JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vekterstreiken:

Securitas setter inn uorganiserte vektere for å gjøre jobben til folk i streik: – Dette er streikebryteri

Mens vekter Tom Henry Solum og flere av kollegene hans er i streik, har uorganiserte Securitas-vektere tatt på seg de samme arbeidsoppgavene ved flere kjøpesentre.
Arbeidsmandsforbundet beskylder Securitas for å drive med streikebryteri i forbindelse med vekterstreiken.

Arbeidsmandsforbundet beskylder Securitas for å drive med streikebryteri i forbindelse med vekterstreiken.

Jan-Erik Østlie

aslak@lomedia.no

Vinterbro Senter onsdag og torsdag 28. og 29. oktober: En uorganisert Securitas-vekter gjør nøyaktige det samme som vekter Tom Henry Solum i sikkerhetsselskapet ville ha gjort hvis han ikke var i streik. Det innebærer å låse opp alle dører inkludert rømningsveier og varemottak ved senteret fra klokka 07.00. Det har Solum fått bekreftet av streikende kolleger som har vært til stede for å sjekke at det stemmer.

– Vi kommer aldri i mål med streiken når arbeidsgiver opptrer på denne måten. Dette er overhodet ikke greit. Både jeg og flere kolleger har selvsagt spekulert på om dette er streikebryteri, men dette vet vi ikke, sier Solum, som til daglig er vekter og områdeleder ved Vinterbro Senter, til FriFagbevegelse.

Siste: Brudd i ny mekling for de streikende vekterne

Ble innkalt til ledersamling

Solum reagerer også på at han og fire eller fem andre områdeledere ble innkalt til en ledersamling av avdelingslederen i Securitas. To dager etter at innkallelsen kom på epost, ble imidlertid seansen kansellert.

Begrunnelsen var streiken som nå har pågått i mer enn seks uker for vekterne som er organisert i Arbeidsmandsforbundet.

Likevel var arbeidsplanen hans på nettsidene til Securitas kodet med ledersamling onsdag og torsdag 28. og 29. oktober. Det er de samme dagene som uorganiserte vektere har gjort jobben hans på Vinterbro Senter. Det samme skal ha skjedd ved flere andre kjøpesentre i og utenfor Oslo.

– Det er jo litt merkelig å bli innkalt til en ledersamling mens jeg er i streik. Selv om det ikke sto noe konkret om hvilke dager det gjaldt den uka, kan det ikke være tilfeldig at tjenesteplanen min er merket med møtevirksomhet de to dagene det er andre som har gjort jobben min, sier Solum.

Les også: Vekterne i Parat enige med NHO og avslutter streiken

Forbundet reagerer

Brede Edvardsen, nestlederen i Arbeidsmandsforbundet, reagerer kraftig på at Securitas setter inn uorganiserte vektere for å gjøre jobben til vektere som er i streik.

– Moralsk er det helt forkastelig. Ikke minst er det demotiverende for dem som er i streik å se at arbeidsoppgavene de har likevel blir utført. Dette undergraver streikevåpenet vi har og hele hensikten med denne arbeidskampen, sier Edvardsen til FriFagbevegelse.

Når Edvardsen blir orientert om episoden med Securitas-vekteren Tom Henry Solum og kollegene hans ved flere kjøpesentre i og rundt Oslo, nøler han ikke med å kalle det for streikebryteri.

– Streik er et lovlig virkemiddel i en konflikt, og jo mindre konsekvenser streiken får, desto vanskeligere blir det å få gjennomslag i forhandlingene. Dette kan få konsekvenser hvis vi kjører en sak når streiken er over. Det første vi skal gjøre er å ta det opp med NHO Service og Handel, sier han.

Les også: Ny tariffavtale bare for vekterne i Parat: – Jeg må fordøye dette, sier lederen i Arbeidsmandsforbundet

Saken fortsetter under bildet.

Brede Edvardsen er nestleder i Arbeidsmandsforbundet.

Brede Edvardsen er nestleder i Arbeidsmandsforbundet.

Jan-Erik Østlie

Omdisponering av medarbeidere

Også det at vektere skal ha blitt kalt inn til en ledersamling midt i en streik, får Edvardsen til å riste oppgitt på hodet. Han kaller det for «umusikalsk».

– Det høres ikke greit ut i det hele tatt. Disse vekterne er i streik og tatt ut av sine respektive jobber – uansett hva man blir kalt inn til av arbeidsgiver. Det er uhørt å opptre på denne måten i en konflikt, mener han.

Edvardsen er også dypt uenig i formuleringen fra arbeidsgiversida, i dette tilfellet NHO Handel og Service, når det gjelder «omdisponering av medarbeidere som ikke er i konflikt».

I publikasjonen skriver NHO at «uorganiserte og andre medarbeidere som ikke er tatt ut streik, har både rett og plikt til å utføre det arbeidet som følger av arbeidsavtalen. I visse tilfeller er det også anledning til å omdisponere ikke-streikende ansatte for å unngå hull i turnus eller skiftplan».

– Dette er noe som NHO har funnet på, og det får stå for stå for deres regning, sier Edvardsen.

Securitas: – Opptatt av å følge lover og regler

Securitas svarer konsekvent ikke på spørsmål fra pressen på telefon, men i en-epost til FriFagbevegelse understreker selskapet at «de er en seriøs aktør som er opptatt av at lover og regler følges både under en streik og øvrige omstendigheter».

Fra avdelingslederen som innkalte til lederkonferansen under streiken, ble vi også henvist til markedssjef Eldrid Odden Otterlei.

På spørsmål om hvorfor selskapet setter inn uorganiserte vektere for å gjøre jobben til streikende vektere, svarer hun følgende:

– Vi ønsker ikke å diskutere enkeltsaker og påstander via mediene, men oppfordrer den enkelte medarbeider til god dialog med sin leder, slik at vi på en god måte kan avklare den enkelte sak.

Markedssjefen har også fått spørsmål om det er tilfeldig at de uorganiserte vekterne møter på jobb ved Vinterbro Senter i samme tidsrom som Tom Henry Solum skulle ha vært på lederkonferanse.

– Når det gjelder ledersamlingen i en av våre avdelinger, var denne planlagt i god tid før streiken var en realitet, og den ble avlyst fordi det fortsatt var streik når den skulle vært avholdt, skriver hun.

PS! 420 Parat-vektere i Securitas og Avarn Security gikk tilbake i jobb fra tirsdag morgen. LO-forbundet Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) har fremdeles cirka 2.000 vektere ute i streik.

Annonse
Annonse