JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vekterstreiken

«Vekternes krav er ikke bare rimelige, de er absolutt nødvendige», skriver lederen av Rødt Oslo

Det rødgrønne byrådet i Oslo bør gå foran som et godt eksempel og sikre at vektere i kommunen har ei lønn å leve av, skriver Siavash Mobasheri.

Det rødgrønne byrådet i Oslo bør gå foran som et godt eksempel og sikre at vektere i kommunen har ei lønn å leve av, skriver Siavash Mobasheri.

Paul S. Amundsen

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Dette handler om hva slags arbeidsliv, og til slutt hva slags samfunn, vi skal ha.

Vektere, organisert i Norsk Arbeidsmandsforbund, har streiket i over syv uker. De streiker blant annet for ei bedre lønn, et rettferdig krav ettersom lønnsutviklingen for vektere har sakket akterut de siste årene. At NHO kaller streiken umusikalsk samtidig som de selv viser null vilje til å innfri lovnader om lønnsutvikling viser at denne streiken i høyeste grad er på sin plass.

Siste: Brudd i ny mekling for de streikende vekterne

Å jobbe som vekter innebærer at man kan havne i utrygge situasjoner, med mye jobbing på kvelder og netter. Mange vektere jobber også mye ufrivillig deltid, noe som gjør det vanskelig å ha en forutsigbar økonomi. For ungdom og studenter er det kanskje greit, men vektere som har dette som levebrød ønsker full, fast stilling.

Rapporter om streikebryteri i helseforetak og kjøpesentre, lærlinger som settes inn for å gjøre jobben til streikende og permittering av hovedtillitsvalgte vitner om en arbeidskjøperside uten respekt for spillereglene i norsk arbeidsliv. Velferdsstaten har ikke kommet av seg selv, og denne streiken kan fungere som en påminnelse om maktmotsetninga i samfunnet og fagbevegelsens avgjørende viktighet for alt vi er glad i og stolte av ved det norske samfunnet.

Regiontillitsvalgt om vekterstreiken: – Arbeidsgiverne glemmer at det er deres egne ansatte som er i streik

Oslo kommune er Norges største arbeidsgiver med 53.000 ansatte og har et innkjøps- og driftsbudsjett på 20 milliarder i året. Det betyr at Oslo kommune aleine er et sterkt kraft for å kunne påvirke. Kommunen har et uttalt mål om å være en god arbeidsgiver og bidra til et trygt og seriøst arbeidsliv.

Likevel er det mye usikkerhet knyttet til lønns- og arbeidsvilkår for vektere i kommunen vår. Det rødgrønne byrådet bør gi et klart svar på om kommunale virksomheter sikrer at de sikkerhetsselskapene vi bruker ivaretar lærlingers opplæring og rettigheter på en god måte. Og vi stiller spørsmål ved hva AP-SV-MDG-byrådet gjør for å motarbeide ethvert forsøk på streikebryteri under vekterstreiken og misbruk av lærlinger i kommunens egne virksomheter.

Rødt mener vekternes krav ikke bare er rimelige, de er absolutt nødvendige. Dette handler om hva slags arbeidsliv, og til slutt hva slags samfunn, vi skal ha. Det rødgrønne byrådet i Oslo bør gå foran som et godt eksempel og sikre at vektere i kommunen har ei lønn å leve av, økte ubekvemstillegg, tiltak mot ufrivillig deltid og bedre lærlingeordninger. Dette er viktig hvis vekteryrket skal eksistere også i framtida.

Innsikt: Seks punkter som forklarer hvorfor vekterne streiker

Warning
Annonse
Annonse