampe. Selv ikke med riksmeklerens hjelp har partene klart å bli enige i meklingen om vekteroverenskomsten.
Mens Parat har inngått en avtale med NHO Service og Handel og fått de 420 vekterne i Securitas og Avarn Security tilbake i jobb, har NAF fremdeles over 2.000 vektere i streik. Den siste opptrappingen fredag 13. november omfattet 202 nye vektere.
Refser arbeidsgiversida
Mandag 16. november har streiken for NAFs medlemmer pågått i to måneder, eller 61 dager for å være helt nøyaktig. Dermed er vekterstreiken en av de mest omfattende arbeidskonfliktene i nyere tid.
Innsikt: Seks punkter som forklarer hvorfor vekterne streiker
Det er kun tre streiker i privat sektor de siste 25 årene som har pågått lenger. Det viser en oversikt som FriFagbevegelse har fått fra forsker Kristine Nergaard i forskningsstiftelsen Fafo. Opprettelsesstreiker, som er de lengste og kan gå over måneder og i ekstremtilfeller år, har vi utelatt. Oversikten er begrenset til større streiker i privat sektor i forbindelse med tariffoppgjørene.
– Det er trist at vi må holde på så lenge for å finne en løsning på konflikten. Våre krav har i all hovedsak vært moderate, sier Terje Mikkelsen, forbundssekretær i NAF, til FriFagbevegelse.
– Det viktigste er at vekterne ikke skal sakke akterut på lønn. Men når vi blir møtt med en så steil holdning fra arbeidsgiversida, får vi ikke gjort noe med den økende ulikheten. Det kan virke som om NHO har bestemt seg for at de som tjener mindre fra før i hvert fall ikke skal få noe mer, sier han.
Noen streiker har vært med på å forme arbeidslivet vi har i dag. Hør historien om fire sentrale streiker i denne episoden av podkasten Rørsla.
Streikens historie - Rørsla-embed
Feil utgangspunkt
Da forhandlingsutvalget i Arbeidsmandsforbund troppet opp hos Riksmekleren for å gjøre et nytt forsøk 4. november, brøt meklingen med NHO Service og Handel sammen etter kun to timer.
– Det krever to parter for å komme til enighet. Men da vi møttes for første gang og utgangspunktet fra NHO Service og Handel var konsekvent nei over hele linja, satte det tonen for hele oppgjøret. Det var nesten som om arbeidsgiversida hadde bestemt seg på forhånd, mener Mikkelsen.
Les også: Derfor er fastlønn så viktig for vekterne i streik
Av streiker med en viss størrelse og varighet i Arbeidsmandsforbundet tidligere, nevner forbundssekretæren renholdsstreiken i 1974. Da måtte til alt overmål deler av industrien stenge på grunn av møkkete toaletter, fulle søppelbøtter og dårlig inneklima.
Streiken varte i 16 dager og omfattet rundt 800 renholdere, men fikk veldig mye oppmerksomhet. Stridens kjerne den gang var lønn.
– Jeg tror mye av svaret på varigheten i dagens streik ligger i utgangspunktet for forhandlingene. Arbeidsgiversida møter opp, men er ikke interesserte i å forhandle i det hele tatt, hevder han.
Slik svarer NHO
Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel, mener Mikkelsens uttalelser om arbeidsgiversidas steile holdning faller på sin egen urimelighet.
– Det er bare å se helt konkret på hva vi har vært tilbudt, og på den svært gode avtalen Parat oppnådde for sine vektere. Oppgjøret landet godt over hva man oppnådde i frontfaget, og det betyr at vekterne får et bedre lønnsoppgjør enn industriansatte, sier Kaltenborn til FriFagbevegelse.
Debatt: «Vekternes krav er ikke bare rimelige, de er absolutt nødvendige»
– I avtalen med Parat strakk arbeidsgiversiden seg langt for å komme til enighet. Det skjedde også i et år der hele bransjen er i knestående på grunn av koronakrisen, med rundt 1.000 ansatte før streiken begynte. Når selv ikke dette er godt nok for Arbeidsmandsforbundet, er det vanskelig å se hvilken løsning vi skal kunne finne på denne konflikten, understreker hun.
Se lista med de ti lengste streikene under bildet.
Anne-Cecilie Kaltenborn er administrerende direktør i NHO Service og Handel.
Tormod Ytrehus
De ti lengste streikene
Dette er de ti lengste streikene i privat sektor de siste 25 årene, ifølge Fafos oversikt:
Heisoverenskomsten i 2004: 153 dager fra 24. august 2004 til 24. januar 2005. Saken gjaldt regler for utenlandske selskaper (kompetansekrav og hvilken tariffavtale som skal følges). Forhandlingene sto mellom EL & IT Forbundet/LO og TELFO og NHO. Resultat: Tvungen lønnsnemnd
Flyterigg i 2004: Avtalen for flyttbare innretninger og plattformboring. 114 dager fra 2. juli 2004 til 25. oktober 2004. Partene var OSF/YS og Norsk Rederiforbund, og saken gjaldt bestemmelser om når overenskomsten skal gjelde og regler for ansatte i utenlandske selskaper. Tvungen lønnsnemnd.
Heisoverenskomsten i 1996: 102 dager fra 15. juni 1996 til 25. september 1996. Saken handlet om hvilken overenskomst som skal gjelde for heisarbeid (innføring av heismontørtariff for alt arbeid). Her kom partene, NEKF/LO og Heisleverandørenes Landsforening og NHO fram til en forhandlingsløsning.
Vekteroverenskomsten 2020: Vekterne krever høyere grunnlønn og en regulering av satsene for arbeid på kveld og natt, men vil også se på ufrivillig deltid i bransjen og sikre lærlingene bedre oppfølging ved å involvere de tillitsvalgte i turnus og evaluering. Streiken startet 16 september og omfatter over 2.000 vektere i Arbeidsmandsforbundet. NHO Service og Handel representerer arbeidsgiversida.
Heisoverenskomsten i 2002: Tjenestepensjon. 51 dager fra 20. august 2002 til 9. oktober 2002. Partene, EL & IT Frobundet/LO og TELFO og NHO kom til en forhandlingsløsning.
Energiavtalen i 2016: Saken gjaldt arbeidstid og beredskapsvakt og pågikk i 47 dager fra 23. september 2016 til 8. november 2016. Også her ble det en forhandlingsløsning mellom partene – bestående av EL & IT Forbundet og Fagforbundet/LO og KS Bedrift/KS. Forhandlingsløsning.
Flyterigg 1997: Avtale for flyttbare offshoreinnretninger. 40 dager fra 24. august 1997 til 2. oktober 1997. Saken gjaldt lønn og lønnsspørsmål, og partene var OFS og Norsk Rederiforbund.
Relacom 2006: Stridens kjerne var lønn, og fagforbundene argumenterte for at lønna i Relacom var lavere enn i resten av bransjen. 39 dager fra 16. juni 2006 til 24. juli 2006. Partene var EL & IT Forbundet/LO og Negotia/YS og NAVO (Spekter). Utfallet ble en forhandlingsløsning.
Oljeserviceavtalen 2002: Saken gjaldt lønn og arbeidstid (harmonisering mot sokkelavtalene). 37 dager fra 5. juli 2002 til 11. august 2002. Forhandlingsløsning mellom NOPEF/LO og OLF/NHO.
Grossistoverenskomsten 2004: Krav om ekstra lønnstillegg til organiserte (motvirke gratispassasjerer). 35 dager fra 20. april 2006 til 25. mai 2004. Forhandlingsløsning mellom partene – bestående av Norsk Transportarbeiderforbund/LO, Prifo og YTF i YS og HSH (Virke).
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Oljearbeider sto fram som kvinne på jobb: – Vil leve, ikke bare overleve
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
Se hvem som skal forhandle om din nye lønn
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.
Bjørn A. Grimstad
Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Streik stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB