Magne Heggstad
Privat
Dom i Arbeidsretten:
Vekterne vant i Arbeidsretten - har krav på fast månedslønn
Nokas endret utbetaling av månedslønn fra fastlønn til lønn basert på antall timer vekterne jobbet forrige måned. Det fant ikke Magne Heggstad seg i, og saken havnet til slutt i Arbeidsretten. Der vant vekterne saken.
ane.borrud@lomedia.no
Vekterselskapet Nokas AS har vokst seg stort gjennom oppkjøp av andre selskap. Dette har ført til ulike måter å betale ut lønn på, og bedriften har villet endre dette ved å samle avlønningstypene for alle ansatte tilknyttet vekteroverenmskomsten, sånn at alle får betalt lønna basert på antall timer arbeidet forrige måned.
Arbeidsmandsforbundet mente bedriften ikke kunne gjøre dette, med bakgrunn i § 2 i vekteroverenskomsten (se faktaboks). Forbundet krevde at vekterne i Nokas skal ha fast månedslønn, og ikke varierende månedslønn basert på antall timer vekterne jobbet forrige måned.
I dag kom slutningen fra Arbeidsretten:
«Vekteroverenskomstens § 2 er slik å forstå at ansatte har krav på fast månedslønn i henhold til avtalt stillingsstørrelse angitt i den ansattes arbeidsavtale»
Jippi!
– Jippi, utbryter Magne Heggstad. Dette viser nok en gang at Norsk Arbeidsmandsforbund sender over godt vurderte og gjennomtenkte saker til Arbeidsretten. Og at styringsretten til arbeidsgiverne ikke er like sterk som arbeidsgiverne tror.
Han er en av vekterne som ikke ville gå over til månedslønn basert på antall timer han jobbet forrige måned.
Heggstad begynte i vaktbransjen i 2004 i Hafslund Sikkerhet. I 2007, da firmaet het Hafslund Infratek, fikk han fastlønn. Selskapet ble solgt til Vakt Service i 2009, og fastlønnen fulgte med. Året etter byttet konsernet navn fra Vakt Service AS til Nokas AS, og Heggstad hadde fastlønn i Nokas fram til oktober 2015. Da ble han innkalt til drøftelsesmøte, der arbeidskontrakten skulle endres fra fast månedslønn til månedslønn basert på antall timer han jobbet forrige måned.
– Jeg oppfattet det som om spørsmålet var oppgjort og vedtatt, at det egentlig ikke var et tema å argumentere mot, forteller han.
Men Heggstad godtok ikke premisset om at hvordan lønningene skal utbetales var noe bedriften kunne bestemme innenfor styringsretten.
– Jeg mener at fastlønn er en opparbeidet rettighet og at den er kontraktfestet i kontrakten. Det gir en stabilitet for min økonomi når jeg vet hva jeg skal få utbetalt i grunnlønn hver måned, sier Heggstad.
Kjempebra!
Kevin Adjete
Privat
– Dette er kjempebra. Nå ble jeg glad. Det er veldig, veldig gode nyheter, sier Kevin Adjete.
Han jobbet som vekter ved Coast Center Base i Bergen for Securitas. For 18 måneder siden vant Nokas anbudet på vaktholdet, og Adjete ble med over til Nokas ved virksomhetsoverdragelse. I Securitas hadde han fast månedslønn. Etter noen måneder i Nokas ble han kalt inn til drøftelsesmøte med bedriften, om endring av lønnsutbetaling fra fastlønn til lønn basert på arbeidede timer forrige måned. Det ville ikke Adjete, og han var en annen av vektere som ikke ville godta en endring av lønnsutbetalingene.
Og i dag kom altså dommen. Den blir lagt ut på arbeidsrettens hjemmesider i begynnelsen av neste uke.
Nokas har ikke fått lest dommen enda, og ønsker ikke å kommentere den før de har lest den.
• Få nyhetsbrev fra Arbeidsmanden
Dette er saken:
§ 2 i vekteroverenskomsten sier blant annet dette om ansettelsesvilkår:
«Alle ansettes i selskapet med skriftlig arbeidsavtale hvor minste månedlige timetall er angitt.
Det foreligger lønnsplikt overfor alle ansatte etter lovens og dennes overenskomsts bestemmelser om arbeidstid og arbeidstakerne har tilsvarende arbeidsplikt.»
Tvisten er et spørsmål om de ansatte kan lønnes etter faktisk utførte timer den enkelte måned, eller om de ansatte etter vekteroverenskomsten har rett på fast månedslønn i henhold til kontrakt.
Arbeidsmandsforbundet mener at overenskomsten må tolkes dithen at en vekterne skal ha en fast månedslønn, mens Nokas mener at bedriften kan betale ut lønn basert på antall timer vekterne jobbet forrige måned.
Det ble skrevet uenighetsprotokoller i bedriften, og saken ble løftet videre. Først prøvde Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service å bli enige i slutten av november 2015. Da dette ikke gikk, ble saken sendt videre til LO og NHO. Heller ikke disse partene ble enige da de møttes i mars 2016, og LO/Arbeidsmandsforbundet stevnet NHO/NHO Service for Arbeidsretten. Der var saken oppe i midten av august i år.
Dommen kom 6. oktober:Et flertall på fem av dommere ga LO medhold, og dommens slutning er at Vekteroverenskomstens § 2 er slik å forstå at ansatte har krav på fast månedslønn i henhold til avtalt stillingsstørrelse angitt i den ansattes arbeidsavtale. Mindretallet på to dommere kom frem til at NHO må frifinnes.
• Vektere opplever grovere vold på jobb
• Marius og kollegaene hans reddet 285 liv i fjor
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Om Arbeidsretten:
Arbeidsretten er en særdomstol med sete i Oslo, og hele landet som rettskrets.
Retten behandler rettstvister mellom arbeidslivets organisasjoner om tariffavtaler og andre kollektivarbeidsrettslige spørsmål.
Det er som utgangspunkt arbeidslivets organisasjoner som er parter i saker for Arbeidsretten.
Kort skissert har Arbeidsretten domsmyndighet
• i tvist om en tariffavtales gyldighet, forståelse og eksistens
• i tvist om en arbeidskamp er i strid med den tariffestede fredsplikt eller fredsplikt etter arbeidstvistloven
• i spørsmål om erstatning for brudd på tariffavtale eller den lovbestemte fredsplikten.
På de nevnte områder har Arbeidsretten eksklusiv domsmyndighet, og er første og siste instans. Dette innebærer at søksmål om slike spørsmål ikke kan bringes inn for de alminnelige domstoler. Arbeidsrettens dommer er endelige og kan, med svært få unntak, ikke ankes.
Mest lest
GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.
Ole Palmstrøm
Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.
Jan Erik Østlie
Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa
KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.
Espen Sand
Zara tilbyr kontrakter på seks timer i uka: – Bare tull, sier tidligere butikksjef
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene, mener Norsk Industri-sjefen
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.
Nina Hanssen
Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Lufthansa
Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Pris-sjokk: Høyeste prisvekst på 34 år
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal
Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp
Fire nye år i statsministerstolen. Det er Erna Solbergs langsiktige mål.
Jan-Erik Østlie