Tyra Lillegård mener det er helt rett av Arbeidsmandsforbundet å si opp plassene til 65 lærlinger under streiken, så disse kan tas ut i streik hvis ikke bedriften endrer sin praksis.
Martin Guttormsen Slørdal
Vekterstreiken
Tillitsvalgt Tyra: – Lærlinger ble brukt til å sette opp nye møbler, kaste søppel og flytte ting på kontoret
Vekterlærlinger blir utnyttet under streiken, rapporterer tillitsvalgte.
merete.holtan.garte@lomedia.no
Nå varsler Norsk Arbeidsmandsforbund at også vekterlærlingene kan tas ut i streik.
– Bra, sier tillitsvalgt Tyra Lillegård med ansvar for lærlinger i Securitas.
Seks uker ut i streiken melder Arbeidsmansforbundet at de sier opp plassene til 65 lærlinger innenfor vaktbransjen. I praksis betyr en slik plassoppsigelse at disse settes i posisjon til senere å bli tatt ut i streik.
I en pressemelding skriver forbundet at tillitsvalgte stadig mottar rapporter om misbruk av lærlinger under vekterstreiken. «Det rapporteres om at lærlinger blir omplassert for å dekke inn vakter som er i streik. Nye lærlinger blir satt på vakter alene, uten oppfølging fra dem som skal lære dem opp. Dette skjer blant annet på kjøpesentre,» heter det i skrivet.
• Her trappes vekterstreiken opp fra 2. november
– Skjerme dem for slik behandling
Forbundsleder Anita Johansen reagerer sterkt på rapportene, og viser til at bedre kår for lærlingene nettopp er et av arbeidstakersidens krav i konflikten.
– Med det fokus som har vært på lærlingers situasjon i vaktbransjen, er det oppsiktsvekkende at bedriftene behandler sine lærlinger på en slik måte. Dette understreker legitimiteten i våre medlemmers krav i oppgjøret, sier Johansen, og fortsetter:
– På bakgrunn av dette ser vi oss nødt til å foreta særskilt plassoppsigelse av våre medlemmer blant lærlingene for å kunne ta dem ut i konflikt, og derved skjerme dem fra en slik behandling. Det er trist at vi må gå til et slikt skritt, og vi oppfordrer bedriftene sterkt til å behandle lærlingene slik de fortjener, sier forbundslederen.
• NHO hevder at nytt tilbud til vekterne oppfyller alle krav. Helt feil, svarer forbundsleder
– Ble brukt til å kaste søppel
Tyra Lillegård er vekter i Securitas og tillitsvalgt i Oslo og Akershus vekterklubb, med spesielt ansvar for lærlingene. Hun er selv tatt ut i streik, men er blant dem som har fått rapporter om at lærlinger er blitt utnyttet under streiken.
Lillegård starter med å forklare at mange lærlinger ikke har noe praktisk arbeid å gå til om dagen, fordi kollegaene som skal følge dem i opplæringen er tatt ut i streik. Dermed er mange satt til å gjøre skriftlige oppgaver hjemme eller på vaktselskapets kontor, og det er både greit og riktig, mener Tyra Lillegård.
– Men i et tilfelle fikk jeg høre at flere lærlinger ble brukt til å sette opp nye møbler, kaste søppel og flytte på ting på kontoret, forteller Lillegård, som ba varsleren om å sende henne et notat på saken.
Der fortalte lærlingen om nok en ting som bekymrer den tillitsvalgte.
– Vedkommende fortalte at bedriftsledelsen sier til lærlingene at de «ikke trenger å organisere seg, for de har et mobbeombud i bedriften.»
Fersk lærling alene på vakt
Opplæringsloven krever at lærlingene følger en fastsatt plan hvor kompetansemålene i læringsplanen skal nås. Det innebærer at de får oppfølging ute i tjeneste og ikke blir satt til selvstendige oppgaver, som å bli satt inn i vakter ved syke– og feriefravær. Dette mener Tyra Lillegård er skjedd under streiken.
– En lærling som er helt ny av året, ble satt i en resepsjon alene i en uke for en vekter som hadde ferie, forteller Lillegård, som er kritisk til flere ting ved denne saken.
– For det første, hadde personen bare vært lærling en måned og hadde ingen forutsetning for å gjøre disse oppgavene. For det andre, var de andre vekterne på objektet i streik, og lærlingen fikk ingen oppfølging.
Et tredje punkt er at en førsteårslærling bare får 40 prosent av vekterlønna for en slik vakt.
– Det betyr at det er ren profitt for bedriften å sette lærlingen inn i feriefraværet, sier Tyra Lillegård.
• To store vaktselskap har permittert sine hovedtillitsvalgte midt i streiken. Er det lov?
– Riktig av forbundet
Den tillitsvalgte synes det er helt rett av Arbeidsmandsforbundet å si opp plassene til 65 lærlinger under streiken, så disse kan tas ut i streik hvis ikke bedriften endrer sin praksis.
– Tas lærlingene ut i streik, har ikke bedriftene mulighet til å misbruke dem som syke– og ferievikarer under streiken, og det er bra, sier Tyra Lillegård.
• På 18 år har vekternes tillegg for natt og helg kun økt med seks kroner
Securitas: – Svært uheldig for de som blir rammet
Markedssjef i Securitas, Eldrid Odden Otterlei, er blitt gjort kjent med påstandene til både Arbeidsmandsforbundet og Tyra Lillegård, og svarer i en epost.
– Vi kjenner oss ikke igjen i påstandene Norsk Arbeidsmandsforbund fremsetter. Securitas er en seriøs aktør som daglig jobber målrettet med lærlingene. Det er viktig for oss at de føler seg ivaretatt og får et godt utbytte av læretiden i Securitas.
Lærlinger som ikke kan utføre normal tjeneste som følge av at ledsagerne deres er i streik, skal ikke jobbe alene. De flyttes til opplæring eller teoretisk studium. Noen lærlinger har blitt omplassert for å følge opplæringsløpet sitt, fordi vektere på objektet de jobber på er tatt ut i streik. Disse lærlingene er flyttet til objekter der de får oppfølging av andre vektere, og de er ikke omplassert for å dekke vakter for vektere som er i streik.
– Vi registrerer påstandene fra Norsk Arbeidsmandsforbund og oppfordrer på det sterkeste til dialog der de mener det har skjedd uregelmessigheter. Da kan vi ha mulighet til å gjøre noe med det, skriver Eldrid Odden Otterlei, og legger til:
– Når det er sagt, er det en bekymring at Norsk Arbeidsmandsforbund varsler uttak av lærlinger i streik. Dette kan medføre at de får forskjøvet sin læretid og utsatt fagprøve, og er svært uheldig for de som blir rammet.
– Ikke registrert noen tilfeller av dette hos oss
Ådne Mauritzen, kommunikasjonsdirektør i Avarn Security, skriver til Arbeidsmanden i en e-post om Arbeidsmandsforbundets pressemelding:
«Vi kjenner oss ikke igjen i disse påstandene og har hittil heller ikke registrert noen tilfeller av dette hos oss. Om NAF sitter med konkrete eksempler på noe annet, så må de ta kontakt med oss direkte, sånn at vi får rettet opp i dette umiddelbart. Under streiken har vi utvetydig respektert spillereglene i arbeidskonflikten, og ingen lærlinger har ei heller blitt erstattet til fordel for streikende personell.
Vi har et høyt fokus på lærlinger og deres rettigheter i forhold til læring og utvikling. Vi er opptatt av at lærlingene skal trives i Avarn Security. I tiden hos oss opparbeider de seg solid kompetanse som er viktig for oss i årene som kommer. Streiken fører imidlertid til at lærlinger som var planlagt på vakter og objekter som er rammet av streik i mange tilfeller ikke kan starte i praktisk arbeid nå. Dette er svært uheldig for lærlingene, som derved rammes direkte av streiken. Så langt det er mulig prøver vi å omplassere lærlingene, sånn at de kan følge opplæringsløpet sitt, i noen tilfeller klarer vi også å løse dette med å tilby mer teori. De av lærlingene våre som kan arbeide på egenhånd, går på sine oppsatte vakter, noen lærlinger går på topp sammen med vektere som ikke er tatt ut i streik, men ingen lærlinger går altså inn for streikende personell.
Vi er bekymret over at NAF nå har varslet plassoppsigelse som rammer lærlingene i enda større grad. Dette kan medføre at de dermed får forlenget utdanningsløpet og fagprøven sin».
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i apoteket opptil 100.000 mer i lønn
LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.
Kari Kløvstad
Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden
Debatt
Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ole Palmstrøm
«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»
Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.
NTB/Tormod Ytrehus
Satsingen på havvind kan skape et nytt industrieventyr, mener Fellesforbundet
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.
Knut Viggen