JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FERIE UTEN PENGER: Tillitsvalgt i Fellesforbundet Gunn-May H. Larsen (til venstre) sier Scandic ikke har respekt for sine ansatte. I sommer har Saree Bangliam (videre fra venstre), Antonia Årsvoll, Jesusa Galapte, Somphorn Insiri og Urai Tjelta og fire andre fast ansatte stuepiker på Scandic Royal Hotel i Stavanger ikke fått feriepengene de har krav på.

FERIE UTEN PENGER: Tillitsvalgt i Fellesforbundet Gunn-May H. Larsen (til venstre) sier Scandic ikke har respekt for sine ansatte. I sommer har Saree Bangliam (videre fra venstre), Antonia Årsvoll, Jesusa Galapte, Somphorn Insiri og Urai Tjelta og fire andre fast ansatte stuepiker på Scandic Royal Hotel i Stavanger ikke fått feriepengene de har krav på.

Roy Ervin Solstad

Scandic Royal Hotel i Stavanger:

Stuepikene fikk ikke feriepenger: – Vi jobber hardt for Scandic, og så er dette takken

Permitterte hotellansatte på Scandic Royal i Stavanger gledet seg til endelig å få en ordentlig utbetaling når feriepengene kom.31.07.2020
09:31
01.08.2020 10:14

roy@lomedia.no

Siden mars har ni fast ansatte stuepiker ansatt i housekeeping-avdelinga på Scandic Royal Hotel i Stavanger vært permittert. Mange av dem har vært ansatt imellom 20 og 30 år på det samme hotellet selv om eierne har skiftet. I mars byttet de arbeidsgiver igjen, fra ISS der de var ansatt fra 2017, til Scandic.

Den første måneden som Scandic-ansatte skulle imidlertid bli noe helt annet enn de hadde sett for seg. Den 13. mars fikk de permitteringsvarsel og tre dager senere var de permittert. Det har de vært siden.

Skulle kommet i juni

I juni fikk de permitterte stuepikene beskjed om at feriepengene skulle komme, og at det var viktig at de ga Nav beskjed om at dagpengene måtte stoppes siden de skulle ha ferie. Det gjorde samtlige.

– Vi gledet oss til å endelig skulle få en ordentlig utbetaling igjen, sier Urai Tjelta.

Det gleder de seg til fremdeles, for den 30. juni kom det ingen feriepenger. Ikke i dagene etterpå heller, og en drøy uke senere sender tillitsvalgt Gunn May H. Larsen en epost til hotelldirektøren og spør hvor feriepengene for de ni medlemmene hennes blir av.

Alle andre hadde nemlig fått feriepengene sine. Det var kun de ni som tidligere hadde vært ansatt gjennom ISS som ikke hadde fått feriepenger.

Fikk du med deg denne? Hotellgjestene trur dei gjer ei god gjerning, men reinhaldarane får ein verre dag på jobb

Skulle fikses

Før hun tar ferie, tar hotelldirektøren kontakt med det sentrale lønningskontoret i Scandic, og den 16. juli svarer hun på epost at det ser ut som ISS ikke har overført feriepengene for de ni til Scandic, men at lønningskontoret sjekker det ut.

Fire dager senere kommer en ny beskjed. Den er fra lønningskontoret og sier at personalavdelingen er satt på saken.

Siden har verken de ni ansatte, tillitsvalgt Gunn May H. Larsen eller Emma Watne i Fellesforbundets avdeling i Stavanger hørt noe. Til tross for gjentatte forsøk, har man heller ikke fått svar på spørsmål siden.

– Hotelldirektøren lovte å fikse dette før hun tok ferie, men feriepengene er fremdeles ikke på konto, sier Larsen.

Jesusa Galapate legger ikke skjul på at hun er skuffet over arbeidsgiveren sin. I 29 år har Royal vært arbeidsplassen hennes.

– Vi jobber hardt for Scandic, og så er dette takken, sier hun oppgitt og slår ut med hendene.

Les også: Dette er snittlønna i over 300 yrker

– Straffer de ansatte

Emma Watne på avdeling 25 i Fellesforbundet fikk saken på sitt bord den andre uka i juli. Hun er ikke nådig, og mener Scandic fraskriver seg ansvaret for sine egne ansatte.

– Dette er en sak mellom Scandic og ISS, men Scandic har straffet de ansatte for det Scandic har uoppgjort med ISS, tordner hun.

Emma Wathne, avdeling 25 i Fellesforbundet.

Emma Wathne, avdeling 25 i Fellesforbundet.

Roy Ervin Solstad

Uten en krone i dagpenger eller feriepenger, har de ansatte hatt en tøff sommer økonomisk.

– Vi har ikke engang levd på luft og kjærlighet, bare kjærlighet, sier Urai Tjelta med et lite smil.

Uten ektemenn i jobb, ville det blitt bortimot umulig å klare seg gjennom sommeren.

– I tillegg har vi måttet bruke pengene vi hadde spart opp, sier Saree Bangliam.

Les også: Permitterte hotellansatte blir bedt om å stille på «dugnad» på jobben

Null respekt

Totalt dreier det som om rundt 400.000 kroner, siden de ni har utestående opp til rundt 45.000 kroner hver i feriepenger. Tillitsvalgt Gunn-May H. Larsen sier det er småpenger for et så stort hotellkonsert som Scandic.

– Det virker som Scandic ikke har respekt for oss tillitsvalgte og de ansatte, sier hun skuffet.

Antonia Årsvoll forteller at de hadde håpet at feriepengene de har utestående skulle komme på den neste lønnsutbetalingen den nest siste dagen i juli.

Det gjorde de ikke.

Kvinnene forteller at det var langt bedre da de jobbet for Radisson enn nå under Scandic, men at de likevel ikke vil se seg om etter andre jobber.

– Det er vanskelig for oss å få jobb andre steder nå, dessuten begynner vi å bli gamle, sier Urai Tjelta.

Denne har mange lest: Andreas har en av Norges dårligst betalte jobber: – Uverdig

Skylder på systemfeil

Til tross for at tillitsvalgt tidligere har fått beskjed på epost at den manglende utbetalingen av feriepenger hadde sammenheng med at ISS ikke hadde overført feriepengene til Scandic, hevder general manager Linda Vågen Pedersen hos Scandic Royal Stavanger i en epost til Magasinet for fagorganiserte at problemet skyldes en systemteknisk feil hos en leverandør.

– Det er sterkt beklagelig at det har tatt så lang tid. Leverandøren jobber med å få løst problemet og har lovet at feriepengene vil utbetales fredag, skriver hun på epost til Magasinet.

At kvinnene fikk beskjed om å opplyse om ferie på meldekortene sine før utbetalingen av feriepengene skulle komme 30. juni forklarer hun med at Scandic ikke hadde kjennskap til den systemtekniske feilen hos vår lønnsleverandør.

– Vi kunne derfor ikke forutse at feriepengene ikke skulle bli utbetalt, understreker hun.

Les også: Scandic nedbemanner med 1000 årsverk: – Den svarteste dagen i livet mitt, seier tillitsvald

Skal få penger i dag

Vågen Pedersen beklager at kvinnene verken fikk beskjed om den manglende utbetalingen før eller etter at feriepengene skulle vært på konto den 30. juni.

– Scandic har hele tiden hatt til intensjon å utbetale feriepengene på normalt vis og til normal tid. Vår leverandør jobber med å løse problemet og har lovet utbetaling 31. juli, sier hun.

Til kritikken fra tillitsvalgt på hotellet om at arbeidsgiveren mangler respekt for de ansatte, sier Scandic-sjefen at de ansatte i Scandic er høyt skattet.

– De er vår viktigste ressurs, og vi er opptatt av å ta vare på dem. Vi er lei oss for at dette har skjedd, og at det har tatt så lang tid å rette opp feilen, sier hun.

Les: Scandic-hoteller skånet egne ledere da de skulle permittere

Reagerer på unnskyldning

Emma Watne i Fellesforbundet er ikke imponert over forklaringen til Linda Vågen Pedersen i Scandic.

– Det er jo litt rart at de fant en systemfeil først etter at en journalist tok kontakt, og at den systemfeilen kun gjaldt disse få kvinnene og ingen andre av de ansatte på hotellet. Jeg tror ikke de ansatte kjøper den forklaringen, men det er jo supert om de får pengene sine, sier Emma Watne.

Feilkode

At kun de fast ansatte stuepikene ble rammet av manglende feriepengeutbetaling sier Linda Våge Pedersen i Scandic skyldes at det ble lagt inn en feil kode i systemet da de ble overført fra ISS.

– Denne koden skapte problemet med utbetalingen av feriepengene, forklarer hun.

OPPDATERT: Emma Watne i Fellesforbundet forteller til Magasinet for fagorgansierte at stuepikene har fått feriepengene på konto i ettermiddag, fredag 31. juli.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
31.07.2020
09:31
01.08.2020 10:14Mest lest

TØFFERE KONKURRANSE: Fra 1. november blir reglene for å få drosjeløyve endret. Tom Svendsen mener regjeringen med det legger ytterlige sten til byrden.

TØFFERE KONKURRANSE: Fra 1. november blir reglene for å få drosjeløyve endret. Tom Svendsen mener regjeringen med det legger ytterlige sten til byrden.

Martin Guttormsen Slørdal

Tom (62) kan ikke lenger leve av å være drosjesjåfør: – Blir sosialklient eller minstepensjonist

FIKK IKKE PENSJONSINNBETALING PÅ SJU ÅR: Endre Waage ble aldri meldt inn til «obligatorisk tjenestepensjon» slik loven krever. Nå får han og kollegaene erstatning.

FIKK IKKE PENSJONSINNBETALING PÅ SJU ÅR: Endre Waage ble aldri meldt inn til «obligatorisk tjenestepensjon» slik loven krever. Nå får han og kollegaene erstatning.

Privat

Endre ble nektet pensjonen han hadde rett på. Nå får han og kollegaene millionerstatning

LANG VEI: Ti år er gått siden Rune Breivik ble sykmeldt. – Jeg er klar på dagen til å teste hvor mye jeg klarer å jobbe og med hva. Jeg vil bare bli ferdig med dette, sier han.

LANG VEI: Ti år er gått siden Rune Breivik ble sykmeldt. – Jeg er klar på dagen til å teste hvor mye jeg klarer å jobbe og med hva. Jeg vil bare bli ferdig med dette, sier han.

Paul S. Amundsen

Overlegen mener Rune er for syk til å jobbe. Navs lege er uenig

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Den ene er overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL.  Den andre er  anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF . Det er anleggsarbeiderne på BNL-avtalen denne saken gjelder.

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Den ene er overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL. Den andre er anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF . Det er anleggsarbeiderne på BNL-avtalen denne saken gjelder.

Bjørn A. Grimstad

Anleggsarbeidere får ny lønn: Minstelønna økes med 9,50 kroner per time

Leder for bransjerådet for bussbransjen i Felles forbundet, Per Ole Melgård, informerer sine kolleger om grunnlaget for streiken første streikedag.

Leder for bransjerådet for bussbransjen i Felles forbundet, Per Ole Melgård, informerer sine kolleger om grunnlaget for streiken første streikedag.

Håvard Sæbø

Dette kan stoppe busstreiken: Slik vurderer de tvungen lønnsnemnd

Å få seg ny jobb i koronatid kan bety en digital arbeidshverdag. Nyutdannede Lisa Sofie Ericsson ble sendt rett hjem med PC og mobil.

Å få seg ny jobb i koronatid kan bety en digital arbeidshverdag. Nyutdannede Lisa Sofie Ericsson ble sendt rett hjem med PC og mobil.

Nadia Frantsen

Tusen søkte på jobben i Nav. Lisa fikk den

Resultatet i kommuneoppgjøret innebærer et tillegg på 1.400 kroner for sykepleierne.

Resultatet i kommuneoppgjøret innebærer et tillegg på 1.400 kroner for sykepleierne.

Tri Nguyen Dinh

– 1.400 kroner ekstra er ikke nok for å rekruttere eller beholde sykepleiere

FAGBREVET I SKUFFEN: Vekteren Tyra Lillegård greide fagprøven etter to års vanskelig læretid, men har beviset liggende i skuffen fordi det gir vonde minner. I dag er hun tillitsvalgt i Oslo og Akershus vekterklubb i Securitas med spesielt ansvar for lærlingene.

FAGBREVET I SKUFFEN: Vekteren Tyra Lillegård greide fagprøven etter to års vanskelig læretid, men har beviset liggende i skuffen fordi det gir vonde minner. I dag er hun tillitsvalgt i Oslo og Akershus vekterklubb i Securitas med spesielt ansvar for lærlingene.

Martin Guttormsen Slørdal

Tyra (25) var på gråten av glede da vekterne gikk til streik

Rikamekleren er klar for ny runde med bussmekling, men er partene klare?

Rikamekleren er klar for ny runde med bussmekling, men er partene klare?

Roy Ervin Solstad

Alle partene i busskonflikten møter hos Riksmekleren onsdag

Alexander Kristiansen er en av mange vikarer i varehandelen som nyter godt av at den såkalte 12-timersregelen ble fjernet i lønnsoppgjøret.

Alexander Kristiansen er en av mange vikarer i varehandelen som nyter godt av at den såkalte 12-timersregelen ble fjernet i lønnsoppgjøret.

Aslak Bodahl

Alexander (22) fikk ikke ekstra betalt for å jobbe natt. Nå jubler han for en viktig seier

Fra lørdag blir det streikevakter å se over hele landet.

Fra lørdag blir det streikevakter å se over hele landet.

Håvard Sæbø

Streikende bussjåfører må klare seg med 3900 kroner i uka

RØYKLEI: Halvor Jønsi (62) håper neste generasjon betjenter og innsatte slipper å bli fanget i passiv røyking.

RØYKLEI: Halvor Jønsi (62) håper neste generasjon betjenter og innsatte slipper å bli fanget i passiv røyking.

Eirik Dahl Viggen

Fengselet er erklært røykfritt, men fengelsbetjent Halvor (62) må puste inn røykluft hver dag

Kommuneoppgjøret skal til uravstemning blant medlemmene i Norsk Sykepleierforbund.

Kommuneoppgjøret skal til uravstemning blant medlemmene i Norsk Sykepleierforbund.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierlederen slakter resultatet i lønnsoppgjøret, men vil ikke si hva medlemmene bør stemme

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF, og overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL. Det er anleggsarbeiderne på MEF-avtalen som får pensjon fra første krone.

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF, og overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL. Det er anleggsarbeiderne på MEF-avtalen som får pensjon fra første krone.

Sissel M. Rasmussen

Anleggsarbeidere får pensjon fra første krone

Debatt

Det er altså ikke slik at lønnsnivået sakte men sikkert har steget fra 86 prosent til 92 prosent på disse årene, skriver Roger Hansen.

Det er altså ikke slik at lønnsnivået sakte men sikkert har steget fra 86 prosent til 92 prosent på disse årene, skriver Roger Hansen.

Birgitte Haneide/Ruter

NHO-toppen trikser med lønnstallene for bussjåfører, mener bussveteran

Håvard Sæbø

Tømrar Morten (27) bygger taubane 650 meter over Romsdalsfjorden

IKKE OVERRASKET: Streikeleder Kenneth Bekkenes i Drammen tror streiken har vært en øyeåpner. - Det er ikke mange som har vært klar over hvilke lønns- og arbeidsvilkår vi jobber under, sier han.

IKKE OVERRASKET: Streikeleder Kenneth Bekkenes i Drammen tror streiken har vært en øyeåpner. - Det er ikke mange som har vært klar over hvilke lønns- og arbeidsvilkår vi jobber under, sier han.

Ketil Blom

Fersk undersøkelse: Over åtte av ti nordmenn støtter busstreiken

Sokkelens gigant, Johan Sverdrup, blir rammet av at Lederne tar ut ansatte i streik.

Sokkelens gigant, Johan Sverdrup, blir rammet av at Lederne tar ut ansatte i streik.

Arkivfoto: Equinor

Streik i oljebransjen: Equinor avviser nedstegning av Sverdrup

NY TARIFFAVTALE: Arbeidsretten gir bedriften rett i å flytte Guttorm Bjørnstad over på oljeserviceavtalen, og dermed inn i en disposisjonsavtale uten fast arbeidstid.

NY TARIFFAVTALE: Arbeidsretten gir bedriften rett i å flytte Guttorm Bjørnstad over på oljeserviceavtalen, og dermed inn i en disposisjonsavtale uten fast arbeidstid.

Jan Inge Haga

Guttorm tapte i Arbeidsretten: Mister fast arbeidstid

Ragnhild Grøholt (72) har ikke lenger et eget kontor, men de dagene hun er på jobb sitter hun her.

Ragnhild Grøholt (72) har ikke lenger et eget kontor, men de dagene hun er på jobb sitter hun her.

Skjalg Bøhmer Vold

Ragnhild (72) velger å jobbe foran pensjonistlivet


Flere saker