JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vekterstreiken utvides

202 nye vektere går ut i streik fredag. Nå blir også lærlinger tatt ut

Vekterne øker presset, i håp om å finne en løsning på konflikten
Norsk Arbeidsmandsforbund trapper opp vekterstreiken.

Norsk Arbeidsmandsforbund trapper opp vekterstreiken.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Mandag kveld varslet Norsk Arbeidsmandsforbund ytterligere opptrapping av streiken, som står uløst etter samfulle åtte uker. Fra før av er allerede 2.000 vektere ute i streik. 202 nye vektere slår følge natt til lørdag denne uka.

Det gjør vekterstreiken til en av de mest omfattende arbeidskonflikter i nyere tid.

Meningen er at den nye opptrappingen skal forsterke eksisterende uttak og berøre nye områder.

– Målet med den utvidede streiken er i hovedsak å ramme dem som sitter på den andre siden av forhandlingsbordet. Det vil si Securitas og Avarn Security, sier forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Terje Mikkelsen, til FriFagbevegelse.

– Forhåpentligvis kan det hjelpe til å få en løsning på denne konflikten, sier Mikkelsen.

Innsikt: Derfor er fastlønn så viktig for vekterne i streik

Flere i storbyene

Storbyene rammes hardt også denne gangen. I Avarn Security vil 57 vektere slutte seg til streiken, blant annet i disse byene:

• 9 vektere i Bergen.

• 15 vektere i Oslo.

• 21 vektere i Stavanger.

Hos Securitas tas det blant annet ut 10 nye vektere i Bergen og 28 vektere i Oslo. Tilsammen 106 vektere.

Hos Nokas Verdisikring tas det ut 15, hos Skan-Kontroll 4, Securitas Transport Aviation 20.

Denne skaper debatt: Securitas setter inn uorganiserte vektere for å gjøre jobben til folk i streik

Flyplassene

Også denne gangen skånes flyplassene.

– Det har vært en bevisst handling helt fra starten. Det skyldes den situasjonen norsk luftfart er inne i for tiden. Vi vil skåne luftfarten for ikke å legge stein til byrden, sier Mikkelsen.

I stedet tar Arbeidsmandsforbundet ut vektere i streik ved baser for helikoptertransport.

Blant annet tas vekterne ved heliportene på Flesland og Brønnøysund ut. I tillegg tas det ut vektere ved Saga Fjordbase i Ålesund i tillegg til vaktmannskap i storbyen.

Debatt: «Vekternes krav er ikke bare rimelige, de er absolutt nødvendige»

Flere lærlinger

For øvrig er uttaket en forsterkning av allerede varslede uttak, ved at en har tatt flere hvor det allerede er vektere i streik.

– Uttaket nå berører også flere lærlinger. Senest rett før helgen fikk forbundet inn rapport om at lærlinger blir satt inn på vakter tilhørende vekter tatt ut i streik. Da ser vi oss dessverre nødt til å gå til et slikt skritt, sier Terje Mikkelsen.

Regiontillitsvalgt om vekterstreiken: – Arbeidsgiverne glemmer at det er deres egne ansatte som er i streik

Klare for dialog

– Vi sitter klar og er åpne for dialog så snart NHO Service og Handel ønsker å føre reelle forhandlinger med oss. Da kan vi få en slutt på denne konflikten, sier forbundsleder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Anita Johansen, til FriFagbevegelse.

Mandag for en uke siden inngikk vekterne i Parat en avtale med NHO Service og Handel. To dager senere meklet Norsk Arbeidsmandsforbund med motparten, uten å komme til en løsning. Dermed fortsatte 2.000 vektere i NAF streiken. Fredag plusses altså det tallet på med 202.

Warning
Annonse
Annonse