Streiken for vekterne i Arbeidsmandsforbundet er snart inne i sin åttende uke. Onsdag 4. november møtes partene til ny mekling.
Paul S. Amundsen
Vekterstreiken:
Ny mekling for de streikende vekterne onsdag: – Fastlønn er en prinsippsak
Arbeidsmandsforbundet og NHO Handel og Service er onsdag morgen kalt inn til Riksmekleren for å finne en løsning i vekterstreiken som nå har pågått i sju uker.
aslak@lomedia.no
Etter at vekterne i Parat mandag kveld kom fram til en avtale med NHO Handel og Service, fortsatte streiken for rundt 2.000 vektere i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF).
Forbundet ble ikke invitert til å forhandle. Det blir de nå. Onsdag 4. november klokka 09.00 tropper forhandlingsutvalgeti NAF opp hos Riksmekleren i Grensen i Oslo sammen med arbeidsgiversida.
– Vi er innstilt på å finne en løsning i denne konflikten, men ikke for enhver pris. Avtalen som Parat har inngått med NHO om lønn basert på antall timer deltidsansatte jobber, er problematisk og helt uaktuelt å bli med på. Fastlønn er en prinsippsak for oss, sier Terje Mikkelsen, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, til FriFagbevegelse.
Siste: Brudd i ny mekling for de streikende vekterne
Viktig fastlønnsdom fra 2017
Mikkelsen refererer til en dom fra Arbeidsretten i 2017. Da ville Nokas endre utbetaling av månedslønn fra fastlønn til lønn basert på antall timer vekterne hadde jobbet måneden før. Magne Heggstad var blant mange vektere som ikke fant seg i det. Han krevde fastlønn.
• Les også: Arbeidsmandsforbundet mener Securitas driver streikebryteri
Saken havnet til slutt i Arbeidsretten. Der vant vekterne saken. I slutningen fra Arbeidsretten sto det noe som ikke er til å misforstå:
«Vekteroverenskomstens § 2 er slik å forstå at ansatte har krav på fast månedslønn i henhold til avtalt stillingsstørrelse angitt i den ansattes arbeidsavtale»
– Jeg mener at fastlønn er en opparbeidet rettighet og at den er kontraktfestet i kontrakten. Det gir en stabilitet for min økonomi når jeg vet hva jeg skal få utbetalt i grunnlønn hver måned, sa Heggstad den gang.
Timelønn for deltidsansatte
I den nye avtalen som Parat har inngått med NHO Handel og Service, står det imidlertid at det kan betales timelønn for deltidsansatte med inntil 20 prosent stilling.
Timelønn for deltidsansatte med en stillingsprosent høyere enn dette, kan avtales med den enkelte etter drøftelse med tillitsvalgte. Dette er ifølge avtalen mellom partene en prøveordning i tariffperioden. Ordningen opphører 31. mars 2022 med mindre det er et ønske om at den blir videreført.
– Det vil være et stort tilbakeslag for oss å inngå en tilsvarende løsning. Vekterne utgjør en lavlønnsgruppe, og da må de ha en garanti i bunn og ikke en inntekt som varierer fra måned til måned. Avtalen som Parat har inngått er ikke i tråd med fastlønnsdommen fra 2017, sier Mikkelsen.
– Folk ha skal en fast, forutsigbar inntekt i henhold til den kontrakten de har, slår forbundssekretæren i Arbeidsmandsforbundet fast.
Slik forklarer Parat avtalen
Lars Petter Larsen, forhandlingsleder i Parat, forklarer hvorfor arbeidstakerorganisasjonen ble med på at det kan betales timelønn for deltidsansatte med inntil 20 prosent stilling.
– Fastlønn og timelønn har vært et særdeles vanskelig tema siden forhandlingene startet, og utgangspunktet for NHO Handel og Service var at alle vekterne skulle over på timelønn igjen. De var knallharde på det, sier han til FriFagbevegelse samme dag som 420 Parat-vektere i Securitas og Avarn Security er tilbake i jobb.
– Deltidsansatte med inntil 20 prosent stilling er i all hovedsak studenter som har dette som en ren bigeskjeft. De ønsker ikke å ha forpliktelsen som fastlønnsordningen medfører. En slik forpliktelse betyr at arbeidsgiver har styrerett og kan pålegge arbeid med 14 dagers varsel, sier Larsen.
Når det gjelder ansatte over stillingsbrøken på 20 prosent, har de selv mulighet til å velge timelønn. Dette er ikke noe som arbeidsgiver kan pålegge den enkelte vekter i Parat, understreker forhandlingslederen.
– Ingen kan presses fra månedslønn til timelønn, og hvert enkelt tilfelle kan drøftes med tillitsvalgte for å få oversikt over omfang og arbeidsgivers framferd. Dessuten er dette en prøveordning som faller bort av seg selv 31. mars 2022 dersom vi ikke blir enige om at den skal videreføres, påpeker han.
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim
Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø
Mulig millionsum i vente for oljepionerene
Det er meir sannsynleg med eigenmeldt sjukefråvær på opne kontor. Det viser ei ny studie.
Vidar Ruud / NTB