Tyra Lillegård mener det er helt rett av Arbeidsmandsforbundet å si opp plassene til 65 lærlinger under streiken, så disse kan tas ut i streik hvis ikke bedriften endrer sin praksis.
Martin Guttormsen Slørdal
Vekterstreiken
Tillitsvalgt Tyra: – Lærlinger ble brukt til å sette opp nye møbler, kaste søppel og flytte ting på kontoret
Vekterlærlinger blir utnyttet under streiken, rapporterer tillitsvalgte.
merete.holtan.garte@lomedia.no
Nå varsler Norsk Arbeidsmandsforbund at også vekterlærlingene kan tas ut i streik.
– Bra, sier tillitsvalgt Tyra Lillegård med ansvar for lærlinger i Securitas.
Seks uker ut i streiken melder Arbeidsmansforbundet at de sier opp plassene til 65 lærlinger innenfor vaktbransjen. I praksis betyr en slik plassoppsigelse at disse settes i posisjon til senere å bli tatt ut i streik.
I en pressemelding skriver forbundet at tillitsvalgte stadig mottar rapporter om misbruk av lærlinger under vekterstreiken. «Det rapporteres om at lærlinger blir omplassert for å dekke inn vakter som er i streik. Nye lærlinger blir satt på vakter alene, uten oppfølging fra dem som skal lære dem opp. Dette skjer blant annet på kjøpesentre,» heter det i skrivet.
• Her trappes vekterstreiken opp fra 2. november
– Skjerme dem for slik behandling
Forbundsleder Anita Johansen reagerer sterkt på rapportene, og viser til at bedre kår for lærlingene nettopp er et av arbeidstakersidens krav i konflikten.
– Med det fokus som har vært på lærlingers situasjon i vaktbransjen, er det oppsiktsvekkende at bedriftene behandler sine lærlinger på en slik måte. Dette understreker legitimiteten i våre medlemmers krav i oppgjøret, sier Johansen, og fortsetter:
– På bakgrunn av dette ser vi oss nødt til å foreta særskilt plassoppsigelse av våre medlemmer blant lærlingene for å kunne ta dem ut i konflikt, og derved skjerme dem fra en slik behandling. Det er trist at vi må gå til et slikt skritt, og vi oppfordrer bedriftene sterkt til å behandle lærlingene slik de fortjener, sier forbundslederen.
• NHO hevder at nytt tilbud til vekterne oppfyller alle krav. Helt feil, svarer forbundsleder
– Ble brukt til å kaste søppel
Tyra Lillegård er vekter i Securitas og tillitsvalgt i Oslo og Akershus vekterklubb, med spesielt ansvar for lærlingene. Hun er selv tatt ut i streik, men er blant dem som har fått rapporter om at lærlinger er blitt utnyttet under streiken.
Lillegård starter med å forklare at mange lærlinger ikke har noe praktisk arbeid å gå til om dagen, fordi kollegaene som skal følge dem i opplæringen er tatt ut i streik. Dermed er mange satt til å gjøre skriftlige oppgaver hjemme eller på vaktselskapets kontor, og det er både greit og riktig, mener Tyra Lillegård.
– Men i et tilfelle fikk jeg høre at flere lærlinger ble brukt til å sette opp nye møbler, kaste søppel og flytte på ting på kontoret, forteller Lillegård, som ba varsleren om å sende henne et notat på saken.
Der fortalte lærlingen om nok en ting som bekymrer den tillitsvalgte.
– Vedkommende fortalte at bedriftsledelsen sier til lærlingene at de «ikke trenger å organisere seg, for de har et mobbeombud i bedriften.»
Fersk lærling alene på vakt
Opplæringsloven krever at lærlingene følger en fastsatt plan hvor kompetansemålene i læringsplanen skal nås. Det innebærer at de får oppfølging ute i tjeneste og ikke blir satt til selvstendige oppgaver, som å bli satt inn i vakter ved syke– og feriefravær. Dette mener Tyra Lillegård er skjedd under streiken.
– En lærling som er helt ny av året, ble satt i en resepsjon alene i en uke for en vekter som hadde ferie, forteller Lillegård, som er kritisk til flere ting ved denne saken.
– For det første, hadde personen bare vært lærling en måned og hadde ingen forutsetning for å gjøre disse oppgavene. For det andre, var de andre vekterne på objektet i streik, og lærlingen fikk ingen oppfølging.
Et tredje punkt er at en førsteårslærling bare får 40 prosent av vekterlønna for en slik vakt.
– Det betyr at det er ren profitt for bedriften å sette lærlingen inn i feriefraværet, sier Tyra Lillegård.
• To store vaktselskap har permittert sine hovedtillitsvalgte midt i streiken. Er det lov?
– Riktig av forbundet
Den tillitsvalgte synes det er helt rett av Arbeidsmandsforbundet å si opp plassene til 65 lærlinger under streiken, så disse kan tas ut i streik hvis ikke bedriften endrer sin praksis.
– Tas lærlingene ut i streik, har ikke bedriftene mulighet til å misbruke dem som syke– og ferievikarer under streiken, og det er bra, sier Tyra Lillegård.
• På 18 år har vekternes tillegg for natt og helg kun økt med seks kroner
Securitas: – Svært uheldig for de som blir rammet
Markedssjef i Securitas, Eldrid Odden Otterlei, er blitt gjort kjent med påstandene til både Arbeidsmandsforbundet og Tyra Lillegård, og svarer i en epost.
– Vi kjenner oss ikke igjen i påstandene Norsk Arbeidsmandsforbund fremsetter. Securitas er en seriøs aktør som daglig jobber målrettet med lærlingene. Det er viktig for oss at de føler seg ivaretatt og får et godt utbytte av læretiden i Securitas.
Lærlinger som ikke kan utføre normal tjeneste som følge av at ledsagerne deres er i streik, skal ikke jobbe alene. De flyttes til opplæring eller teoretisk studium. Noen lærlinger har blitt omplassert for å følge opplæringsløpet sitt, fordi vektere på objektet de jobber på er tatt ut i streik. Disse lærlingene er flyttet til objekter der de får oppfølging av andre vektere, og de er ikke omplassert for å dekke vakter for vektere som er i streik.
– Vi registrerer påstandene fra Norsk Arbeidsmandsforbund og oppfordrer på det sterkeste til dialog der de mener det har skjedd uregelmessigheter. Da kan vi ha mulighet til å gjøre noe med det, skriver Eldrid Odden Otterlei, og legger til:
– Når det er sagt, er det en bekymring at Norsk Arbeidsmandsforbund varsler uttak av lærlinger i streik. Dette kan medføre at de får forskjøvet sin læretid og utsatt fagprøve, og er svært uheldig for de som blir rammet.
– Ikke registrert noen tilfeller av dette hos oss
Ådne Mauritzen, kommunikasjonsdirektør i Avarn Security, skriver til Arbeidsmanden i en e-post om Arbeidsmandsforbundets pressemelding:
«Vi kjenner oss ikke igjen i disse påstandene og har hittil heller ikke registrert noen tilfeller av dette hos oss. Om NAF sitter med konkrete eksempler på noe annet, så må de ta kontakt med oss direkte, sånn at vi får rettet opp i dette umiddelbart. Under streiken har vi utvetydig respektert spillereglene i arbeidskonflikten, og ingen lærlinger har ei heller blitt erstattet til fordel for streikende personell.
Vi har et høyt fokus på lærlinger og deres rettigheter i forhold til læring og utvikling. Vi er opptatt av at lærlingene skal trives i Avarn Security. I tiden hos oss opparbeider de seg solid kompetanse som er viktig for oss i årene som kommer. Streiken fører imidlertid til at lærlinger som var planlagt på vakter og objekter som er rammet av streik i mange tilfeller ikke kan starte i praktisk arbeid nå. Dette er svært uheldig for lærlingene, som derved rammes direkte av streiken. Så langt det er mulig prøver vi å omplassere lærlingene, sånn at de kan følge opplæringsløpet sitt, i noen tilfeller klarer vi også å løse dette med å tilby mer teori. De av lærlingene våre som kan arbeide på egenhånd, går på sine oppsatte vakter, noen lærlinger går på topp sammen med vektere som ikke er tatt ut i streik, men ingen lærlinger går altså inn for streikende personell.
Vi er bekymret over at NAF nå har varslet plassoppsigelse som rammer lærlingene i enda større grad. Dette kan medføre at de dermed får forlenget utdanningsløpet og fagprøven sin».
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Sissel M. Rasmussen