JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regiontillitsvalgt om vekterstreiken:

– Arbeidsgiverne glemmer at det er deres egne ansatte som er i streik

Regiontillitsvalgt Kirsten Elida Lia (24) mener vekterstreiken er skadelig for arbeidsplassen hennes.
Kirsten Elida Lie (24) som er regiontillitsvalgt for Norsk Arbeidsmandsforbund, er bekymret for effekten den langvarige vekterstreiken har på arbeidsplassen hennes.

Kirsten Elida Lie (24) som er regiontillitsvalgt for Norsk Arbeidsmandsforbund, er bekymret for effekten den langvarige vekterstreiken har på arbeidsplassen hennes.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

TROMSØ: Mens buss-sjåførene og sykepleierne har fått mye fokus rettet mot sin lønnskamp denne høsten, har vekterstreiken gått under radaren for mange.

Men den har faktisk vart siden midten av september.

Kirsten Elida Lie er regiontillitsvalgt for Avarn Security og Norsk Arbeidsmandsforbund i Troms, Finnmark og på Svalbard.

Hun mener arbeidsgiversiden må forstå at denne konflikten går ut over alle de ansatte, som de tross alt har arbeidsgiveransvar for.

– Det er ikke bare en maktkamp mellom de som sitter ved forhandlingsbordet i Oslo. Det virker som arbeidsgiverne har glemt denne siden av saken. Det er kommet til et punkt hvor det har gått prestisje i konflikten. Arbeidsgiverne vil vise at de har gitt et så godt tilbud at vi bare må godta det, sier Kirsten Elida Lia til FriFagbevegelse.

Siste: Brudd i ny mekling for de streikende vekterne

Trenger en lønn å leve av

Mandag kveld ble det enighet mellom Parat og NHO om en ny arbeidsavtale, samtidig som Norsk Arbeidsmandsforbund fortsatt har 2000 vektere ute i streik.

Vekterne på flyplassene er ikke tatt ut ennå. Det ville rammet for hardt, og raskt ført til tvungen lønnsnemnd. Kirsten Elida som selv jobber på flyplassen i Tromsø, tror kanskje det er et tidsspørsmål før det må til.

Selv har 24-åringen hatt en bratt læringskurve som tillitsvalgt. Hun startet som lokal tillitsvalgt for to år siden, og bare ett år senere ble hun regiontillitsvalgt for Avarn Security og Norsk Arbeidsmandsforbund.

Hun støtter streiken fullt ut.

– Vekterne er blitt en mer og mer vital del av samfunnet og samfunnssikkerheten. Vekterne trenger også en lønn å leve av. I tillegg krever vi høyere helgetillegg og natt-tillegg, sier Kirsten Elida.

Innsikt: Seks punkter som forklarer hvorfor vekterne streiker

Har en tøff jobb

Kirsten Elida Lia og Kent Robin Isaksen Johansen støtter streiken fullt ut.

Kirsten Elida Lia og Kent Robin Isaksen Johansen støtter streiken fullt ut.

Helge Rønning Birkelund

Kent Robin Isaksen Johansen, som også er flyplass-vekter, mener de såkalt ordinære vekterne som er tatt ut i streik, blant annet de som jobber på kjøpesentrene, har en tøffere arbeidsdag enn flyplassansatte.

– Jeg har jobbet med det tidligere. Den type arbeid er veldig krevende. Både psykisk og fysisk. Lønna er ikke nødvendigvis der den burde være med tanke på slitasjen de får ved å jobbe der. Det er mye konflikthåndtering, og ofte jobber de alene. Jeg hadde håpet at de skulle få det bedre, sier Johansen.

• Les også: Arbeidsmandsforbundet mener Securitas driver streikebryteri

Mer krevende med korona

Inntil 1. mars var arbeidsgiveren Securitas. Så ble det en virksomhetsoverdragelse til Nokas, før navnebyttet til Avarn Security. Så kom pandemien rett etterpå.

Da fikk Kirsten Elida Lia plutselig en travel hverdag som tillitsvalgt, med bidrag til informasjonsflyten og flere permitterte i staben. Nå er alle tilbake i jobb.

Om ikke konflikten med arbeidsgiveren er nok, er smittesituasjonen også en stor utfordring for vekterne.

– Vi har en jobb hvor vi jobber med mange mennesker fra hele verden. Det stiller kjempestore krav til oss som mennesker, og hvordan vi behandler alle de som reiser med tanke på smittevern. Vi må holde avstand, bruke munnbind og hansker på en helt annen måte enn vi har gjort før. Det er mye krevende å være på jobb. Når man i tillegg skal spare inn blir det en krevende tid framover, sier Kirsten Elida.

Undersøkelse: Nesten ingen vet at vekterne streiker. Fafo-forsker forklarer hvorfor

Warning
Annonse
Annonse