Vekterstreiken har pågått siden 15. september, og fra mandag 2. november er totalt 2.390 vektere her i landet i streik.
Jan-Erik Østlie
Vekterstreiken:
NHO hevder at nytt tilbud til vekterne oppfyller alle krav. Helt feil, svarer forbundsleder
Arbeidsmandsforbundet fnyser av at vekterne skal ha fått et tilbud som er bedre enn frontfaget. – Jeg synes vi står lengre fra hverandre enn noensinne, kontrer leder Anita Johansen.
aslak@lomedia.no
28. oktober fikk arbeidstakerne i vekterkonflikten et tilbud fra NHO Service og Handel som både «imøtekommer alle hovedkrav» og er «bedre enn de aller fleste grupper har fått i år». Nå håper arbeidsgiversiden at tilbudet vil stanse vekterstreiken som har pågått i seks uker.
– Jeg registrerer at vi har fått et tilbud, men hovedkravet om en forpliktende opptrappingsplan for å komme nærmere industriarbeiderlønna er ikke med. Det stemmer rett og slett ikke at NHO skal ha innfridd alle våre hovedkrav, sier leder Anita Johansen i Arbeidsmandsforbundet til FriFagbevegelse.
Siste: Brudd i ny mekling for de streikende vekterne
Nøkkelen til enighet
Kravet om en bindende lønnsøkning er helt essensielt for Arbeidsmandsforbundet i forhandlingene med NHO Service og Handel i årets lønnsoppgjør. Det trekkes en linje tilbake til vekterstreiken i 2010.
For ti år siden fikk arbeidstakersiden inn en protokoll i tariffavtalen som sa at partene var enige om at lønnsutviklingen i bransjen skulle bedres. Det ble satt opp en treåring opptrappingsplan med mål om å komme nærmere gjennomsnittlig industriarbeiderlønn på 496.400 kroner.
• Les også: På 18 år har vekternes tillegg for natt og helg kun økt med seks kroner
Det bedret seg i noen år, men fra 2016 har vekterne igjen sakket akterut sammenlignet med industriarbeiderlønna. En nyansatt vekter tjener i dag 184,97 kroner i timen ved 37,5 timers uke. Når ansiennitetstoppen er nådd, er timelønna på 194,47 kroner.
– En forpliktende opptrappingsplan står fremdeles i tariffavtalen og innebærer at intensjonen fra 2010 vil bli overholdt. Da vil vekterne skritt for skritt nærme seg industriarbeiderlønna, ved siden av at det vil bli mer forutsigbart for bedriftene når de skal levere priser til kundene, sier Johansen.
Bedre enn industrien
Det nye tilbudet fra NHO, som ble sendt til både Arbeidsmandsforbundet og Parat onsdag, innebærer ifølge arbeidsgiversiden at vekterne vil få 8.000 kroner mer i årslønn. Samlet sett hevder NHO at oppgjøret er over den økonomiske rammen på 1,7 prosent i det såkalte frontfaget.
– Det kan ikke være riktig. Jeg vet ikke hvordan NHO har regnet på dette, men vår oppfatning er at dette tilbudet er godt innenfor ramma. For at tilbudet skal være bedre enn industrien, må virkningsdatoen være fra 1. april og ikke fra streikedagens slutt, påpeker Anita Johansen.
Forbundslederen presiserer også at hun ikke har fått tid til å lese igjennom hele tilbudet og studert alle detaljene. Hun reagerer samtidig på at NHO Service og Handel i pressemeldingen 28. oktober skriver at verken Arbeidsmandsforbundet eller Parat har svart på tilbudet.
– Det er optimistisk og ikke minst merkelig at NHO venter et svar nærmest på sparket, sier hun.
Saken fortsetter under bildet.
Anita Johansen er leder i Arbeidsmandsforbundet. Hovedkravet i konflikten med NHO er en bindende avtale om lønnsøkning for vekterne.
Paul S. Amundsen
Som bensin på bålet
NHOs begrunnelse for å gå «noe utover den økonomiske rammen» er at vekterne har fått gradvis mer kompetanse og ansvar, og at det viktig for bedriftene å beholde de det gjelder. I tilbudet fra NHO ligger det også bedre betingelser for lærlinger og forskuttering av sykepenger.
– Vi håper og tror derfor at dette kan føre til en løsning på denne seks uker lange arbeidskonflikten, sier administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel.
For Arbeidsmandsforbundets leder, derimot, er det ingenting i NHOs tilbud som vil løse den pågående konflikten. Snarere tvert imot. Johansen er provosert av at de to vaktselskapene Securitas og Avarn Security har permittert sine hovedtillitsvalgte midt i streiken.
– Dette er et hovedtillitsvalgte som også er en del av forhandlingsutvalget i lønnsoppgjøret. Å ty til disse permitteringene er som å helle bensin på bålet. Det er slett ikke gunstig i en bransje preget av mistillit på begge sider, understreker forbundslederen.
Ønsker åpenhet
Kaltenborn i NHO sier at det har blitt sagt ting i mediene om hva «vi har tilbudt som vi ikke kjenner oss igjen i, og som ikke rimer med det som har vært vår linje hele veien».
– Vi kan ikke røpe hva som er sagt under mekling, men vi ønsker åpenhet omkring vår intensjon i dette oppgjøret. Derfor går vi i også ut med et tilbud vi har gitt utenfor mekling. Vi håper at det vil bidra til en bedre forståelse, mer tillit og en løsning, sier Kaltenborn.
Mandag morgen 2. november trappes vekterstreiken opp. Arbeidsmandsforbundet tar ut ytterlige 229 vektere i streik. Da vil 1.975 vektere fra forbundet være i streik. I tillegg streiker 415 vektere fra Parat, og totalt 2.390 her i landet er i streik.
Dette er det nye tilbudet fra NHO
• To kroner per time i generelt tillegg på alle dagens grunnlønnssatser, samt én krone som bidrar til å nærme seg industriarbeiderlønn. Totalt tre kroner per time.
• To kroner per time i tillegg for helg, natt og skift.
• Bedriftene har ikke adgang til å forskjellsbehandle arbeidstakere i bedriften hva gjelder forskuttering av sykepenger. Likebehandlingen gjelder senest fra 1. januar 2022.
• Kravene om lærlingers rettigheter er etterkommet, blant annet at læretiden skal telle som ett års ansiennitet ved første ansettelse, at arbeidsplaner skal varsles to uker i forkant, og at turnusplaner skal diskuteres med arbeidstakersiden.
• Bedriftene er enige om at de i avtaleperioden skal se på problemstillingen rundt ufrivillig deltid og drøfte dette med de tillitsvalgte to ganger i året.
Dette er det nye tilbudet fra NHO
• To kroner per time i generelt tillegg på alle dagens grunnlønnssatser, samt én krone som bidrar til å nærme seg industriarbeiderlønn. Totalt tre kroner per time.
• To kroner per time i tillegg for helg, natt og skift.
• Bedriftene har ikke adgang til å forskjellsbehandle arbeidstakere i bedriften hva gjelder forskuttering av sykepenger. Likebehandlingen gjelder senest fra 1. januar 2022.
• Kravene om lærlingers rettigheter er etterkommet, blant annet at læretiden skal telle som ett års ansiennitet ved første ansettelse, at arbeidsplaner skal varsles to uker i forkant, og at turnusplaner skal diskuteres med arbeidstakersiden.
• Bedriftene er enige om at de i avtaleperioden skal se på problemstillingen rundt ufrivillig deltid og drøfte dette med de tillitsvalgte to ganger i året.
Mest lest
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier. 22 års erfaring som barnepleier teller ikke
Berit Roald / NTB