Magne Heggstad
Privat
Dom i Arbeidsretten:
Vekterne vant i Arbeidsretten - har krav på fast månedslønn
Nokas endret utbetaling av månedslønn fra fastlønn til lønn basert på antall timer vekterne jobbet forrige måned. Det fant ikke Magne Heggstad seg i, og saken havnet til slutt i Arbeidsretten. Der vant vekterne saken.
ane.borrud@lomedia.no
Vekterselskapet Nokas AS har vokst seg stort gjennom oppkjøp av andre selskap. Dette har ført til ulike måter å betale ut lønn på, og bedriften har villet endre dette ved å samle avlønningstypene for alle ansatte tilknyttet vekteroverenmskomsten, sånn at alle får betalt lønna basert på antall timer arbeidet forrige måned.
Arbeidsmandsforbundet mente bedriften ikke kunne gjøre dette, med bakgrunn i § 2 i vekteroverenskomsten (se faktaboks). Forbundet krevde at vekterne i Nokas skal ha fast månedslønn, og ikke varierende månedslønn basert på antall timer vekterne jobbet forrige måned.
I dag kom slutningen fra Arbeidsretten:
«Vekteroverenskomstens § 2 er slik å forstå at ansatte har krav på fast månedslønn i henhold til avtalt stillingsstørrelse angitt i den ansattes arbeidsavtale»
Jippi!
– Jippi, utbryter Magne Heggstad. Dette viser nok en gang at Norsk Arbeidsmandsforbund sender over godt vurderte og gjennomtenkte saker til Arbeidsretten. Og at styringsretten til arbeidsgiverne ikke er like sterk som arbeidsgiverne tror.
Han er en av vekterne som ikke ville gå over til månedslønn basert på antall timer han jobbet forrige måned.
Heggstad begynte i vaktbransjen i 2004 i Hafslund Sikkerhet. I 2007, da firmaet het Hafslund Infratek, fikk han fastlønn. Selskapet ble solgt til Vakt Service i 2009, og fastlønnen fulgte med. Året etter byttet konsernet navn fra Vakt Service AS til Nokas AS, og Heggstad hadde fastlønn i Nokas fram til oktober 2015. Da ble han innkalt til drøftelsesmøte, der arbeidskontrakten skulle endres fra fast månedslønn til månedslønn basert på antall timer han jobbet forrige måned.
– Jeg oppfattet det som om spørsmålet var oppgjort og vedtatt, at det egentlig ikke var et tema å argumentere mot, forteller han.
Men Heggstad godtok ikke premisset om at hvordan lønningene skal utbetales var noe bedriften kunne bestemme innenfor styringsretten.
– Jeg mener at fastlønn er en opparbeidet rettighet og at den er kontraktfestet i kontrakten. Det gir en stabilitet for min økonomi når jeg vet hva jeg skal få utbetalt i grunnlønn hver måned, sier Heggstad.
Kjempebra!
Kevin Adjete
Privat
– Dette er kjempebra. Nå ble jeg glad. Det er veldig, veldig gode nyheter, sier Kevin Adjete.
Han jobbet som vekter ved Coast Center Base i Bergen for Securitas. For 18 måneder siden vant Nokas anbudet på vaktholdet, og Adjete ble med over til Nokas ved virksomhetsoverdragelse. I Securitas hadde han fast månedslønn. Etter noen måneder i Nokas ble han kalt inn til drøftelsesmøte med bedriften, om endring av lønnsutbetaling fra fastlønn til lønn basert på arbeidede timer forrige måned. Det ville ikke Adjete, og han var en annen av vektere som ikke ville godta en endring av lønnsutbetalingene.
Og i dag kom altså dommen. Den blir lagt ut på arbeidsrettens hjemmesider i begynnelsen av neste uke.
Nokas har ikke fått lest dommen enda, og ønsker ikke å kommentere den før de har lest den.
• Få nyhetsbrev fra Arbeidsmanden
Dette er saken:
§ 2 i vekteroverenskomsten sier blant annet dette om ansettelsesvilkår:
«Alle ansettes i selskapet med skriftlig arbeidsavtale hvor minste månedlige timetall er angitt.
Det foreligger lønnsplikt overfor alle ansatte etter lovens og dennes overenskomsts bestemmelser om arbeidstid og arbeidstakerne har tilsvarende arbeidsplikt.»
Tvisten er et spørsmål om de ansatte kan lønnes etter faktisk utførte timer den enkelte måned, eller om de ansatte etter vekteroverenskomsten har rett på fast månedslønn i henhold til kontrakt.
Arbeidsmandsforbundet mener at overenskomsten må tolkes dithen at en vekterne skal ha en fast månedslønn, mens Nokas mener at bedriften kan betale ut lønn basert på antall timer vekterne jobbet forrige måned.
Det ble skrevet uenighetsprotokoller i bedriften, og saken ble løftet videre. Først prøvde Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service å bli enige i slutten av november 2015. Da dette ikke gikk, ble saken sendt videre til LO og NHO. Heller ikke disse partene ble enige da de møttes i mars 2016, og LO/Arbeidsmandsforbundet stevnet NHO/NHO Service for Arbeidsretten. Der var saken oppe i midten av august i år.
Dommen kom 6. oktober:Et flertall på fem av dommere ga LO medhold, og dommens slutning er at Vekteroverenskomstens § 2 er slik å forstå at ansatte har krav på fast månedslønn i henhold til avtalt stillingsstørrelse angitt i den ansattes arbeidsavtale. Mindretallet på to dommere kom frem til at NHO må frifinnes.
• Vektere opplever grovere vold på jobb
• Marius og kollegaene hans reddet 285 liv i fjor
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Om Arbeidsretten:
Arbeidsretten er en særdomstol med sete i Oslo, og hele landet som rettskrets.
Retten behandler rettstvister mellom arbeidslivets organisasjoner om tariffavtaler og andre kollektivarbeidsrettslige spørsmål.
Det er som utgangspunkt arbeidslivets organisasjoner som er parter i saker for Arbeidsretten.
Kort skissert har Arbeidsretten domsmyndighet
• i tvist om en tariffavtales gyldighet, forståelse og eksistens
• i tvist om en arbeidskamp er i strid med den tariffestede fredsplikt eller fredsplikt etter arbeidstvistloven
• i spørsmål om erstatning for brudd på tariffavtale eller den lovbestemte fredsplikten.
På de nevnte områder har Arbeidsretten eksklusiv domsmyndighet, og er første og siste instans. Dette innebærer at søksmål om slike spørsmål ikke kan bringes inn for de alminnelige domstoler. Arbeidsrettens dommer er endelige og kan, med svært få unntak, ikke ankes.
Om Arbeidsretten:
Arbeidsretten er en særdomstol med sete i Oslo, og hele landet som rettskrets.
Retten behandler rettstvister mellom arbeidslivets organisasjoner om tariffavtaler og andre kollektivarbeidsrettslige spørsmål.
Det er som utgangspunkt arbeidslivets organisasjoner som er parter i saker for Arbeidsretten.
Kort skissert har Arbeidsretten domsmyndighet
• i tvist om en tariffavtales gyldighet, forståelse og eksistens
• i tvist om en arbeidskamp er i strid med den tariffestede fredsplikt eller fredsplikt etter arbeidstvistloven
• i spørsmål om erstatning for brudd på tariffavtale eller den lovbestemte fredsplikten.
På de nevnte områder har Arbeidsretten eksklusiv domsmyndighet, og er første og siste instans. Dette innebærer at søksmål om slike spørsmål ikke kan bringes inn for de alminnelige domstoler. Arbeidsrettens dommer er endelige og kan, med svært få unntak, ikke ankes.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Jøran Grønstad
Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste
Å handle på børsen med informasjon som ikke er kjent for allmennheten, er straffbart.
Colourbox