JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Veksterstreiken

Vekterne trapper opp streiken

Arbeidsmandsforbundet tar ut ytterlige 341 vektere i streik fra mandag 5. oktober. Da vil 1500 vektere over hele landet være i streik.

Jan-Erik Østlie

ane.borrud@lomedia.no

Riksmeklerens hjelp til tross. Arbeidsmandsforbundet og NHO Service og Handel klarte ikke å bli enige i meklingen om vekteroverenskomsten.

Arbeidsmandsforbundet brøt meklingen, og 16. september tok forbundet ut 420 vektere i streik. Samtidig brøt Parat sin mekling med NHO Service og Handel, og tok ut 383 vektere i streik.

En uke senere, onsdag 23. september, trappet Arbeidsmandsforbundet opp streiken, og 389 nye vektere la ned arbeidet. Og i dag, onsdag 30. september, har Arbeidsmandsforbundet varslet Riksmekleren og NHO Service og Handel at de tar ut ytterligere 341 vektere i streik fra mandag 5. oktober klokken 06.00.

Dermed vil 1533 vektere være i streik neste uke, og 1.150 av dem er medlemmer i Arbeidsmandsforbundet.

Vekterstreiken står bom fast – lønn, lærlinger og ufrivillig deltid er stridstema

Fortsatt Securitas og Avarn Security

Det så å si bare vekterne i Securitas og Avarn Security som skal tas ut i opptrappingen. I det nye uttaket er det flest vektere som er tatt ut i Stavanger. 33 fra Securitas og 21 fra Avarn Security, totalt 54 vektere. I Drammen blir det 45 nye vektere som streiker: 37 fra Securitas og åtte fra Avarn Security

– Det er ikke noe dramatisk nytt i dette streikeuttaket, vi bare øker antallet, sier forbundssekretær Terje Mikkelsen.

Han understreker at målet med streiken fortsatt er å ramme dem som sitter på den andre siden av forhandlingsbordet, det vil si Securitas og Avarn Security.

– Vi ønsker å skjerme flyplassene, som allerede er nok rammet av korona. I tillegg ønsker vi å skjerme alt som er helserelatert. Vi vil i minst mulig grad ramme tredjepart, understreker Mikkelsen.

Vekterne som blir tatt ut i streik fra neste uke jobber blant annet på stasjonæroppdrag og utrykningstjeneste ved alarmer.

Derfor streiker vekterne

Åtte i Skan-kontroll, ingen i STAS

I tillegg er det tatt ut åtte vektere ved Skan-Kontroll i Bergen. Hoveddelen av Skan-kontroll er ifølge Mikkelsen eid av Avarn Security.

– De er sentervekter alle sammen, forteller tillitsvalgt i Avarn Security i Bergen, Knut-Johannes Berg.

På listene som forbundet i dag har sendt til Riksmekleren og NHO Service og Handel, ser det ut som om forbundet har tatt ut fire vektere i Securitas sitt flyplass-selskap STAS (Securitas Transport Aviation Security); én ved Sola, to ved Værnes og én ved Ålesund.

Hovedtillitsvalgt i Securitas, Robert Ball, kommer med en oppklaring.

– Listene stemmer ikke helt. Disse fire har jobbet i STAS tidligere, men nå jobber de i Securitas. Vi har ikke tatt ut noen vektere som er tilknyttet STAS og flyplassene, sier han.

– Må komme med noe mer

– Partene i bussoppgjøret ble kalt inn til Riksmekleren i dag. Vil det samme kunne skje med dere etter opptrappingen?

– Det er jo ikke noe å frykte å ta en prat. Men hvis motparten ikke har noe mer å komme med, så er vi like langt, slår forbundssekretær Terje Mikkelsen fast.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse