Tyra Lillegård mener det er helt rett av Arbeidsmandsforbundet å si opp plassene til 65 lærlinger under streiken, så disse kan tas ut i streik hvis ikke bedriften endrer sin praksis.
Martin Guttormsen Slørdal
Vekterstreiken
Tillitsvalgt Tyra: – Lærlinger ble brukt til å sette opp nye møbler, kaste søppel og flytte ting på kontoret
Vekterlærlinger blir utnyttet under streiken, rapporterer tillitsvalgte.
merete.holtan.garte@lomedia.no
Nå varsler Norsk Arbeidsmandsforbund at også vekterlærlingene kan tas ut i streik.
– Bra, sier tillitsvalgt Tyra Lillegård med ansvar for lærlinger i Securitas.
Seks uker ut i streiken melder Arbeidsmansforbundet at de sier opp plassene til 65 lærlinger innenfor vaktbransjen. I praksis betyr en slik plassoppsigelse at disse settes i posisjon til senere å bli tatt ut i streik.
I en pressemelding skriver forbundet at tillitsvalgte stadig mottar rapporter om misbruk av lærlinger under vekterstreiken. «Det rapporteres om at lærlinger blir omplassert for å dekke inn vakter som er i streik. Nye lærlinger blir satt på vakter alene, uten oppfølging fra dem som skal lære dem opp. Dette skjer blant annet på kjøpesentre,» heter det i skrivet.
• Her trappes vekterstreiken opp fra 2. november
– Skjerme dem for slik behandling
Forbundsleder Anita Johansen reagerer sterkt på rapportene, og viser til at bedre kår for lærlingene nettopp er et av arbeidstakersidens krav i konflikten.
– Med det fokus som har vært på lærlingers situasjon i vaktbransjen, er det oppsiktsvekkende at bedriftene behandler sine lærlinger på en slik måte. Dette understreker legitimiteten i våre medlemmers krav i oppgjøret, sier Johansen, og fortsetter:
– På bakgrunn av dette ser vi oss nødt til å foreta særskilt plassoppsigelse av våre medlemmer blant lærlingene for å kunne ta dem ut i konflikt, og derved skjerme dem fra en slik behandling. Det er trist at vi må gå til et slikt skritt, og vi oppfordrer bedriftene sterkt til å behandle lærlingene slik de fortjener, sier forbundslederen.
• NHO hevder at nytt tilbud til vekterne oppfyller alle krav. Helt feil, svarer forbundsleder
– Ble brukt til å kaste søppel
Tyra Lillegård er vekter i Securitas og tillitsvalgt i Oslo og Akershus vekterklubb, med spesielt ansvar for lærlingene. Hun er selv tatt ut i streik, men er blant dem som har fått rapporter om at lærlinger er blitt utnyttet under streiken.
Lillegård starter med å forklare at mange lærlinger ikke har noe praktisk arbeid å gå til om dagen, fordi kollegaene som skal følge dem i opplæringen er tatt ut i streik. Dermed er mange satt til å gjøre skriftlige oppgaver hjemme eller på vaktselskapets kontor, og det er både greit og riktig, mener Tyra Lillegård.
– Men i et tilfelle fikk jeg høre at flere lærlinger ble brukt til å sette opp nye møbler, kaste søppel og flytte på ting på kontoret, forteller Lillegård, som ba varsleren om å sende henne et notat på saken.
Der fortalte lærlingen om nok en ting som bekymrer den tillitsvalgte.
– Vedkommende fortalte at bedriftsledelsen sier til lærlingene at de «ikke trenger å organisere seg, for de har et mobbeombud i bedriften.»
Fersk lærling alene på vakt
Opplæringsloven krever at lærlingene følger en fastsatt plan hvor kompetansemålene i læringsplanen skal nås. Det innebærer at de får oppfølging ute i tjeneste og ikke blir satt til selvstendige oppgaver, som å bli satt inn i vakter ved syke– og feriefravær. Dette mener Tyra Lillegård er skjedd under streiken.
– En lærling som er helt ny av året, ble satt i en resepsjon alene i en uke for en vekter som hadde ferie, forteller Lillegård, som er kritisk til flere ting ved denne saken.
– For det første, hadde personen bare vært lærling en måned og hadde ingen forutsetning for å gjøre disse oppgavene. For det andre, var de andre vekterne på objektet i streik, og lærlingen fikk ingen oppfølging.
Et tredje punkt er at en førsteårslærling bare får 40 prosent av vekterlønna for en slik vakt.
– Det betyr at det er ren profitt for bedriften å sette lærlingen inn i feriefraværet, sier Tyra Lillegård.
• To store vaktselskap har permittert sine hovedtillitsvalgte midt i streiken. Er det lov?
– Riktig av forbundet
Den tillitsvalgte synes det er helt rett av Arbeidsmandsforbundet å si opp plassene til 65 lærlinger under streiken, så disse kan tas ut i streik hvis ikke bedriften endrer sin praksis.
– Tas lærlingene ut i streik, har ikke bedriftene mulighet til å misbruke dem som syke– og ferievikarer under streiken, og det er bra, sier Tyra Lillegård.
• På 18 år har vekternes tillegg for natt og helg kun økt med seks kroner
Securitas: – Svært uheldig for de som blir rammet
Markedssjef i Securitas, Eldrid Odden Otterlei, er blitt gjort kjent med påstandene til både Arbeidsmandsforbundet og Tyra Lillegård, og svarer i en epost.
– Vi kjenner oss ikke igjen i påstandene Norsk Arbeidsmandsforbund fremsetter. Securitas er en seriøs aktør som daglig jobber målrettet med lærlingene. Det er viktig for oss at de føler seg ivaretatt og får et godt utbytte av læretiden i Securitas.
Lærlinger som ikke kan utføre normal tjeneste som følge av at ledsagerne deres er i streik, skal ikke jobbe alene. De flyttes til opplæring eller teoretisk studium. Noen lærlinger har blitt omplassert for å følge opplæringsløpet sitt, fordi vektere på objektet de jobber på er tatt ut i streik. Disse lærlingene er flyttet til objekter der de får oppfølging av andre vektere, og de er ikke omplassert for å dekke vakter for vektere som er i streik.
– Vi registrerer påstandene fra Norsk Arbeidsmandsforbund og oppfordrer på det sterkeste til dialog der de mener det har skjedd uregelmessigheter. Da kan vi ha mulighet til å gjøre noe med det, skriver Eldrid Odden Otterlei, og legger til:
– Når det er sagt, er det en bekymring at Norsk Arbeidsmandsforbund varsler uttak av lærlinger i streik. Dette kan medføre at de får forskjøvet sin læretid og utsatt fagprøve, og er svært uheldig for de som blir rammet.
– Ikke registrert noen tilfeller av dette hos oss
Ådne Mauritzen, kommunikasjonsdirektør i Avarn Security, skriver til Arbeidsmanden i en e-post om Arbeidsmandsforbundets pressemelding:
«Vi kjenner oss ikke igjen i disse påstandene og har hittil heller ikke registrert noen tilfeller av dette hos oss. Om NAF sitter med konkrete eksempler på noe annet, så må de ta kontakt med oss direkte, sånn at vi får rettet opp i dette umiddelbart. Under streiken har vi utvetydig respektert spillereglene i arbeidskonflikten, og ingen lærlinger har ei heller blitt erstattet til fordel for streikende personell.
Vi har et høyt fokus på lærlinger og deres rettigheter i forhold til læring og utvikling. Vi er opptatt av at lærlingene skal trives i Avarn Security. I tiden hos oss opparbeider de seg solid kompetanse som er viktig for oss i årene som kommer. Streiken fører imidlertid til at lærlinger som var planlagt på vakter og objekter som er rammet av streik i mange tilfeller ikke kan starte i praktisk arbeid nå. Dette er svært uheldig for lærlingene, som derved rammes direkte av streiken. Så langt det er mulig prøver vi å omplassere lærlingene, sånn at de kan følge opplæringsløpet sitt, i noen tilfeller klarer vi også å løse dette med å tilby mer teori. De av lærlingene våre som kan arbeide på egenhånd, går på sine oppsatte vakter, noen lærlinger går på topp sammen med vektere som ikke er tatt ut i streik, men ingen lærlinger går altså inn for streikende personell.
Vi er bekymret over at NAF nå har varslet plassoppsigelse som rammer lærlingene i enda større grad. Dette kan medføre at de dermed får forlenget utdanningsløpet og fagprøven sin».
Mest lest
SETTE GRENSER: – Jeg klarte ikke se mine egne grenser for hvor mye jeg kunne jobbe. Nav-veilederen så mye tydeligere enn meg at jeg ikke ville klare å jobbe fullt. Men hun så også at det var bra for meg å jobbe. Takket være personlig oppfølging fra henne, klarte jeg det, sier Wenche Reppen. Nesten mot sin vilje søkte hun, og fikk innvilget, delvis uføretrygd.
Privat
Alenemor Wenche ble satt ut av spørsmålet fra Nav: – Evig takknemlig for hjelpen jeg fikk
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
«Trine» har posttraumatisk stresslidelse og går ikke ut av huset uten følge. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Colourbox
«Trine» ble drapstruet på jobb. Nå har hun ikke vært ute av huset uten følge på to år
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
– Det verste var lønna og alle timene jeg måtte jobbe. Jeg hadde hele tida et håp om at lønnsnivået ville øke, sier Olatz Trojaola. Innfelt er skjermdump av brevet som beviser misbruket.
Irati Ayerza
Olatz (51) jobbet 700 timer uten å få ekstra betaling: – Jeg har det svart på hvitt
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
Malin Stavsøien kan juble over vedtaket i Stortinget som gjør at hun igjen kan få dagpenger.
Privat
Nå kan Malin (28) få dagpenger igjen: – Dette er en seier for fornuften
Av hensyn til «Anne» og hennes familie er hun anonymisert i denne saken. Belastningen ved å stå fram er stor.
Ida Bing
«Anne» var innleid og mangla rettigheter på jobben: – Et mareritt å få positiv graviditetstest
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Debatt
Vi kan ikke se at det er noen god begrunnelse for at den alminnelige aldersgrensen skal være ulik i privat og offentlig sektor, skriver Camilla Barth hos Jussformidlingen.
Anna Granqvist
«Vil du jobbe så lenge sinnet og kroppen holder? Da får vi håpe du ikke er ansatt i stat eller kommune»
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat
Foto: Privat
Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning
Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie