JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vekterstreiken:

Flere vektere går ut i streik neste uke: – Vi legger mer press på arbeidsgiverne

Arbeidsmandsforbundet tar ut enda flere vektere i streik fra 13. november. Det betyr at langt over 2.000 vektere over hele landet vil være i streik.
Vekterstreiken er nå inne i sin åttende uke for Arbeidsmandsforbundets medlemmer. Mandag 9. november trappes streiken ytterligere opp.

Vekterstreiken er nå inne i sin åttende uke for Arbeidsmandsforbundets medlemmer. Mandag 9. november trappes streiken ytterligere opp.

Jan-Erik Østlie

aslak@lomedia.no

Vekterne trapper opp streiken, bare timer etter dagens mislykkede møte hos Riksmekleren.

Det er konsekvensen av at Arbeidsmandsforbundet og arbeidsgiverne ikke ble enige i meklingen om vekteroverenskomsten - til tross for Riksmeklerens hjelp.

Arbeidsmandsforbundet møtte NHO Service og Handel i dag i et forsøk på å finne en løsning på vekterstreiken, men møtet endte uten resultat.

Mer press på arbeidsgiverne

Etter å ha brukt deler av onsdag på å vurdere om det var behov for en ytterligere opptrapping, har nå NAF bestemt seg for å ta affære. Fra før av er rundt 2.000 vektere i forbundet i streik over hele landet.

Les også: Securitas setter inn uorganiserte vektere for å gjøre jobben til folk i streik

Fra fredag 13. november blir det enda flere. Det bekrefter Terje Mikkelsen, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, overfor FriFagbevegelse.

– Den nye opptrappingen vil forsterke eksisterende uttak og berøre nye områder, sier Mikkelsen, som understreker at målet med den utvidede streiken i hovedsak er å ramme dem som sitter på den andre siden av forhandlingsbordet, det vil si Securitas og Avarn Security.

– Vi ønsker å legge ytterligere press på arbeidsgiverne og forhåpentlig få en løsning på denne konflikten, forklarer Mikkelsen.

Må kvalitetssikre lister

Hvor mange som vil bli tatt ut i streik, bortsett fra at det vil bli flere enn hundre vektere som er omfattet av tariffavtalen, kan han ikke svare på. Det vil bli mer oversiktlig når forbundet får gått gjennom listene.

Debatt: «Vekternes krav er ikke bare rimelige, de er absolutt nødvendige»

– Tillitsvalgte i streik har vært utestengt fra listene og ikke hatt samme tilgang som i en normalsituasjon. Det er viktig at vi kvalitetssikrer listene for å unngå områder som berører liv og helse, forklarer forbundssekretæren.

Når vekterne nå skal trappe opp streiken igjen, må de varsle motparten og Riksmekleren minst fire dager før. Forbundet har ikke sendt noe varsel om opptrapping ennå. Det vil først skje mandag 9. november.

Vil unngå tvungen lønnsnemd

Vekterstreiken i 2012 endte i tvungen lønnsnemd. Det er ikke en situasjon forbundet ønsker å ende opp i på nytt.

– Selv om vi nå trapper opp streiken ytterligere, må vi være varsomme og fortsatt skjerme liv og helse. I motsatt fall vil regjeringen få påskudd til å gå inn for tvungen lønnsnemnd, understreker Mikkelsen.

Tvungen lønnsnemd var nettopp det Parat også ville unngå. Mandag 2. november ble arbeidstakerorganisasjonen enig med NHO Service og Handel om en ny vekteravtale. Morgenen etter var 420 Parat-vektere tilbake i jobb.

Innsikt: Seks punkter som forklarer hvorfor vekterne streiker

Warning
Annonse
Annonse