JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vekterstreiken

Statlige etater setter egne ansatte til å utføre oppgavene til streikende vektere: – Dypt problematisk

NTL har fått flere meldinger om at statlige etater bruker egne ansatte til å utføre oppgavene som egentlig utføres av vektere i streik. Det reagerer de tillitsvalgte på.
Are Strand, NTL Samfunnssikkerhet og beredskap.

Are Strand, NTL Samfunnssikkerhet og beredskap.

Katharina Dale Håkonsen

anders@lomedia.no

Vekterne i Norsk Arbeidsmandsforbund og Parat har streiket siden 16. september, og med den varslede opptrappingen fra mandag vil 2390 vektere være i streik.

Samtidig har NTL-tillitsvalgte rundt om i statlige etater varslet forbundet om at ansatte utfører oppgavene til de streikende vekterne. Det stemples som problematisk og kritikkverdig av NTL-erne.

Er det lov? To store vaktselskap har permittert sine hovedtillitsvalgte midt i streiken

– Veldig umusikalsk

Blant etatene der vekterne har vært i streik, er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Her har vektere sentralbordoppgaver, publikumsmottak og sikringsrunder på dagtid, kveld- og nattetid. Leder Are Strand i NTL Samfunnssikkerhet og beredskap reagerte med en gang da han ble kjent med at egne ansatte utførte noen av disse oppgavene.

– Det er dypt problematisk at etaten valgte å bruke egen arbeidskraft til disse oppgavene. Det er veldig umusikalsk, sier Strand.

Mye lest: Tyra (25) var på gråten av glede da vekterne gikk til streik

Han ga beskjed til ledelsen om NTLs syn, og ble slik han oppfattet det møtt med forståelse. Likevel har det ikkje skjedd noen endringer etter det Strand har fått opplyst, flere uker etter.

– Det har gått enda en uke, og jeg har sjekka på nytt. Det er fremdeles det samme og det er ikke greit, sier han.

Politiforum har også skrevet om problematikken i politietaten, der Politiets Fellesforbund reagerte på at Oslo politidistrikt brukte egne ansatte til enkelte oppgaver. Oslo-politiet avviste at de gjorde noe galt.

Svekker vekternes krav

– Det er kritikkverdig å sette inn egne ansatte for å gjøre oppgavene når vekterne er i streik, sier NTL-leder Kjersti Barsok.

Forbundslederen mener dette må stoppes.

– Vekterne er ansatt i firmaer som mange av «våre» virksomheter kjøper tjenester fra. Under streiken har vi fått melding om at flere av de virksomhetene der NTL organiserer, vil sette inn egne ansatte for å utføre arbeidsoppgavene til de streikende vekterne. Dette er svært uheldig, og svekker vekternes rettferdige krav! Sa Barsok da NTL hadde landsstyremøte nylig.

Hun mener å se en tendens til at privatisering og utskilling av oppgaver gjør at man organiserer seg slik at streikevåpenet svekkes.

På 18 år har vekternes tillegg for natt og helg kun økt med seks kroner

– Det skal vi være veldig på vakt mot. Vi mener det er moralsk forkastelig at arbeidsgiver setter inn andre arbeidstakere til å gjøre oppgavene, sier NTL-leder Kjersti Barsok.

NTL oppfordrer arbeidsgivere til å ikke sette inn andre til å dekke oppgaver til de som er i streik, og vil at tillitsvalgte er ekstra observante på slike tilfeller.

(Saken fortsetter under bildet)

KRITIKK: NTL-leder Kjersti Barsok kritiserer statlige etater for å bruke egne ansatte til å utføre oppgavene til streikende vektere.

KRITIKK: NTL-leder Kjersti Barsok kritiserer statlige etater for å bruke egne ansatte til å utføre oppgavene til streikende vektere.

Ole Palmstrøm

Arbeidsmandsforbundet: Omfanget virker å være ganske stort

Nestleder Brede Edvardsen i Norsk Arbeidsmandsforbund er godt kjent med problemstillingen NTL tar opp.

– Dette har vi merka ganske mye til. Jeg bruker nok halve arbeidsdagen min på å si noe om dette. Det er et tegn på at det foregår mye der ute som ikke er helt ønskelig, sier han.

Edvardsen sier dette ikke nødvendigvis er streikebryteri i juridisk forstand. Men han mener det på langt nær er akseptabelt likevel.

– Det er likevel umoralsk å gjøre det, for hele poenget med en streik er at det er noe arbeids som ikke blir utført. Om man likevel får gjort jobben, undergraver man streikeretten, sier han.

Nestlederen har inntrykk av at dette skjer på tvers av bransjer, og har ikke grunnlag for å si at noen områder er verre enn andre.

Filip jobbet med å hjelpe folk tilbake i jobb. Til slutt var det han som ikke maktet mer

– Vi har noen eksempler på at man har kommet til en enighet med våre tillitsvalgte, for eksempel der det ville gitt store konsekvenser for kundene eller at noen måtte stoppe driften, sier Edvardsen, og legger til:

– Det virker på meg som at omfanget av dette er ganske stort, og egentlig større og større jo lenger streiken varer, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

Brede Edvardsen, Norsk Arbeidsmandsforbund.

Brede Edvardsen, Norsk Arbeidsmandsforbund.

Øyvind Aukrust

DSB: Nødvendig med sikring

FriFagbevegelse har forelagt DSB kritikken fra NTL, og presseansvarlig Morten Harangen har sendt følgende svar:

«Fagforeningene som organiserer vekterne i Securitas tok ikke ut resepsjonist/vakt i DSB i streik fra 30.9. Vi har ikke fått en eksplisitt forklaring på dette fra fagforeningen. Vi vet derfor ikke om at det er gjort en vurdering av funksjonen sett opp mot DSBs samfunnsrolle. For øvrig vurderer vi ikke funksjonen i resepsjonen som kritisk (vi stengte eks resepsjonen de første ukene etter Covid19-utbruddet). Driftsfunksjon i DSB utfører/avlaster uansett oppgavene til resepsjonisten, både for resepsjon og sentralbord, også i en normalsituasjon (for å ha tilstrekkelig kapasitet).

I forbindelse med vekterstreiken har DSB gjort en såkalt verdivurdering og iverksatt nødvendige tiltak (med hjemmel i sikkerhetsloven og tilhørende forskrifter). Vi har vurdert det som nødvendig med regelmessig inspeksjon/sikringstiltak av bygget i denne perioden, gitt samfunnsrollen vår. Inspeksjon på dagtid blir som vanlig ivaretatt av funksjoner internt, men det er også nødvendig at det gjennomføres inspeksjon utenfor arbeidstid. Inspeksjon ivaretas derfor utenfor normal arbeidstid av DSBs driftsorganisasjon/sikkerhetsfunksjon.»

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse